Malam tadi sessi Uli-Uli Aidil Fitri diteruskan lagi...Buat pun dah tengah malam...dalam kul 10.malam...lepas Terawikh...heheh terror tu..esok nak kerja malam ni boleh buat kuih lagi tu...alah sekejap jer..dalam kul 12.30 siap ler kuih tu...Mama uli adunan sebelum buka...biarkan dulu...lepas tu baru terap dan bakar...
Ala buat pun biskut paling senang gitu..biskut apa lagi..biskut wajib yang mama buat bila Hari Raya ler...BISKUT KACANG MAZOLA.....
Arwah Emak Mama dulu suka dengan biskut Mazola ni. Kuih2 biskut raya yg lain tu dia tak makan sebab gunakan butter or merjerin. So oleh sebab biskut ni cuma gunakan minyak mazola jer....so hanya kuih ni aje yang emak makan selain dari kuih2 tradisional...
kuih yg paling senang untuk disediakan dalam dunia kot..selain dari lempeng..hehehhe...bahan utama...kacang tanah tumbuk ( bukan tumbuk pun..blend jer), tepung gnadung, gula icing, telur dan Minyak Jagung Mazola...( tapi kan..huhuh minyak mazola dah habis kat beberapa pasaraya yg mama pegi..so mama guna minyak jagung Daisy....so kena tukar nama ker..jadi Biskut Daisy....hehhe.sib baik tak pakai jer minyak Seri Murni tu tau....hehehhe)
Uli-Uli Aidil Fitri...sila abaikan tangan yang sungguh Gebu mengalahkan Mat Gebu tu erk.....
kasi close up sikit.....kali ni buat bentuk 4 segi berbunga....( Kak Kay....ta de guna tutup botol yea...)...cam dah jadi tradisi jer..kalau biskut mazola ni..hiasan atas dia letak kacang dan sapu uning telur....yelah kalau bubuh ceri rasa cam tak sesuai pulak kan....
tadaaa...dah siap...banyak gak dapat...dalam 400 biji lebih gitu lah...ok tak dah siap2 masuk dalam bekas...satu balang untuk rumah Mama...satu balang untuk bawak balik kg Mama dan satu lagi untu MIL...hah ada satu bekas lagi tak bertuan tu...sapa nak ye....sila angkat tangan...ehhhh angkat tangan pulak..sila tinggalkan komen...hehehehhee
hari ni berangan nak buat lagi ler...cornflake coklat..permintaan Ika..tengok ler kalau Mama tak ngantuk yea....
wahhh rajin nye uli uli aidilfitri
ReplyDeleteEly - uli2 aidilfiti ni biasa nak mulakan memang malas...tapi bila dah mula syok ler pulak..tiap hari balik kerja rasa ta sabar nak main2 ngan tepung...gula..butter...hehehhe
ReplyDeletesaya dah angkat tangan nih...
ReplyDeleteAyien - saya tak nampak ler tangan awak ni...tak cukup tinggi tu..hehehhe
ReplyDeletearwah mak dulu sebut "majola" bukan mazola.eh ko letak kat meja makan je ye yg dah diterap.
ReplyDeleteMy favourite... teringin nak buat tp blender tgh rosak plak ni. Haha cancel.
ReplyDeleteTapi kan Mama, ada hikmahnya arwah Emak Mama tak suka mkn butter, ramai org2 tua yg menyesal sbb termakan "butter glamer" yg tak halal tu.
Mama Janet - ye sebelum proses membuat biskut..mama cuci meja makan ...untuk dapatkan permukaan yang rasa dan luas..
ReplyDeleteMiss Mirror - betu tu MM>..orang tua2 dulu tak suka makan biskut2 berbutter kot
ReplyDeleteAla taun ni wak tak banyak buat kueh...dodol mmg wak tak sanggup nak ngacau...yang lain wak beli je...
ReplyDelete