Wednesday, August 20, 2014

Kenangan Raya 2014 - Part 5

3 Syawal

Macam yg aku...( cehh..tukar ganti nama laknya ye...selalu mama..kali ni aku lak...) xerita dalam part sebelum ni..3 Syawal acara kemuncak dirumah pusaka ni. Hari ni akan berkumpullah kami beramai2 dirumah pusaka ini..lebih dari 50 orang...satu yg aku sayang sangat dgn kaum kerabat aku ni kan..hehhe masing2 masih sudi dan suka balik kg...kakak2 aku yang anak2 dia dah berkahwin pun..menantu2 .semua ikut balik kg...walaupun balik kg ni bukan ada atuk n nenek pun..tapi sebab dah jadi acara tahunan ..so seronok aje bila ada plan nak berkumpul ramai2 ni...

 Anak2 saudaraku yg sungguh rajin membantu didapur.....tak kira lelaki ke pompuan semua tolong menolong....

 Macam biasa bila dah ramai2..breakfast buffet dan berselerak ye..carilah mana2 pot yg sesuai..cuma yg pasti para suami2 mmg diberi keistimewaan untuk makan secara proper di meja yg disediakan...Almaklum...kami ni anak2 pimpuan...so suami mesti diberi layanan terbaik walay dimana kan...hahahha...maklum.le kalau dah jumoa kaum kerabat ni kan...leka bersembang..takut lak cik abang boring je dok tgk bini lupa daratan kejap kan...hahhaha

Mastefchef....utk breakfast pagi..biadanya Kakak no 2 aku akan jadi tekong le..sementara aku ngan Mummy Gee.ni..akan jadi runner utk ke pasar...tu memang tugas rutin..Kakak aku si Mummy Gee ni akan jadi supir..dan aku dgn kakak aku sorang lagi akan jadi co pilot..sambil suka jenjalan ambik angin n ekon kereta...

Ahli keluarga ramai..dan ini rumah tinggal....tapi bab makan minum mmg tip top lah...
Acara duit raya oun ada..sebab dah masuk 3 Syawal...so diit kam8 kami longgok aje kat si ibu.so kira ajelah anak ko ada berapa..nak alu bagi terua kat mak ko...cuma yg bestnya semua anak2 sedara dah kawin ke..dah keja ke...semua layak dapat duit raya.Dan aku oun ..n mak2 s.edara yg lain dapat gak diot raya dari anak2 sedara yg dah bekerja ni....swlain yu aku dapat gak dari kakak2 ku..dan x lupa dari arwah Mak dan Abah. Yang itu tiap tahun x pernah miss.

Oklah citer balik pasal tugas runner aku tadi. So le0as breakfast..aku dgn Mummy Gee pun menjakankan tugas rasmi le..ke pasar...beli bawang keperluan. Malam ni disebabkan semua ahli keluarga ada..so acara wajib..BBQ Nite...dna bila nak buat BBQ ni dsh jadi cam yugasbrasmi akungakmle utk memerap segala bagai bahan tu. Cehhhh..jawatan d4 dulu..tetap dan berpencen...

Siksa.ko.nak cati ayam fresh....sampai keseberang jambatan kami pi cari...so utk BBQ...ayam 12 ekor..Kambing 6 kg...sosej 100 btg...burger 50 keping. Nak cari udang ke sotong ke..memang x adalah time ni...seafood memamg susah nak dapat time raya kat kg aku. Nak cari jagung pun x jumpa...so seadanya ajelah ye...tu pun dah senget bahu alu tu nak angkut....dgn hujan renyai2 nya...

Walauoun bafan bau ayam..hehehhe selfie tetap selfie...

Wah..samoai rumah dah masuk waktu lunch lah...hahahahaha....

Macam biasa pirt masing2...acara bebas dan berirama...

Seluas2 rumah oun kalau dah balik semua...cam x cukup je..tapi masih ada ruang. Bila siang kami suka duduk di bawah sbb sejuk.api bila malam semua suk naik atas...budak2.je tidur kat bawah ni...

Hasil perapan Resepi Rahsia aku..hahahahha..tapi betul cakap aku..memang sedap..semua dok puhi sedap..pujinada makna tu...bila kata sedap dah tentu2 nanti2.aku je kena buat...selalu.kalau buat bbq aku akan buat soso black.pepper sendiri...tapi kali ni..x sempat lak.nak beli bahan3 dia dr KL...dah kat kg...malas lak nak pi pasaraya geledah bahan2....so pakai sos segera ajelah ye...

Ni antara ahlinkeluarga paling kenit. Zafran yg sungguh comel. Ni cucu kakak no. 4 aku. Tapi sayang kali ni kakak aku x dapat beraya bersama sbb dia balik.kg hubby diPantai Timur dan MIL dia agak.kuramg sihat...tapi disebabkan anak lelaki dia dah bermawin..dan kawin ngan orang JDT..so dapat gak le dia berkumpul disini hari ni.....so kali n8 x adalah gambo kakak akubtu..si Kak Kay.

Ketibaan kakak no. 5 aku dr rumah Inlaw nya di Pahang....
Ni aku konfuse.gak ni..sapa yg pregnant ni...hihihi...anak kak long aku dan isteronyabyg sarat menganding...tapi bafan alim aje ka ....comel je perut. Hari ni lepas on call...so hari ni tuan doktor ni bercuti...

Yang ni pun anak sedara menantu aku...menantu Kak Kay...comel kan..lembut je air muka..memang sesuai dgn tigasnya sebagai pendidik...x macam aku yg garang ni...ahakssss....

Selfie dgn kakak dan anak2 sedara aku.
Dgn Mummy Gee wajiblah ada....bersama.anak sedaraku yg tgh berdebar menunggu panggilan ke U..selepas tamat Matriks..

Ok...acara BBQ bermula lepas maghrib....tapi sebelum.maghrib buat bara dulu ue....kasi bakar arang dulu....

Tugas tetap dan berpencen AJK BBQ....anak 2 sedara laa..ops yg sorang tu bukan anak sedara ye..tapi bapak sedara dorang....hehehhe

Lepas solat maghrib....acara makan2....dan asap2...sambil2.main bunga api dan mercu ..

Cucu sedara aku yg comel dan jinak2.merpati..susah betul nak dukung..cium.n pelukdia..geram dgn pipi gebu dia...tapi malam.ni aku berjaya...mungkin sbb aku doa oanjang lepas solat kot..dan dia tgk muka suci neneknya ini...so dia dgn rwlahati dtg kat aku...ehehhehe
Ayna Nafisa yang comel...

Jelingan mata tu....

Terselit gak muka Amir...bila dah balik kg jumpa cousin2 ni anak2 pun x kisahkan mama dia lagi dah...


Gambaar dgn partner in crime wajiblah ada kan....
Yang ni menantu kakak no. 2 aku....Blogger gak ni...kira blogger tegar gak le....suka selfie cam aku gak...

2 wanita ni..menantu Kak Long aku....

Ramai giler kan kaum kerabat aku..anak2 sedara pun dah bujang2....seronok bila ada acara cam ni..rasa cam camping tgh hutan lah.......hahahha
Gigih sungguh sibaju kuning itu melayan anak2 n anak2 sedara....sementara ak tunggu ayam n kambing masak...kita bakar dulu sosej...kasi anak2 makan dulu..kesian dok tunggu depan api je kan..hahah

Kipas..kipas...jangan x kipas....

Aku dgn Mummy Gee n Mama Janet lah yang rajin kehulu hilir bawak kamera..nanti last2 ni memasing akan kata sharelah gambo2 ko dalam fb ke blog ke...

Mumy gee feeling honeymoon sekejap

Paling banyak dah tentu gambo aku..hahahha

Basah oeluh dah baju budak tu


Tergoda tak tengok lamb ni...perghh kalah Tony Roma ko...berkilat..berminyakk...cukup rasa gitu....walau hakikatnya aku x makan pun kambing ni....tapi anak2 dan hubby sangat suka...
Eksen aje nak posing ngan lamb ni...

Suasana dalam rumah.....

Makan..jangan x makan...

Kami jemput Pak Imam surau dtg sekali..


Meriah...meriah..aku suka suasana camni...
Nak tengok gambo aku...lawak tak....

Geng bujang2...dan tak bujang....

Terimalah kambing ini sebagai tanda cintaku padamu...

Geng bas sekolah.....

Malam ni ada acara bagi duit raya.....tapi x dan nak snap gambo



Ada lak yg bakar mercun..lepas tu bakar bunga api yg kaler2 tu..satu kg leh nampak...

Dah penuh asap dah..campur asap bbq n asap mercun
Beratur ye..jangan berebut..banyak lagi tu....


Ayoyo..banyak bebeno gambo ye...adoiii...tak larat nak pilih gambo..banyak bak buat entry n8 nak abadikan kenangan raya..nantilah aku smabung balik ye...sorry kalau banyak typing error...maklumlah aku update blog guna Samsung Note je...

Sunday, August 17, 2014

Kenangan Raya 2014 - Part 4

2 Syawal....

Seperti yang dirancang awal pagi Raya Ke dua kami sekeluarga pulang ke kampung mama di JDT...wah..sungguh excited ni...walau plan asal nak keluar lepas Subuh..tapi sudahknya kami bertolak selepas masuk waktu Dhuha....tak kisah le yg penting balik.....

Happy...happy...muka excited nak balik kampung.....

Sebwlum.balik jumpa SIL.dan BIL yg masih ada di rumah MIL dulu....gambo ngan en suami...susah oooo nak ajak dia gambo..apatah lagi selfie...hehehehe...tapi dia gak yg belikan Monopod itk Mama tau...hahahha

Muka semua ceria....tak sabar nak jumpa kaum kerabat Mama pulak....

 Perjalanan jauh x ku rasa..kerna hati ku melonjak sama....ingin berjumpa sanak saudara..lalallalalala...sambil nyanyi2 lagu Balik kg....

Highway lengang dan lancar diawal pagi.....best..best...

Dalam keta...apa lagi nak buat....selfie ayok sendiri....heheheh

Separuh perjalanan..mata anak2 termasuk mama dah mula layu...dan akhirnya semua zzzzzzzz......tinggah le hubby sensorsng drive...co pilot dan belayar dah....

Lepas 3 jam perjalana ..sampai lah je JDT...ke Muar Bandar di Raja....sampai Muo wajib singgah pekena mee bandung dulu....

Teruja dah sampai Muo....heheheh orang Johor panggil Muar tu Muo le....hehhe..Ooooooo banyak kan...

Sampai akhirnya ke kampung halamanku.....

Assalamualaikum.......

Ketibaan mama disambut oleh Kak Long..Mama Janet..Kak Mah dan abg Mama..Yin..yg terlebih dulu sampai...Masa raya oertama hanya 2 family je sambut raya disini...ptg raya lagi 2 family balik...so kira mama ni family yg kelima le sampai...kami semua ada 9 beradik. Oleh kerana tahun ni tirn beraya dirumah mentua masing2..maka kami berkumpul di kampung lambat le...Acara kemuncak adalah pada hari raya ke 3 nanti..dimana kesemuanya akan berkumpul di sini. Kalauntahun leoas kami s3mua akan sambut raya disini...dan masa raya ke 3..rumah pusaka ni akan kosng dan sunyi...tapi tahun ni pulak...raya kedua..tiga..dan empat..rumah ni akan meriah giler....

Sampai2 je kakak.mama..si Mama Janet...terus ajak raya ko....sebelum tu posing dulu..heheheh...ingatkan.merajuk sbb mama lambat sampai...hehhehe..dia kata boring..x de kawan nak.bergambo..biasa yg kaki kamera ni mama dia n mummy gee le....hah tau pun ko ketiadaan aku si adik bongsu ni sentiasa dirindui kan..ngeh...ngeh...ngeh....

Ok lah..layan kan...Sampai2...hubny yg kepenatan terus nak tido sat....so mama minta izin nakngi raya ngan kakak2 ke rumah jiran sebelah . Sebelah rumah je pun....

Rutin biasa..bila raya..kami akan ke rumah 3 buah rumah jiran di kanan dan 2 buah rumah dikiri....hehehhe ok lah tu..s3sekali.balik jumpa jiran sebelah menyebelah....

Jiran mama ni sangat rajin bercucuk tanam..keliling dia penuh pokok sayuran.
Bunga2...keledek...keladi..pokok cili..pendek kata nak masak round aje keliling rumah...semua ada...memang jimat le dok kampung ni kan.....bunga matahari besar pun ada....
Seronok jumpa jiran2 ni...jiran ni lah yg tolong kemas dan bersihkan rumah kami setiap kali kami semua nak balik kg..kalau ada apa2 yg jadi kat rumah kg pun dia akan call bagitau...

Rumah kampung ni luas..halaman cam padang bola....

Tgh2...beraya jengah ke sebelah...ehhh kat rumah kita ada orang datanglah....berderet kereta parking tu...so cepat2 salam n balik ke rumah le...hehehe

Rupanya ada tetamu...adik-betadik dan ipa4 duai Kak Long datang beraya...heiii seronok rasanya walaupun rumah tinggal ada gak orang sudi datang beraya....

Tetima kaaih lah ye pada yg sudi dtg beraya...seadanya aje persiapan dirumah kami...almaklum le rumah tinggal kan...hehher

Kenangan setahun sekali ni....

Sebelum maghrib..bettambah lagi kepulangan adik beradik...seronoknya..Kak Nor pulak 3 buah kereta bersama anak2..menantu dan cucu2 sampai ke rumah...wahhhh meriah dah malam ni rumah pusaka...

Amir suka dah ada kawan..Echa....dah sampai....kalau ikit pangkat.Amir n8 ubcle si echa lah...hehhehee...

Pesta bunga api..dorang menanti si Dafi nak main bunga api...

Malam ni hamoir separuh ruang dirumah pusaka dipenuhi..tidur biasalah bersepah....alah sekali sekali apa salahnya...mana yg tido bilik tidolah..yg x dapat bilik..bentang ajelah toto dimana2 ruang....huakan seketika keselesaan tilam tebal dirumah masing...bilik ekon dan sebagainya...tapi yg bestnya kat kg ni x perlu pasang ekon bila malam pun..sejuk sampai kw tulang hitam..sampai mengerekot....kalau.nak selesa..dok rumah memasing diam2....tapi x dapat lak nak jumpa kaum kerabat kan...hahahah...

Malam raya kedua di kampungku...masih menanti ketibaan lagi 2 adik beradik pada tgh malam ni dah esok hari..

Malam tu dalam kul 4 pagi ke..pin..pin.pin....Mummy Gee sampai...dari rumah mentunya di Perak...wahhh danggup ko Jah.memandu malam2 buta demi nak cepat sampai di kg..hahhaha

Oklah esok xtvt sangat padat......so tunggu next episod ye...