Monday, July 14, 2014

Jalan TAR dan Aidil Fitri...

Sebut Jalan TAR...memang x boleh dipisahkan dgn persiapan menyambut Aidil Fitri kan.....

Suasana sekitar jam 11.30 pagi..15 Ramadhan.....agak sibuk tapi tak adalah sesak sangat..
Tumpuan ramai setiap kali menjelang Aidil Fitri..memang meriah lalu sini..lagu2 raya san sini berkumandang....Jalan Tunku Abdul.Rahman a.k.a Jalan TAR memang sinonim dgn Aidil Fitri...semua keperluan ada di sini..cuma.sanggup oe tak sanggup je nak menempuh kesesakan dan berhimpit2.

Pusing satu round dulu cari parking...tadi nak park dalam Sogo..pak polisi x bagi masuk dah....

Gedung Kamdar..Nostalgia...dulu2..sinilah selalu cari kain ela....tapi sejka de Pakcik Jakel...tak pernah gi sini lagi.....

Boleh tersama lak baju ngan anak dara mama....dia kata mama ikut dia....

Selfiw dalam keta...cam biasa..anak bujangku menyorokkan diri..

Cakkkkk.....

Pusing punya pusing...hubby parking dalam bangunan CIMB sebelah Sogo..tulah yg paling dekat pun...cam biasa mama akan dnap gambo....takut lupa lak parking kat mana..dah parking bertingkat2 kan...


Suasana biasa...cuma sebab pegi hari biasa bukannya member card day....so masih ada nampak ruangan kosong disitu...

Dan macam biasa gak...kaum bapa setia menjaga si anak kecil sementara ibu2 sibuk memilih....

Amir oh Amir....sekarang tau dah..pandai piloh bajubyg dia berkenan...adoiii Amir pilih yg mahal2 je...tak mau dah baju kartun2 ke apa....sekarang suka pakai kemeja yang kat lengan ada ikat tali berbutang tu...

Hushhhh..kena cepat2 selamatkan keadaan ni....bagi dia sepasang baju pilihan dia ug harha agak menyentapkan jantung..lepas tu dahbtau saiz dia..suruh hubby bawakndia gi tempat lain.....so mama pihkan je baju dia mana2 ug mama suka..

Penatnya ye....

Masuk bahagian ni sekejap..cari buah2an untik berbuka nanti....suka beli buah2 akt sogo...sebab cantik2 dan segar2....lawa2 lak rasa...hahaha

Kan....segar dan harga berpatutan...lualiti mmg terjamin...

Beli buah kiwi pebret mama n Iki...

Nangka ni sepakrt cuma rm3 je....murah kan...last week beli kat Tesco..banyak ni rm 5.99....baunya harum semerbak..

Nyum...nyum......suka samgat buah Kiwi....

Muka boring Iki n Ika.....menanti hubby potong seluar dia...

Laaa...x sempat sampai rumah...dia dah tak sabar nak pakai baju baru dia....dia kata .tak apalah pakai sekarang..nanti basuhla bils nak pakai bila raya...dalam banyak2 baju..yg ni dia paling berkenan...hurmmmm...pakailah Amir...

Dia tanya...encem tak Amir.....hahahaha

Persediaan Raya gak ni...hahahhaah Monopod...untuk berselfie....hahahaha

Baik rumah keletihan yg amat...hakikatnya semua barang untuk anak2 aje...untuk mamanya Nan Adooooooo......taraaa....dan x sempat pin nak menyusur Jalan TAR....yg tu mama kena gi sendiri nanti kot..tak pun calling2 Mummy Gee nanti...hahaha

Yetasa cepat betul Ramadhan kali ini..dah separuh dah..

Ni sekadar gambat menu aahur malam 16 Ramadhan...dah x tau nak sahur apa...buat nasi goreng je...

Sunday, July 13, 2014

Iftar a.k.a Family Gathering 15 Ramadhan

Puasa dah masuk Ramadhan..baru berkesempatan buat majlis Iftar bersama keluarga belah hubby. Dulu masa MIL masih afa setiap minggu mmg akan berbuka bersama dan terawikh bersama..tahun ni MIL dah tiada lagi..dan kebetulan minggu2
 awal Ramadhan semuanya agak aibuk dan susah nak kumpulkan semua...so baru sekarang berkesempatan..

Macam biasa kalau iftar ni memang akan meriah betul...makanan semua memamg akan dimasak sendiri...tak ada xtvt membeli..ke Bazar Ramadhan ke apa ke....

Alhamdulillah dapat gak berkumpul...happy giler...so aku pun dah mula sibuk giler le......

Apa nak citer ye..kalau blog aku ni balik2 menu makan2 ajelah kan...ok lah kan..hehheheh..tetiba nak ber"aku kau" lak dalam blog ni..alah kira ok apa kan...

Jom layan..apa we all prepare for iftar.....Main Dish hari ni...lalalalla....Nasi Arab....

 Sebahagian meja hidangan.....macam2 ada...semuanya dibuat dengan kasih sayang..ceewahhhh....

Nasi Arab ni BIL yg suggest buat..gugih tau dia ambik rempah jauh sampai ke serdang tu...


 Tu dia....dah siap...bau harum semerbak satu rumah...cakap luu......menggunakan beras Basmathi Extra Long....memang berbaloi2....

 Home madu ayam panggang...gigih kan memanggang sendiri..mula aku kata beli ayam golek siap je...tapi BIL kata rak ori....nak gak panggang sendiri...ok beb..settle..7 ekor ayam selamat dipanggang menggunakan  3 buah oven.....hahaha...

Selain Ayam Panggang..Aku dgn kepakaran yg ada..hehhe..meatilah buat menu special aky kan...Daging Dendeng....dah nasi arab tu lauk ayam panggang kan agak kering..so kita tambah lauk bagi ada ciri2 kemelayuan dan kejawaan serta keminangan sikit kan...

 Yg ni air tangan aku le...gigih u mengetuk daging ni....tapi mmg licin le...dan sesuai digandingkan dgn Nasi Arab ni....

 Salad yang sedap...rasa masam..manis....semua ada...

 Sos Salata.....aku suka sos ni....

 Roti John...x yah beli..buat aje...SIL buat sambil di sediakan oleh anak bujangnya....so aku namakan roti ni...." Roti John Danial"..mana bole bagi nama kat John sorang je....so tambah nama Danial dibelakangnya sebab dia yg buat...hahaha

Lagi apa ehhh...ohhhh..nilah..air tangan aku lagi...aku ni mmg suka bab2 kumpul ramai2 dan xtvt2 menambahkan lemak ni...

 Untuk santapan Moreh..selesai Terawikh...aku baut muffin orange poppy seed dan muffin coklat...

 Abaikan cup yg comot tu ye...sbb malas nak guna piping bag..aku guna sudu je masuk dalam cup...

 Done....jom bakar...sementara tu kita buka puasa dulu....


Ehhhh tak lupa..sempat gak aku buat blueberry cheese tart....

Monday, June 30, 2014

Dendeng Daging Ramadhan

Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak.. Dah lama blog ni trrperap..hihihi..masuk bulan Ramadhan dia meriah balik lah....

Bagi yg punya kedua ibu bapa..tentu seronok kan boleh sambut puasa bersama mereka. Kebetulan Ramadhan jatuh pada hujung minggu. Bagi mama yg dah x punya kedua ibu baoa dan juga kedua ibu bapa mertua..sambut dirumah ajelah. Hanya bolehkan kirimkan Alfatihah utk mereka..tahun2 sebelum walaupun mak dan Abah dah x de..tapi ada ibu mertua..taoi ibu mertua juga telah kembali ke rahmatullah di Mekah awal April yg lalum...

Nak citer apa ye...pasal masak2 le...kali ni nak share menu buka puasa pertama kami....


Hari pertama Ramadhan kebetulan jatuh pada hari Ahad...ao ada bnayak masa nak prepare juadah ...jom layan menu puasa pertama mama .....

Daging Dendeng Versi M Miraki....

Nilah hasil memerap di dapur sampai sakit2 tangan mengetuk daging...hehhe tapi hasilnya memang superb......habis licin anak2 dan suami makan...memang berbaloi2...

Ni cara buat Dendeng versi mama ye...

Mama guna 1kg daging segar. Mula2 rebuskan daging tu. Mam hiriskan halia dan bawnag outih utk hilangkan hanyir dia..Rebus sampai daging lembut

Bila dah lembut..angkat dan toskan daging tu...hiris nipis tapi lebar dalam anggaran 3mm tebal.....tapi janganlah korang ambik pembaris lak nak ukur ye

Bwang merah..sedikit halia dan bawang  putih

Daging yg telah dipotong2 niois tadi...diketuk atau ditumbuk sikit bagi dia nipis dan jadi agak lebih lebar

Kalau nak tumbuk dalam lesung boleh gak..lagi cepat..tapi jangan sampai hancur cam nak buat sambal lak..tumbuk agak2 dia jadi semakin lebar...adoi lenguh tangan k9 nak mengetuk dan menumbuk ni...bila dah ditumbuk daging akan jadi bertambah lebar dan semakin nipis....

Dah siap ketuk daging tu...jom buat step seterusnya..agak renyah juga nak membuatnya ni kan..
Gorengkan bawang dulu..bawang merah..bawang outih dan sedikit halia..lagi banyak bawang merah lagi sedap..dia akan jadi serdak2..

Mam guna cili kering dan juga cili merah

 Cili tu pun gorengkan juga...lepas tu kisar bawang dan cili tu...

 Daging yg dah diketuk tadi..gorengkan sapai agak kekuningan dan masak..bau dia mada ni..mashaallah..sedap betul...

 Dah siap goreng...boleh je kalau nak makan cam tu...Ika  kata kalau x puasa dah lama dia ratah je..dia kata kenapalah mama masak ni timu bulan puasa...hehehe

 Gula melaka.....jangan lupa hancurkan dulu

 Tumiskan bahan kisar tu..sampai  naik minyak..masukkan gula melaka..asam jawa dan kicap...serbuk perasa...masak guna apu kecil sampai naik minyak n masak...

 Masak sampai mendidih dan berminyak....tambahlah bahan perasa main agak2 sebab puasa kan..

 Bila dah ok..masukkan daging tadi..kacau sebati..kecilkan api..masak sampai kuah agak kering...
Dah siap...perghhhh...berasap gak nak siapkan...ok dah siap....

Korang nak cuba..silakan.....tak rugi punya