Thursday, April 17, 2014

Benzonyl Peroksida...Bahaya ke....

BENZOYNL PEROKSIDA........    anda tahu apa itu..sejenis bahan peluntur kan...

Ada tertengok dalam FB..pendedahan oleh Persatuan Pengguna..pasal kandungan bahan ini dalam tepung gandum yg ada dipasaran sekarang  Alahai takutlah pulak mendengarnya..yelah...dah macam bahan peluntur lak gamaknya. Rasa lebih kurang cam minum clorox lah ye...

Wahhhh bahaya ni...antara jenama tepung yg ada kandungan bahan tu ..jenama yg selalu mama beli lah..adoyaiii..berapa banyak daaa bahan peluntur masuk dalam perut ni...

So mulai dari itu...aku mama start goggle2 lah..mana tepung yg x de kandungan bahan tu..dan yesss   ada beberapa jenama yg dinyatakan...so pencarian mama pun bermula....

 Beli tepung gandum Jenama Faiza...yg ada ditulis "Tanpa Benzoynl Perokdisa"....so....belilah barang beberapa kampit...

Stok tepung gandum ni kan wajib ada kat rumah..sebab apa..hahahha...kan nak membaking ke..buat cekodok ke..cucur ke... hah kan ke pebret anak beranak mama ni ngan cucur jagung....hahahha...ni antara makanan yg dulu mama x pernah buat...yg mama tahu kalau cekodok tu..cekodok ikan bilis kw...cucue udang ke..cekodok pisang ke....

Sekali lepas kahwin dgn suami tercinta...Arwah MIL.. buat cucur jagung. Mula2 pelik lak mama rasa..yelah kan ke jagung tu manis..nak buat cucur..bubuh bawang...ikan bilis bagai..tak ke rasa loya nanti....so disebabkan nak ambik hati..mama makan gak le...walaupun mulanya rasa pelik.....tapi sekali rasa...wahhhh sedap lak rupanya ...
Dan sejak itu mama pun keraplah buat cucur jagung ni utk minum petang ke...sarapan pagi ke ...dan yg pasti stok jagung sentiasa ada kat rumah. Dia sedap guna jagung segar lah..tapi kadang2 kan susah nak beli jagung segar dari ladang ni...so mama belilah stok jagung dalam tin Cap Ayam ..hahahah (Ayam Brand lah...)....kalau malas nak buat cucur pun...sungguh enak dimakan begitu sajaaaa......oh.....gardenia...opssss ..silap....

Taoi sebenarnya kalau nak sedap kenalah guna jagung tongkol tu..tapi apakan daya..kadang kala tak sempat...

Stok jagung kita tinggal dua tin aje...Amir sangat suka makan jagung ni..hehhehe Mama  pun sama...hahahah

Wednesday, April 16, 2014

Pelajar Dikhuatiri lemas terjatuh longkang di Ampang

Pukul 4.30 petang dapat wassap dari Family Group...SIL kata ada pelajar sekolah terjatuh ke dalam longkang dan dikhuatiri lemas sebab hanyut ke sungai...zupppp...berderau darah....terus terbayang anak2 sendiri. Kejadian di Kg Melayu Ampang...bersebelahan dengan Taska SIL..a.k.a taska tempat Amir.  

Menurut SIL...kanak2 berumur 11 tahun ni sedang  dufuk di bus stop sementara tunggu mak dia dtg ambil. Dalan masa yg sama ada sekumpulan kanak2 sedang bermain takraw..entah camana bole takwar bole melantun ke longkang kat teoi bus stop tu....so seorang kanak2 ni nak menolong  ambilkan bola tu..dan sekelip mata dia tergelincir ke camana..terus di bawa arus masuk ke sungai. Masa kejadian..hujan lebat dan air sungai sedang naik....

SIL yg sedang tengok air sungai naik..manalah tau kot2 banjir terkejut namoak sekumpulan kanak2 menjerit2 nama kawan dia dan mintak tolong.. 
Lokasi kejadian....sebelah sekolah....dan sebelah Taska...

Semoga ditemui dengan selamat....

Menurut ceritanya..sepatutnya petang ni oelajar2 afa xtvt Koko..tapi disebabkan hujan xtvt koko dibatalkan...so kanak2 ni pun main2 lah sesama sendiri agaknya....
Ni pemandangan masa mama balik kerja...nak ambik Amir kat Taska...memang sesak...

Tak nak menambahkan sesak..cepat2 lalu dan terus balik rumah...

Operasi mencari diteruskan di malam hari...

Tugas bomba tak kira dimana dan ketika...dan apa jua situasi...Syabas Bomba...

Gigih..operasi mencari dan menyelamat...

Semoga dipermudahkan urusan p3ncarian kanak2 malang tersebut. Buat kedua ibubapa dan keluarganya...harap bersabar dengan dugaan....

Sehingga 10.30 malam..mangsa masih helum ditemui...

Nota : Kredit foto pada anak sedara ku Ar Nur Zahida....

Tuesday, April 15, 2014

Sotong Pun Nak BerSelfie........

Tak habis2 lagi citer selfie..hahahha..tapi tak adalah sampai nak beli Modopod a.k.a. galah panjang utk berselfie ye...

Kali ni bukan aku yg nak berselfie...hahah tapi Sotong yang nak berselfie...apa ingat orang je nak berselfie...sotong pun teringin gak...

Dah lama.x buat entry masak2 kan...oklah nak mulakan balik kena buat enyry masak2 yg sempoi2 dan main campak2 aje lah ye...

MENU musim kemarau hari ini...Sotong Masak Kicap...oleh kerana sekarang kat rumah aku kan ke kena catuan air...so time kena catu tu masak yg senang2 ajelah kaedahnya ye....

Nak ikit stail masak yg paling senang ni....hah bolehlah ikit step by step cam dalam gambar tu ye...

Step tubikut citarasa seisi rumah ni...lain orang lain stail masaknya kan....

Monday, April 14, 2014

Dalam kategori suka Selfie ke aku.ni...

Selfie...oh..selfie...sapa suka selfie....hehehhe ye..ye..saya antara orang yg suka selfie...hahahaha...swlfie utk suka2..boleh gitu....ni semua gara2 Mummy Gee update blog pasal selfie lah ni....

Ni selfie sepanjang minggu lepas...cam biasa leoas siap lilit2 tudung..ambik ho..klik..klik...


Ni rnrah bila2 punya gambar...kita sula ambik.je gambo..simpan dalam hp je...

Bukan setakat ambik gambo muka sebdiri aje ye...gambar makanan pun suka ambik...lantak le..orang nak kata sapa yg suka ambik gambo sendiri atau gambo makanan tu ada masalah...hehehhr..yg dia buat kajian tu pun mental gak tu...

Ok lah.entru sekadar membuang sesawang....ni dalam proses nak mengembalikan mood berblog semula ni...

Saturday, April 12, 2014

Hobi Baru..Air Traffic Controller...

Hobi baru mama...selepas peristiwa kehilangan MH370...hehehhehe....

Kalau u all nak tau sebelum.ni mamma memang oeminat tegar siri dokume tari "Air Crash Investigation"  Kisah pasal penyiasatan mengenai sesebuah nahas udara....terlampau minat sampai fobia nak naik flight...hahahha...so kalau naik flight memang x akan boleh lelapkan mata...teruk kan....

So sejak peristiwa kehilangan MH370 pada 8 March lepas...so minat pada bidang Avaition semakinlah mendalamnya.....

Dan sekarang ni ada hobi baru lak...hahhha jadi part time Air Traffic Controller....hehhehe suka tengok radar kapal terbang....especually kalau ada orang2 terdekat nak kemana2....mama ambik no fight dia dan mulalah mobitor dalam radar...flight tu dah sampai mana....on schedule ke delay ke...ketinggian pesawat...speed...jenis pesawat....teruja tau    

Ni flight dari Doha ke KL....so tgk dia x delay...so ambik dia kat airport pun ontime...x payah tertunggu2 di Airport..

Menarik kan...korang minat tak...memang lah bagi yg x suka..macam buang masa...tapi bagi yg suka..sangat interesting....beribu2 pesawat ada diudara..tapi tiada perlanggaran....dah macam semut lak rasanya.....ataupun kelkatu.....

Nak tengok kat mana benda ni...free aje....korang gilah google kat "Flight radar24" tu...bole tgk penerbangan kemana sahaja diseluruh dunia....

Kakak Mama...Kalsom pun suka ni monitor flight2 ni...
Sebelum masuk dalan radar...check schedule dulu ye.....hahahhaha

Opssss...goyang lak....gambar dalam aerotrain....di KLIA....

Dan lagi satu sejak kisah MH370..pastinya orang ug oaling popular kat smeua rangkaian TV selain dr Dato Hishamuddin..Dato Azharuddib..Dato Ahmad Jauhari..tentunya personaliti kat bawah ni...hahahha Kapten Datk Nik Huzlan..

Snagat teruja dengar penerangan beliau..padat..tepat..mudah difahami oleh orang biasa...dan banyak terma2 baru pasal aviation yg kita belajar....kan..kan..kan...

Ok lah..mwraou di pagi sabtu yang kena catuan bekalan air di Ampang ni...huhuhu...nak basuh baju x bole..nak kepasar nak cuci2 ikan pun x bole...adoi....tension....

Friday, April 4, 2014

Pergimu tak kembali...Mak...bersemadi di bumi Barakah...Al Haram Makkah...

Assalamualaikum......dah terlalu lama saya x update blog...masih ada lagikah pembaca ku di sini.....

Inalialilahiwainalillahirojiun....dari Allah kita datang kepadanya kita kembali.....Bonda Mertua saya telah kembali Ke Rahmatulah di Mekah Al Mukaramah pada 3 April 2014. Mah terkejut dengan pemergiannya...namun Allah lebih menyanginya...Dia jemput kembali padanya di bumi Barakah...Al Haram Mekah Al Mukaramah....semoga syurga tempatmu mak...tiada kata2 hanyalah foto2 yg membawa seribu cerita....

Jenazah Mak disembahyangkan di hadapan Kaabah..di Masjidil Haram...

Berebut-rebut para jemaah nak mengusung jenazah....

Menuju persemadian
Menanti waktu untuk disembahyangkan oleh puluhan ribu atau mungkin ratusan ribu jemaah di Al Haram...

Walaupun agak terkilan tak dapat menatap dan mencium wajah mak buat kali terakhir...namun bersyukur Mak antara insan terpilih dijemput olehnya di kota suci ini...yang mana menjadi impian setiap dari kita.....

Bersemadilah dengan tenang mak......

Dari hosital..jenazah mak di bawa ke Masjid muhajirin utk dimandi dan dikafankan....sebelum dibawa ke Masjidil Haram utk disembahyangkan....


 Selesai di sembahyangkan....


 Perjalanan Menuju ke Perkuburan Shuhada.....di Malaysia ketia ini sekita jam 2.30 pagi 4 April 2014.

 Jenazah Mak selamat dikebumikan....

Persemadian Mak...No.208 Blok 12 Perkuburan Shuhada..Al Haram Makkah Al Mukaramah.....


Imbas kembali saat2 terakhir Mak.......
Mak nampak ceria bersama2 teman2 serombongan mengerjalan umrah....

Semada di Madinah..mak sihat macam biasa..dan begitu bersemangan bersolat setiap waktu di Masjid Nabawi...teruja nak pergi Raudhah walaupun menaiki kerusi roda. Actually mak bole berjalan..tapi untuk langkah berjaga memang bawa wheel chair mak..takut mak penat nak berjalan nanti..

 Mak semasa di Madinah bersama kakak....ceria dan gembira.....

3 hari di Madinah..berangkat ke Mekah...Mak teruja nak mengerjakan umrah..walau pun ini bukan yg pertama kali buat emak.....Mak dah 2 kali mengerjakan hajii dan beberapa kali mengerjakan umrah....

Berhenti menikmati makan malam dipertengahana jalan menuju ke Mekah. Makan Nasi Arab.....

Sampai di Mekah..Mak selesai melakukan umrah yang pertama...esoknya mak buat tawaf sunat....keadaan cuaca yg agak panas di samping debu2 kesan kerja pembinaan disekliling masjidil haram membuatkan  kesihatan mak agak terganggu. . Mak yg ada history masalah paru2 memang akan terkesan dgn keadaan tu. 

Hari ketiha  kesihatan Mak semakin merososot...batuk dan kahak menjadi2...gelisah..x lalu makan....

Lepas makan ubat pun x ada perubahan...Kakak serta adik ipar bawa mak ke Klinik.
 Mak ...sementara menanti nak ke Klinik..sayu tengok pandangan mak masa ni..entah apa difikiran dia...Masa saya terima gambar wassap ni.hati dah macam terdetik...sesuatu...tapi cepat2 menidakkannya.....ambil positif..mak pernah mengalami masalah macam ni sebelum ni dan selepas rawatan..kembali normal...

Merenung jauh...mmmn pandangan yang cukup syahdu.....

Setelah dapatkan rawatan kat klinik...Klinik terus merujuk mak ke hospital.....mak dibawa dgn ambulan ke hospital King Abdul Aziz Makkah....

Hospital King Abdul Aziz Makkah...

Sampai dihospital...pelbagai wayar dan tiub2 dipasang....mak dimasukkan ke ICU
2 hari di ICU..mak "dikomakan" oleh doktor...untuk pemantauan.....oksigen life support dipasang...segala macam peralatan...

Kalau Di KL..ramai anak2 menantu dan cucu2 boleh bergilir melawat emak..disini..hanya..kakak..adik ipar dan biras aje yg melawat mak.

Throwback memori....

Kenangan terakhir bersama mak adalah semasa di KLIA menghantar mak pada 23 March 2014......rupanya pemergian kali ini untul selamanya...dan tidak akan kembali lagi....

 Teringat2 kata2 nya sebelum ni..yg mungkin pemergiannya kali ini.tak akan kembali lagi...


Mak tetap dalam hati ...walaupun Mak mentua...tapi kasih sayang tetap mendalam....

Pergi mak tak akan kembali lagi.....

Subuh hari di KLIA......

Makan pagi terakhir bersama mak di cafeteria KLIA.....

Kenangan terakhir Mak bersama sebagahian anak menantu dan cucu2

Lambaian terakhir dari mak......

Al Fatihah buat bonda mertua saya..Al Fatihah...semoga rohnya dicucuri rahmat....

Sunday, December 29, 2013

Jalan-Jalan School Holiday - Part 1

Cuti sekolah dah hampir melabuhkan tirainya....alahai cepat betul masa berlalu kan....bermula minggubdepan bermula lah rutin biasa...pepagi kejutkan budak2 bangun nak kesekolah..kelam kabut iron baju sekolah dll....huhuhu

Cuti sekolah dan cuti-cuti mesia dan luar mesia tak boleh dipisahkan kan...macam mama ni golongan marhain ni kan..cutu2 mesia ajelah jawabnya ye...tu pun dah syukur Alhamdulillldh....dapat gak mengembirakan anak2. Terbayang kan mangsa2 banjir tukan lagi kesian..

Mula cuti sekolah tu tanya anak2 nak ke mana..masing2..diam tanpa idea dan cadangan ..cuma soalan yang ditanya pada mama semula " siapa pagi gi cuti2 sekali ngan kita nanti"...hah itu soalan wajib tu...tapi entahlah..nampaknya tahun ni tak ada rezeki nak bercuti beramai2 dgn kaum kerabat macam selalu. Bila tanya masing2 dah ada plan sendiri dan tempat yg berbeza....dan juga tarikh yg berbeza...

So lepas timbang kati...dan tolak bahagi campur darab...mama decide gi Bukit Gambang Waterpark je...lepas tu baliknya nanti singgah  naik bermalam di genting lak...Dah siap booking hotel bagai...Kuantan dilanda banjir besar pulak..huhuhuhu......camana ni...kejap rasa nak pegi..kejap x nak pegi...alkisah seminggu sebelum nya pun dah kesini gak...tapi sekejap je..tak sempat nak masuknwater park...masuk safari je...

So setelah pertimbangkan banjir tu....mama pendek kan percutian tu..dari 3D2N..jadi 2D1N je....yg lebih tu bercanda ke genting lak le...gi tanah tinggi lak.


Awal pagi kami pun bertolak...mama ajak ida..anak saudara join sekali..buat meriah2 suasana...ok lah nasib baik cuaca ok dan banjir pun dah surut...kalau tak mandi air bajir ajelah....


Sampai hotel..pukul 1 tghari.  Kami menginap di Carrebean Bay Suite. Lepas check in..masuk bilik susun2 barang...solat zuhur...so kami pun keluar nak berjimba2 di Water Park...

 My Lovely Family. .1 Dec..genap 17 tahun anniversary kami......anak2 dah semakin membesar.....mama pun makin membesar gak...hahahah

 Sweet moment...dengan MIL......ni yg pergi seminggu awalnya tu...

 Muka Amir yang sangat2 ceria...


 


Nak cerita apa ye..kalau kat mana2 waterpark suasana lebihkurang sama ajekan...mama tetap tak beraberani nak main apa2 permainan pun. JAGA Amir ajelah...yang sebenTnya maman x minat sangat pun dgn air2 ni...tapi demi anak2 ajelah...macam biasa anak2 main slide...wave...sailing boat...kadang terfikir apasal gi jauh2 ye nak main benda ni...kat KL pun ada sunway lagoon..iCity..Desa Waterpark..Wetworld.....tapi x pelah saja tukar angin kan...

 Macam biasa mana2 waterpark pun mestizo ada pants buat an ni kan...

 Pelampong besar ni pun wajib kan

 Yang ni slide 3 tingly. ..

 Amir oh Amir....

Yang ni star kesian Amir dan mana2 budak2 Cecil pun mesti suka kan

Ok..stop dulu ye.... .nanti sambung lagi part seterusnya. ....