Thursday, December 4, 2014

Perkhemahan Permata Pintar PPCS 2014 - Ika

Cuti sekolah hujung tahun datang lagi........cuti selama 1.5 bulan untuk anak2 yang bersekolah....Cuti sekolah tahun buat kali ke 4 Ika akan menyertai Perkhemahan Permata Pintar 2014 (PPCS 2014). Ini juga merupakan tahun terakhir ika menyetai perkhemahan ni....sebab ianya hanya untuk pelajar berusia 9 - 15 tahun....

Bertempat di Kompleks Permata Pintar yang terletak di UKM., Bangi. Macam biasa Kem bermula pada 10 Nov - 19 December 2014. Bermakna pendek ajelah cuti sekolah Ika tahun ni. Ada yang nak tau camana nak menyertai program ni...bole lawat website permatapintar.



Pusat Permata Pintar di UKM...dah beroperasi bebeapa tahun...dan dah ada pelajar yang dihantar ke US melalui program perintis......Mana2 pelajar yng terpilih ..dan melepas semua ujian..akan dihantar menyambung pengajian ke US.

Ready beg....bia dah remaja ni...tak adalah nak abwak stok bekalan jajan2 bagai cam dulu2..hehehhee

sunyilah rumah untuk 3 weeks ni...tak delah teman gaduh mama...teman nak dengar pot pet pot pet mama....teman nak tolong kemas dapur....angkat kain masa mama kerja...hahahhahaa

Macambiasa bila nak mula ke kem ni..dia mesti akan rasa bosan dan malas aje nak pegi. Tap biasanya selepas 3 minggu nanti dan bila nak balik rumah dah rasa sedih lak nak tingalkan dan berpisah dengan kawan2.
OTW nak ke UKM...

Sampai dah....mercu tanda Kompleks Permata Pintar

Selamat Datang.....

Untuk kali ini Ika dapat kursus ASTROFIZIK...

Kami sampai dalam pukul 11 pagi. Pendaftaran dari pukul 9 hingga 12 tengahari

tengok ramai orang nak daftar...kita gi lepak2 dulu lah..nanti dah masuk dalam tak leh nak keluar balik pulak dah....

Kesian adik kakak.....kena tinggal yea...


Berakfast ada disediakan untuk ibu bapa dan pelajar...

Di hadapan Kafeteria Kompleks Permata Pintar

Mamam & Permata Hati Mama......berpisah untuk seketika....

Lepak2 sekajap kat sini dulu.....

Amir peluk kakak sebelum kakak masuk mendaftar...

Apasal Iki termeung kat belakang tu ye...hahahahah...terfikir ye..lepas ni aku lah kena nagkat kain soran2 nanti...hahahhaa

Anak Ayah.....

Ok....ready....kita nak masuk dah....

Kafeteria yang cantik dan selesa...

Sessi pendaftaran....
Parent tak bole ikut dah..boleh tengok dari tingkat atas aje...

Ada sessi taklimat untuk ibu bapa pasal program Permata Pintar

Dalam Dewan....


Semoga anak mama akan menafaata peluang keemasan yang diberi ini...dan kalau ada rezeki boleh menyambung form 4 di Program Permata Pintar ni......




antara kemudahan di Kompleks ini...cantik kan...swimming pool yang cantik dan besar...


Auditorium....

sekitar kompleks
Dewan...cantik bercahaya diwaktu senja......

Malas nak mengarang cerita..biar gambar berbicara ajelah....

Wednesday, October 15, 2014

Janji Allah Itu Pasti...Damailah Kau Di Sana Abangku

Janji Allah itu pasti...satu2nya abang mama di dunia ini, Bahrin Omar @Yin @Wong Khoo Lai( nama blog dia) telah kembali menemui Ilahi pada 3.10 pagi Selasa bersamaan 14 Oktober..dalam usia 50 tahun...Abadilah Yin di sana.... Yin adalah nama panggilan mesra keluarga kami..

Ku taburi bunga mewangi di pusara mu Yin..damailah kau di sana...hanya iringan doa dan air mata.....

Pukul 11 malam Yin dipindahkan dari Hospital Kulai ke HSA Johor Bahru kerana mengalami pendarahan dan hemoglobin yg rendah...pukul 1 pagi di masukkan ke wad..dan menurut doktor keadaan stabil. Kena berpuasa sebab esok paginya nak kena buat scoop usus. Yin mengalami berak darah sehingga kehilangan darah yang banyak.

Malam tu yg ada isteri Yin, Kak Tanty..anak tunggal Yin, Harith..Kakak Mama, Kalom dan suaminya, abang Enal dan adik Kak Tanty...yg pasti meninggalkan kesan...sebelum Som nak balik..Yin panggil dia mintak air..dia sangat haus katanya...som baru nak cari air..doktor kata..tak bole minum air..sebab esok nak buat scoop...so dengan muka sedih..yin pun diam je...andai ku tahu itu permintaan akhirnya.....seteguk air buat pembasah tekak yg dahaga......

Setelah keadaan Yin stabil...dan kami dimaklumkan melalui wassap group family yg x henti2 berdering...kami semua pun menarik nafas lega....dan baru cuba nak melelapkan mata....tapi mata mama tetap tak nak lena..sambil terus berwassap dgn family....

Entah jam berapa akhirnya terlena..sampailah hp mama berdering...no yg keluar no Kak Long..hati dup dap dup dap...angkat phone..kak long dgn tangisannya beritahau yg Yin dalam keadaan kritikal..hospital call dan minta dtg segera. Terbayang dalam kepala..Kak Tanty yg baru balik dr Hospital ke rumah di Kulai...nak patah balik ke JB...tgh2 dinihari...Mama call Som...bagitau keadaan Yin. Som pun yg baru nak lelapkan mata lepas balik dr hospital terus bersiap semula ke hospital....dalam hati dah terdetik...bila pihak  hospital call kata keadaan kritikal maknanya kita kena bersedia...

Panik sekejap mama..ok..relax....relax..mama ke bilik air..ambik wudhu..solat sunat tahajud...baca yassin dan berdoa semoga dipanjangkan umur Yin. Elok je selesai habis bacaan surah Yasin  mama..hp berdering dan no Kak Long naik lagi...hati seakan berkata..redha dgn apa jua kemungkinan...

Akhirnya......INALLILLAHIWAINALILHIROJIUN......Yin dah kembali mengadap penciptanya.....Yin kembali keadanya pada jam 3.10 pagi setelah koma tiba2.....selepas 3 kali bantuan CPR diberikan..namun tiada tindak balas...berakhir sudah segalanya.....mama hilang kata2....kejutkan hubby n anak2....kepala ligat berfikir...tapi x de keputusan....kepala bengong aikit jadinya...camana ni..camana tu..Ika sedang menghadapi exam PT3.....nak tinggal dia ke..letak dia kat mana nanti....

Sementara nak tunggu pengesahan jenazah akan dibawa kemana...berkemas kain baju...lepas bincang2 dgn hubby..ok kami akan bertolak lepas hantar Ika ke sekolah jam 6.15 pagi. Dan mama call kawan mama a.k.a mak kawan ika..untuk minta tumpangkan Ika dirumahnya selepas habis exam nanti dan tidur dirumahnya.

Selepas Subuh dapat kepastian yg jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan , Bakri , Muar Johor. So bererti jenazah akan di bawa pulang ke kampung kami..ke rumah pusaka .....sebelum tu Jenazah akan melalui dan singgah sebentar dirumah arwah di Taman Putri Kulai utk memberi peluang kepada jiran2, kariah masjid...rakan2 sekerja dan murid2 arwah untuk memberi penghormatan terakhir....

Sorry Ika..Mama terpaksa hantar Ika kesekolah awal pagi...awal dari kebiasaan..semoga Ika dpt menjawab dgn tenang  soalan exam...

Lain benar suasana balik kg kali ni.Selalunya kalau nak balik kg. perasaan gembira dan meronta2...kali ni sayu dan pilu suasananya..


Di perkarangan rumah Yin...tersangat ramai yg berkunjung...membaca tahlil dll....dari sebelum jenazah dah bertali arus yg datang...Van jenazah singgah sebentar...di hadapan rumah.....Yin....selamat tinggal rumah kau Yin..sedihnya..masa ni mama baru sampai di Ayer Keroh..so mmg suruh hubby drive laju2 sikit
Perjalanan terakhir Yin.....

Di perkarangan rumah mama di kg...

Suasana tenang dan cuaca baik...
Sanak saudara mara yg dtg..syukur Alhamdulillah..masing2 macam tak percaya begitu cepat yin pergi....

Mama nak cepat tapi terpaksa mengikut belakang kenderaan treller yg berderet2 ni...
Elok saje mama sampai dan turun dari kereta..x sampai 3 minit...Jenazah tiba...ya Allah sayunya rasa.....

Tak sampai hati rasa nak ambik apa2 gambar.....buat kenangan..ini je yg sempat dan mampu diabadikan..

Kenderaan terakhir Yin....Alhamdulillah mudah urusan Yin..dari kematiannya...mandi..solaat jenazah..dan kebumikannya..dalam tempoh 8 jam selesai..walapun menempuh perjalanan yg agak jauh...dan ada 3 persinggahan...

Sebahagian kaum keluarga...jiran...dan sahabat handai...

Kesedihan di mana2...tapi kami semua redha dengan pemergianu Yin...

 Wajah-wajah sedih mengiringi pemergian Yin....

 Menatap wajah Yin buat kali terakhir..Ya Allah tenangnya wajahmu wahai abangku...seolah sedang lena tidur diulit mimpi...tak ada kata yg mampu mama luahkan masa ni..berdebar nak menatap wajah Yin..rasa tak puas...sebab jenazah telah siap dimandi dan dikafankan....kami waris2 berpeluang menatap seketika...sebelum jenazah disembahyangkan....

Tak puas menatap wajah Yin...apa yg mama nampak..wajahnya cukup tenang..bibir seolah mengukir senyuman....ada beberapa titik air dkelopak mata yin dan juga di dahi Yin...mama pegang muka yin..tak terasa sejuk membeku...seolah dia sedang tidur...

 Hanya gambar bisa menceritakan segala2nya....

Sebahagian yg datang.semua urusan memang cepat...siapa yg ada dapatlah menatap wajahnya..lagipun memang tak nak melewatkan pengkebumian...
 Jenazah sedang disembahyangkan di Surau Hj Omar....surau sempena nama arwah Abah....Abah dan Emak..satu2nya anak lelakimu akan mengikut jejak langkahmu ke sana....
 Ipar duai..anak2 saudara mengusung jenazah untuk ke kenderaan terakhir Yin..untuk perjalanan terakhir menuju ke persemadian abadi....

 Yin...tinggal segala kenderaanmu didunia ini..rumahmu..anakmu..isterimu..harta2mu..sanak saudaramu.....hanya amalan yg dibawa bertemu sang pencipta...

 Kenderan mula bergerak menuju ke Tanah Perkuburan....

 Kami mengiringi Yin ke pusara...

 Yin...tercapai hajatmu untuk disemadikan disini.....semasa hayatnya Yin pernah berpesan..seandainya dia pergi nanti..dan sekiranya boleh dia ingin di semadikan di Tamah Perkuburan Islam Bakri Batu 6 Muar.....mungkin ada maksud yg tersembunyi...yg dapat mama rasakan mungkin utk memudahkan anak isteri dan kaum kerabat menziarahinya nanti kerana tanah perkuburan terletak di tepi laluan nak balik kg..

 Hanya kesedihan......Tiba di tanah perkuburan..dgn keadaan Amir yg kurang sihat..Amir kurang dihat dan muntah2 ..so mama hanya tunggu dalam kereta...lagipun cuaca agak terik dan hubby kata tunggu dalam kereta dulu..nanti dah siap..boleh kalau nak ziarah ke pusara....

 Air mata mengiringi pemergianmu....

 Kaum kerabat berkhidmat buat kali terakhir untuk Yin...

Berpusu nak mengusung jenazah..

Kawan baik Yin..Cikgu Bakri..berkejar dr KL...rezeki dia..dia sampai tepat sebelum jenazah diturunkan ke liang lahat. Ni antara teman2 susah dan senang Yin dr zaman belajar di ITM sampai skrg..

 Seusai  pengkebumian...Mama ke sini....Yin apakah disaat ini malaikat munkar mangkir telah berkunjung...rasa keinsafan utk diri sendiri..yg maut tak kenal usia  dan ketika..kena sentiasa bersedia

 Ku taburi bunga mewangi dipusaramu Abangku...terlalu banyak kenangan bersamamu dari zaman kita kecil hinggalah ke akhir hayatmu...maafkan segala kesalahanku abang......aku jua telah memafkan segala kesalahanmu tapi rasanya tiada apa kesalahan kau padaku...

Damailah kau di sana wahai Abang....
Memang tepat sekali permintaan Yin agar disemadikan disini..kerana mudah untuk dikunjungi...setiap kali kami nak balik kampung pasti alan melewati pusara ini...memudahkan anak isteri dan kami semua untuk melawat Yin...Arwah Bahrin Omar ( perit rasanya nak menyebut Arwah dihadapan nama Yin....)

 3 minggu sebelum pemergiannya..Yin dan isteri dimajlis perkahwinan anak saudara Kak Tanty
Yin abadi dalan kenangan....

Selamat Jalan Yin..antara kita 9 beradik..kau (anak ke 6) dan satunya anak lelaki dalam keluarga yg terlebih dahulu menemui Ilahi...giliran kami semua pasti menyusul.....

Kenangan Manis bersama Yin...Yin memang seorang yg periang..suka buat lawak..baik hati..ringan tulang....dan sesiapa yg kenal dia pasti tau karektor dia camana..dan kami pun mulanya agak terkejut..ramai sahabat handai dan rakan2 lama sanggup datang dari jauh dihari kematianya.....

HARI raya tahun depan tak lengkap tanpa kehadiran Yin..pasti memori tahun2 sebelum ni menjadi kenangan terindah buat kami sekeluarga...

 Kini tinggal kami berlapan.....kenangan manis raya dgn Yin...bila bergambar kami akan surub yin duduk ditengah2..diapit kami berlapan....

Yin yg sangat sporting dan sentiasa suka buat lawak.....

Banyak kenangan2 yg indah

Raya terakhir lengkap keluarga Hj Omar & Hjh Amanah....walaupun mak dan Abah telah tiada...kami masih berkumpul..selepas ini selepas Yin pun tiada..harap2 kami semua masih dapat terus berkumpul seperti ini.


Akhir kata kepada sesiapa yang mengenali arwah Yin @ Bahrin Omar @ Wong Khoo Lai...mintak diampun segala salah silapnya dan dihalalkan makan minumnya...
Al Fatihah......