Wednesday, October 15, 2014

Janji Allah Itu Pasti...Damailah Kau Di Sana Abangku

Janji Allah itu pasti...satu2nya abang mama di dunia ini, Bahrin Omar @Yin @Wong Khoo Lai( nama blog dia) telah kembali menemui Ilahi pada 3.10 pagi Selasa bersamaan 14 Oktober..dalam usia 50 tahun...Abadilah Yin di sana.... Yin adalah nama panggilan mesra keluarga kami..

Ku taburi bunga mewangi di pusara mu Yin..damailah kau di sana...hanya iringan doa dan air mata.....

Pukul 11 malam Yin dipindahkan dari Hospital Kulai ke HSA Johor Bahru kerana mengalami pendarahan dan hemoglobin yg rendah...pukul 1 pagi di masukkan ke wad..dan menurut doktor keadaan stabil. Kena berpuasa sebab esok paginya nak kena buat scoop usus. Yin mengalami berak darah sehingga kehilangan darah yang banyak.

Malam tu yg ada isteri Yin, Kak Tanty..anak tunggal Yin, Harith..Kakak Mama, Kalom dan suaminya, abang Enal dan adik Kak Tanty...yg pasti meninggalkan kesan...sebelum Som nak balik..Yin panggil dia mintak air..dia sangat haus katanya...som baru nak cari air..doktor kata..tak bole minum air..sebab esok nak buat scoop...so dengan muka sedih..yin pun diam je...andai ku tahu itu permintaan akhirnya.....seteguk air buat pembasah tekak yg dahaga......

Setelah keadaan Yin stabil...dan kami dimaklumkan melalui wassap group family yg x henti2 berdering...kami semua pun menarik nafas lega....dan baru cuba nak melelapkan mata....tapi mata mama tetap tak nak lena..sambil terus berwassap dgn family....

Entah jam berapa akhirnya terlena..sampailah hp mama berdering...no yg keluar no Kak Long..hati dup dap dup dap...angkat phone..kak long dgn tangisannya beritahau yg Yin dalam keadaan kritikal..hospital call dan minta dtg segera. Terbayang dalam kepala..Kak Tanty yg baru balik dr Hospital ke rumah di Kulai...nak patah balik ke JB...tgh2 dinihari...Mama call Som...bagitau keadaan Yin. Som pun yg baru nak lelapkan mata lepas balik dr hospital terus bersiap semula ke hospital....dalam hati dah terdetik...bila pihak  hospital call kata keadaan kritikal maknanya kita kena bersedia...

Panik sekejap mama..ok..relax....relax..mama ke bilik air..ambik wudhu..solat sunat tahajud...baca yassin dan berdoa semoga dipanjangkan umur Yin. Elok je selesai habis bacaan surah Yasin  mama..hp berdering dan no Kak Long naik lagi...hati seakan berkata..redha dgn apa jua kemungkinan...

Akhirnya......INALLILLAHIWAINALILHIROJIUN......Yin dah kembali mengadap penciptanya.....Yin kembali keadanya pada jam 3.10 pagi setelah koma tiba2.....selepas 3 kali bantuan CPR diberikan..namun tiada tindak balas...berakhir sudah segalanya.....mama hilang kata2....kejutkan hubby n anak2....kepala ligat berfikir...tapi x de keputusan....kepala bengong aikit jadinya...camana ni..camana tu..Ika sedang menghadapi exam PT3.....nak tinggal dia ke..letak dia kat mana nanti....

Sementara nak tunggu pengesahan jenazah akan dibawa kemana...berkemas kain baju...lepas bincang2 dgn hubby..ok kami akan bertolak lepas hantar Ika ke sekolah jam 6.15 pagi. Dan mama call kawan mama a.k.a mak kawan ika..untuk minta tumpangkan Ika dirumahnya selepas habis exam nanti dan tidur dirumahnya.

Selepas Subuh dapat kepastian yg jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan , Bakri , Muar Johor. So bererti jenazah akan di bawa pulang ke kampung kami..ke rumah pusaka .....sebelum tu Jenazah akan melalui dan singgah sebentar dirumah arwah di Taman Putri Kulai utk memberi peluang kepada jiran2, kariah masjid...rakan2 sekerja dan murid2 arwah untuk memberi penghormatan terakhir....

Sorry Ika..Mama terpaksa hantar Ika kesekolah awal pagi...awal dari kebiasaan..semoga Ika dpt menjawab dgn tenang  soalan exam...

Lain benar suasana balik kg kali ni.Selalunya kalau nak balik kg. perasaan gembira dan meronta2...kali ni sayu dan pilu suasananya..


Di perkarangan rumah Yin...tersangat ramai yg berkunjung...membaca tahlil dll....dari sebelum jenazah dah bertali arus yg datang...Van jenazah singgah sebentar...di hadapan rumah.....Yin....selamat tinggal rumah kau Yin..sedihnya..masa ni mama baru sampai di Ayer Keroh..so mmg suruh hubby drive laju2 sikit
Perjalanan terakhir Yin.....

Di perkarangan rumah mama di kg...

Suasana tenang dan cuaca baik...
Sanak saudara mara yg dtg..syukur Alhamdulillah..masing2 macam tak percaya begitu cepat yin pergi....

Mama nak cepat tapi terpaksa mengikut belakang kenderaan treller yg berderet2 ni...
Elok saje mama sampai dan turun dari kereta..x sampai 3 minit...Jenazah tiba...ya Allah sayunya rasa.....

Tak sampai hati rasa nak ambik apa2 gambar.....buat kenangan..ini je yg sempat dan mampu diabadikan..

Kenderaan terakhir Yin....Alhamdulillah mudah urusan Yin..dari kematiannya...mandi..solaat jenazah..dan kebumikannya..dalam tempoh 8 jam selesai..walapun menempuh perjalanan yg agak jauh...dan ada 3 persinggahan...

Sebahagian kaum keluarga...jiran...dan sahabat handai...

Kesedihan di mana2...tapi kami semua redha dengan pemergianu Yin...

 Wajah-wajah sedih mengiringi pemergian Yin....

 Menatap wajah Yin buat kali terakhir..Ya Allah tenangnya wajahmu wahai abangku...seolah sedang lena tidur diulit mimpi...tak ada kata yg mampu mama luahkan masa ni..berdebar nak menatap wajah Yin..rasa tak puas...sebab jenazah telah siap dimandi dan dikafankan....kami waris2 berpeluang menatap seketika...sebelum jenazah disembahyangkan....

Tak puas menatap wajah Yin...apa yg mama nampak..wajahnya cukup tenang..bibir seolah mengukir senyuman....ada beberapa titik air dkelopak mata yin dan juga di dahi Yin...mama pegang muka yin..tak terasa sejuk membeku...seolah dia sedang tidur...

 Hanya gambar bisa menceritakan segala2nya....

Sebahagian yg datang.semua urusan memang cepat...siapa yg ada dapatlah menatap wajahnya..lagipun memang tak nak melewatkan pengkebumian...
 Jenazah sedang disembahyangkan di Surau Hj Omar....surau sempena nama arwah Abah....Abah dan Emak..satu2nya anak lelakimu akan mengikut jejak langkahmu ke sana....
 Ipar duai..anak2 saudara mengusung jenazah untuk ke kenderaan terakhir Yin..untuk perjalanan terakhir menuju ke persemadian abadi....

 Yin...tinggal segala kenderaanmu didunia ini..rumahmu..anakmu..isterimu..harta2mu..sanak saudaramu.....hanya amalan yg dibawa bertemu sang pencipta...

 Kenderan mula bergerak menuju ke Tanah Perkuburan....

 Kami mengiringi Yin ke pusara...

 Yin...tercapai hajatmu untuk disemadikan disini.....semasa hayatnya Yin pernah berpesan..seandainya dia pergi nanti..dan sekiranya boleh dia ingin di semadikan di Tamah Perkuburan Islam Bakri Batu 6 Muar.....mungkin ada maksud yg tersembunyi...yg dapat mama rasakan mungkin utk memudahkan anak isteri dan kaum kerabat menziarahinya nanti kerana tanah perkuburan terletak di tepi laluan nak balik kg..

 Hanya kesedihan......Tiba di tanah perkuburan..dgn keadaan Amir yg kurang sihat..Amir kurang dihat dan muntah2 ..so mama hanya tunggu dalam kereta...lagipun cuaca agak terik dan hubby kata tunggu dalam kereta dulu..nanti dah siap..boleh kalau nak ziarah ke pusara....

 Air mata mengiringi pemergianmu....

 Kaum kerabat berkhidmat buat kali terakhir untuk Yin...

Berpusu nak mengusung jenazah..

Kawan baik Yin..Cikgu Bakri..berkejar dr KL...rezeki dia..dia sampai tepat sebelum jenazah diturunkan ke liang lahat. Ni antara teman2 susah dan senang Yin dr zaman belajar di ITM sampai skrg..

 Seusai  pengkebumian...Mama ke sini....Yin apakah disaat ini malaikat munkar mangkir telah berkunjung...rasa keinsafan utk diri sendiri..yg maut tak kenal usia  dan ketika..kena sentiasa bersedia

 Ku taburi bunga mewangi dipusaramu Abangku...terlalu banyak kenangan bersamamu dari zaman kita kecil hinggalah ke akhir hayatmu...maafkan segala kesalahanku abang......aku jua telah memafkan segala kesalahanmu tapi rasanya tiada apa kesalahan kau padaku...

Damailah kau di sana wahai Abang....
Memang tepat sekali permintaan Yin agar disemadikan disini..kerana mudah untuk dikunjungi...setiap kali kami nak balik kampung pasti alan melewati pusara ini...memudahkan anak isteri dan kami semua untuk melawat Yin...Arwah Bahrin Omar ( perit rasanya nak menyebut Arwah dihadapan nama Yin....)

 3 minggu sebelum pemergiannya..Yin dan isteri dimajlis perkahwinan anak saudara Kak Tanty
Yin abadi dalan kenangan....

Selamat Jalan Yin..antara kita 9 beradik..kau (anak ke 6) dan satunya anak lelaki dalam keluarga yg terlebih dahulu menemui Ilahi...giliran kami semua pasti menyusul.....

Kenangan Manis bersama Yin...Yin memang seorang yg periang..suka buat lawak..baik hati..ringan tulang....dan sesiapa yg kenal dia pasti tau karektor dia camana..dan kami pun mulanya agak terkejut..ramai sahabat handai dan rakan2 lama sanggup datang dari jauh dihari kematianya.....

HARI raya tahun depan tak lengkap tanpa kehadiran Yin..pasti memori tahun2 sebelum ni menjadi kenangan terindah buat kami sekeluarga...

 Kini tinggal kami berlapan.....kenangan manis raya dgn Yin...bila bergambar kami akan surub yin duduk ditengah2..diapit kami berlapan....

Yin yg sangat sporting dan sentiasa suka buat lawak.....

Banyak kenangan2 yg indah

Raya terakhir lengkap keluarga Hj Omar & Hjh Amanah....walaupun mak dan Abah telah tiada...kami masih berkumpul..selepas ini selepas Yin pun tiada..harap2 kami semua masih dapat terus berkumpul seperti ini.


Akhir kata kepada sesiapa yang mengenali arwah Yin @ Bahrin Omar @ Wong Khoo Lai...mintak diampun segala salah silapnya dan dihalalkan makan minumnya...
Al Fatihah......



Saturday, September 6, 2014

Salam Merdeka..Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta...

Salam Merdeka..walaupun dah terlewat seminggu ye...ok lah kan...Cuti Merdeka n Weekend ....apa.buat...Aku cam biasalah buat rutin kerja2 rumah...maklumlah wanita bekerja ni..bila weekwnd banyaknle yg nak dibuat...masuk hari ke 3 cuti..dah agak free.....rasa cam nak jenjalan taoi x tau nak kemana...Malam last cuti tu SIL call..ajak jalan2 ke PD...day trip aje....nak booking2 hotel oun dah x de masa..xuyi tinggal sehari je kan..x de plan2...main terjah aje...so tanya hubby..anak2...oklaj dorang kata ok gak...lama x mabdi laut katanya..

So pagi 1 September tu seawal 7.30 am kami dah sampai ke PD...huh..semangat kan..kam8 bertolak sebelum Subuh...singgah di RnR Seremban solat Subuh.....bukan apa memandamgkan ni cuma day trip...so kalau lambat2 nanti panas dan x selesa laj...kaau sebelum.ni..panas..masuk je hotel...

Pegi ni cam biasa..bawak swdiki bekalan..sebab selalu pengalaman kualiti makanan oun agak kurang memuaskan kat gerai2....

Di sini lahirnya sebuah cinta....yg suci abadi...sejati......diaini tersemai cita2...bercambah menjadi warisan.......

Inilah cinta ku.......yg bakal menjadi warisan..........
Anak2 n cousin2......main2 air..mandi kanda..birak2..sembang2 dan makan2...

Mama tumoang selfie sikit.....berlatar belakangkan generasi masa depan..penyambung warisan....

Amir ug sngat happy...walaupun dia x se rakan sebaya dalam cousin2 ni..tapi dia dapat ramai kawan kat PD ni...semua orang ditegurnya....terus main sama2
Malas nak mandi..sebab malas nak tukar baju...hahahha...

Lepak2 je tengok gelagar orang...

Doranf nai maij bendalah ni...aku memang tak lah...uoahlah banyak manapun..aku mmg x berani....segala macam mainan kat themepark ke..apa ke..memang semua aku pengecut....

Apa ke nama main biat ni...duduknatas ni..lepas tu ditarik dgn bot.....

Iki..ika...Ashraf ambik port kat belakang...berdiri...

Ika..ida...n SIL...dok depan....aku tukang ambik gambo...hubby n BIL...tido bawah khemah...hahahhaha...

Ok..ready nak berlepas...adik yg jaga benda ni..ajak aku naik.bot yg dia bawak kot aku nak ambik gambo or video dorang. Tapi aku kan penakut. ..

Serobok je muka.....
Amir n Ariana.....dia suka kat Amir....

Alahai..nak dokong pun x larat..

Pemandangan di tepian pantai Port Dickson....kerana. di sini lahirnya sebuah cinta...hahahah1...

Pukul 12 tgh...dah siap2 mandi..tukar baju..kemas2...dan siap.nak balik dah..haha...sekejap je pegi kan..pukul 1 kami bertolak.balik...dah semoat solat Zuhur di rumah..

Ok lah...dtg kena air laut sikit...