Monday, April 20, 2015

Kisah entah apa2...

Lama tak menulis blog kan...entah memamg malas betup skrg nak memblog......hari ni rasa cam nak buka blog lak..

Kejadian berlaku hari sabtu & Ahad 18 & 19 April 2015....hahaha
 Lunch ..Mama masak Nasi Ayam je...Hubby x de oustation...Ika pun x balik minggu ni...dah x gi melawat dia..sbb dia ada kem ibadah di Kuala Kangsar....Alahai...rindu lak ngan ika...dah 3 minggu x balik bermalam dirumah...tapi x apalah demi mengejar ilmu....
 Petang2 lepas Asar..bawak Iki n Amir gi tailorm. Ukur baju..hehehhe..semangat tu..ukur baju melayu utk Raya nanti...untuk hubby mama bawak je ukuran baju dia..so...settle

Leoas ujur baju plannya naknke Tesco beli barang2 keperluan...tapi cam malas lak...lepas tu hubhy call kata dia kena extend satu hari lagi..ada keja x settle..so tak jadi balik malam ni....hurmmmm.....lagi le malas nak ke Tesco....so fikir pubya fikir...ehh nak gi runah kakak mama lah..si Mummy Gee...kebetulan hubby dia pun x de..ourstayion seminggu..ok cantik..bole berjimba2...hahaha...x de lah..saja je dah lama x jumpa..Amir punyalah excited bila mam bagitau nak gi rumah Dafiy. Sampai rumah x payah suruh terus masuk bilik air mandi...dan bersiap...

Selepas Solat Magrhtib..kami 3 beranak keluar rumah...cuka gak nak drive malam2 ni...dan lagi cuak nak tibggalkan rumah nak cek itu ini..selalu tugas.hubby pastikan semua suis tutup..pintu, tingkap semua kunci.

So drive carefully..dengan kelajuan tak lebih 100kmj...pemanduan berhemah...dalam 45 minit..sampai lah ke Bangi D7....
 Tak masuk rumah lagi...terus ambik Mummy Gee anak beranak gi Dinner..
 Anak2 snagat2 suka....sbb dah lama x jumpa......

 Amir n Dafiy..jumpa2 pun Gadget tetap tak lepas...

 Amoi Mek Dhiya ni....

 Makan...makan...menau amalm pelbagai..western..Thai...Malay...semua ada..

 Lepas Dinner..ronda2 sekejap..Mama kena jadik supir lak....
 Hahahha..dah macam penempatan mangsa banjir..ada 6 bilik tidur runah ni..tolak satu bilik bibik..so ada 5 lagi...tapi semua kosong malam ni...semua melepak nak tido kat Hall aje...kalau korang mesti x de camni kan..semua proper tidur dalam bilik ye...hehehe

 Sebelum tidur segelas teh O lemon panas...kekandaku buatkan untuk adik kesayangan dia ni..ahakssssss

Tak tau pukul berapa anak2 ni tido...mama lak tido berjalan..hahaha..sekejap atas sofa...sekejap atas tilam....hehehee

Seawal pagi dah buat projek khas..dah cam balik kg lak
 Destinasi pertama..Pasar Tani kat PKNS Bangi...tujuan nak cari sayur kampung..ubi..keladi..dan makanan sedap2 lah...


 Keladi ni sekilo rm8. .....dulu tanam kat kg x laku pun kan..
 Dan operasi menbeli penambah lemak2 dibadan...
 Dah berpuluh tahun hidup..baru tau ada tauge kering dan tauge basah...hahaha..ingatkan ...ada Dry Kitchen n Wet Kitchen je...rupanya toge pun ada kering dan basah...rupanya mama yg ketinggalan...kekanda2 ku semua guna toge kering je...
 Breakfast kami pagi ni...ada pizza...nasi kerabu...mee hoon sip..laksam...kuih muih...dll
 Dan yg paling klasik dan sudah nak jumpa ni lah dia...berpuluh tahun x makan dah..tup2 skrg ada orang jual online bendalah ni...hahahaorang Jaworld tau makan ni

Lepas brekafast..smabu g lagi pencarian..hahahah...walaupun dimana mama berada tugas seorang wanita tetap dijalankan...ke pasar tentulah wajib...ikut mummy Gee ke pasar dan beli le sekali stok lauk pauk mama kat sini...
Harga sangat ok kalau nak compare dengan kat Ampang...
 TT FishMart Bandar Baru Bangi....

 Mama.beli ikan tenggiri, kerisi, cencaru, puput, udang dll...harga sangat2 ok....

 Hah..lepas gi beli ikan..gi Mydin mart lak..beli barang keperluan yg sepatutnya mama beli kat tesco semalam..takut x sempat nak beli balik nanti..mama siap2 beli kat sini...

 Menu kami hari ini....Mummy Gee masak..mama kacau2 tooong masak daging black pepper tu aje...
 Silakan makan...

 Entah2 apa2lah budal2 ni main.....terkejut mama...

 Dah buka baju pulak dah budak berdua ni...
 Dhia...dah besar....


Cuaca panas...makan jeli kelapa sejuk2 kan tekak..nyaman....bipa berkumpul ni sekejap aje jarum.jam ni berjalan kan..ok time untuk pulang....

Sebelum pulang..hehhehe..minum petang dulu....

Balik.......jalan jem dan hujan lebat.....huhuhu....

Sampai rimah budaknni main sorang2....hahahaha


Swkiaj entry ringkas lagi mengarut...hehehe

Saturday, January 17, 2015

Sehari di Legoland

Hampir lebih sebulan a.k.a terperap dalam Draf entry...hari ni baru terpublish....ahhahahaha

Nak berceita pun kisah dah lama  etlalu..tapi senab gambar2 selua dah siap ipload dalam draft..kita buat ajelah ye...cerita apa..cerita oasal cuti2 sekolah le...ke mana kita cutibsekolah hari tu...alah x de kemana yg jauh2 pun..cuma sekadar memenuhi keinginan anak2 yg teringin sangat nak Legoland. Ada syarat lak tu nak ke Legoland dengan cousin2 beramai2....so nampaknya kena tunggu lepas habis exam SPM lah..sebab cousin2 ada yg ambik SPM. Bila dah habis SPM lak..Ika pegi oe Kem Permata Pintar...so tangguh punya tangguh..akhir pada 24 Disember 2015..barulah terlaksana...kami pergi 4 keluarga.....

Mama???.Koramg tanya mama suka x nak gi sini..hurmmmm..tak yah tanya dah tau jawapan. Memang x teruja langsung...hahaha..entah mama dah kuramg minat..lagipun bukan mamam berani nak main2 apa benda oun permainan...tapi seronok dan teruja sebb nak gi ramai2 dgn kekanda2 mama..yg semuanya pun sekadar seronok nak berjumpa dan memenuhi kehendak anak2...
Lokasi wajib untuk posing gi Legoland..kalau x posing or selfie kat sini x sah tau syarat ke Legoland...
Selfie dari kami...Ika baru habis kem semalam..x sempat kemas barang..terus chow ke JB....

Dengan cousin..Lisa n Ika..soramg di KL soramg di JB..tapi merela sangat rapat....

Geng2 abang sadoo....wah..teruja semua ni...dah bujang2 dah anak2 kami....semua hampir sebaya....
Mama yg tak berapa nak teruja...dah terbayang panas terik dan luasnya nak berjalan...heherh..ntah apa2 kan mama ni..

Tu dia....dari pariing keta...berjalan dah hampir 1km
Hah ni ajelah yg mama suka...ahaksssss

Mama Janet yang 2 X 5 dengan mama gak..yujuan ke mari....
Hubby oub samalah...semua demi anak2...
Kau dan aku.....Legoland jadi saksi....naik caean pun x berani...hahahah
My Family.....
Tukang beoi tiket dan jawatankuasa penganjur....
Tiket Combo masuk ke Legoland. Utk both oark.Theme Patk & Waterpark. Ni harha selepas dapat diskaun untuk pemegang mykad warganargara dan juga diskaun bagi oemegang credit card atau debit card Maybank. Jumlah asal rm175 seorang..selepas diskaun rm 113.75.
Oleh kerana setiap maybank kad cuma hole beli 4 tiket aje..so yg lebih tu x delah diskaun..cuma dapat fiskaun sebab warganegara je.....jumlah keseluruhan kami pergi seramai 15 orang...

Anak2 dah x sabar nak masuk....
Cousin2 yang sangat teruja..bila bagi je tiket masuk kat dorang semua dah lesap.. x nampak ke mana..
Mummy2nyg cam.boringnjr nak masuk ke dalam...
X suka na.main taoi suka ambik.gambo..hahaha
Ika....di hadapan mercu tanda...

Oleh kerana...grouo anak2 remaha berjalan sesama dorang..tinggallah Amir berkawan dgn Liya...dan dah tentu mummy2 dan papa2.kena temankan mereka...hahahha
Hubby lah layan Amir jalan2..Mama...panas...panas...cuaca sangat panas...
Bak kata Mama Janet n Kakak.maka , Som..laaa dtg nakmmain lego je ke...baik.dok rumah...hhehehhee
Masuk.ke Star wars....nak ambik sejuk.je dalam ni...
Muka.boring kan...tapi suka.sebab dalam ni.berekon...sejuk..hehehee
Cantik memang cantik tempat.ni..
Iki dan Safik..sebaya.....
Amir fan Aliya...hubby n abang ipar mama.layan anak kecik masing2e...
Di Kingdom Lego...ada banyak permainan...tapi amir n Liya puj talut nak main...alahai...
Selfie...kau dan aku...
Amir lepak sini ajelah ..
Tempat wajib bergamba lagi...dah tu semua permainan x berani n x minat nak main...



Hubby tunjuk n explain kat Amir semua
Ninajel yg kami berani naim..hahà...tunggunturn di Train station
Cuaca mmg oanas..rgk aje spek mata mama sentiasa berwarna hitam kan...bila panas...cermin jadu gelap...
Lalalalalala...naik train ajwlah pusing2....
Kalau bole nak duduk aje falam train ni pusing2
Amir n Liya pun suka. Dorang ni x sabar nak ke Waterpark
Cantikkan...Kota Lego...
Rpung...round marry go round


Amir n hubby...naik.keta.bomba nak.padamkan kebakaran
Panas berjalan..nak dapatkan sejuk..masuk.ke sini tgk.live show....
Keteta kuda Lego...
Panas
Hah mama masuk mulut jerung...
Ehhhh Amir.lak masuk


Ibu dan anak.....semua dari kepingan lego
Apa2 ajelah Mair nak main ni...

Dalam malas2 jalan...sampai ke tghari gak le...perut dah lapar..so iom cari makan...
Kedai makan ada beberapa pilihan...harga..hurm..biasalah dimana taman thema harga memang berkali ganda darinharga luar kan...untuk sebotol air aje rm5....airmminerel botol.kecil rm3. Untul set makan..paling murah nasi lemak ayam rm18.90
Bila time makan..batu terjumpa budak2 ni...tapi kamisnemua dahbsiap2 bagi anakndiit nelanja sendiri...so makanlah kat mana pun yg suka..
Mama n sister...Puan kalsom..merangkap AJK oenganjur..penginapan dll..hahaha
Leoas makan..dah masuk waktu Zuhur...kami ke surau utk solat. Surau sangat selesa dan sejuk berangin. Sampai ada orang tu tertidur2.le kat surau...lepas zuhur..my sister Mama.Janet n SOL, Kak Tanty..dah.surrender...depan nakmlepak.kat surau je sampai Asar...hehehrh.lepak.ke lelapkan mata tu...hehehee

So maka dgn Som...sambung round2 le sbb anak kecik kami nak ke waterpark....
Hahahaha.sati2.permainan yg Amir n Liya berani naik....cawan berpusing...hehehe
Nak masuk.ke Waterpark...
Mama nakmmain air le...aghhhh malaslah....naj tukar baju bagai...so lepak2 ajeleh



Dgn SIL....
Kat Watetpark..sekadar cuci mata je....
Amir dan Liya sukalah kat sini...
Mama lepak amvik angin je...



Banyak gak permainan...


Ika dah habia round Themepark..ke sini pulak....

Sem7a dah tercebur dalam air lak....
Dah puas berpanas...masa ubtik menyejukkan badan...
Sukanya mereka....
Bergurau ..bermain bagai.....

Amir pun sakan...

Dah hampir kul 5....mama balik ke aurau utk solat asar dan juga menziarah Mama Janet n SIL disurau..hahah rupanya depan dah sedap mengeteh..hehehe
Lepas mandi..semua kelaparan...hujan pulak tu..semua varintempat berteduh sambil cari makanan

My.sister....
Mak2...dok.sini je...menambahkan lemak.....
We are cousin...
Di hadalan  Bangunan sultan Abdul Samad


Ehhh KLCC cawangan JB..hahaa
Gambar kenangan sebelum balik..


Tulah serba ringkas kenagna  sehari di Legoland....malas nak buat review satu2 lermainan sebab ramai yang dah pegi dan buat reviewkan...