Tuesday, January 15, 2019

Kota Kinabalu Trip - Day 3 (Tagal Fish, Poring Hot Spring, Ranau & Back to KK)

Day 3

Bangun pagi dalam cuaca yang sangat sejuk di Kundasang. Menjengah keluar..Subhanaullah...indahnya pemandangan ciptaan Tuhan...

Dari kamar penginapan..pandangan indah terbentang..udaya yang sangat sejuk dan nyaman. 

Pukul 7.30 pagi kami dah berkemas dan bersiap. Nak breakfast dan check out terus. Bersarapan di hotel sahaja. Free breakfast for 4....so bayar utk Amir aje...
Eh...sama lak berbaju belang dua beradik ni....

Pagi ni aktiviti  kami ada di sekitar Kundasamg dan Ranau....sayang pulak tengok pemandangan cantik kalau tak abadikan kan...hehehe
Di hafapan hotel penginapan kami...

Destinasi - Tagal Fish Sg Moroli, Kg Luanti,Ranau

Destinasi pertama kami..ke Tagal Fish Sg Moroli ni di Kg Luanti Ranau. Lebih kurang 35 km dari Pelan Kundasang. Sepanjang perjalanan melalui kawasan-kawasan perkampungan. Banyak iklan2 homestay disepanjanh perjalanan ke Ranau.

Dalam 40 minit perjalana, kami tiba ke destinasi. Oleh kerana masih awal pagi, belum ramai pengunjung dan parking pun dekat.


Beli tiket kat sini. RM 5 utk seorang. Masa kami sampai masih awal pagi lagi, so masih belum ramai pengunjung. Kita dieri masa 20 mini utk bermain2 dgn ikan2 kelah yang jinak tu....tapi kalai tak ramai oramg boleh je duduk lebih lama.



Jejak je kaki kw gigi air..tu diaaaa...semua datang menderu...gemuk2 ikan fia...warna hitam...alamak geli lah pulak.....
Acah2 berani aje tu...
Korbankan sikit kaki mama yg gebu ni bagi dekat ikan2 bermanja2 ni...



Ika paling penakut nak masuk air...








Setelah berpuas bermain dengan ikan2 ni kami pun beransur untuk ke destinasi seterusnya. Di jalan keluar banyak gerai2 menjual makanan ringan dan maaa tu banyak buah kuini. Geram je rasa cam nak beli buat sambal kuini...hahahaa

Keropok Ubi Cheese katanya...sedap gak...

Destinasi - Poring Hot Spring

Keluar dr Tagal Fish tu...kami menuju ke Poring Hot Spring pula. Kira arah balik menghala ke Pekan Ranau semula. Masa kami balik kereta dah mula banyak masuk ke kawasan Tagal Fish tu.

Tak jauh dari Tagal Fish tu ada Sabah Tea. Tapi kami tak singgah..lalu je..sebab cam biasa je kot tengok ladang teh...hehehe


Destinasi ke 2 - Poring Hot Spring

Ada apa kat sini. Ada kolam air panas...ada canopu walkway dll.


Ni buah Tarap...buah yg popular kat Sabah ni....

Alamak..jauh lah juga nak masuk kawasan ni. Mama dah mila cuak sebab cuaca panas dan jalan jauh.


Sementara dorang  semua naik ke Canopy Walkway...mama lepak sini ajelah...malas lak nak naik jambatan gantung tu..kang putus lak kalau mama naik....hihihi

Sekejap je dorang naik..sebab ada yg tutup lak sebajagian canopy walkway tu.


Lepaskan hajat si Amir nak berendam dulu....








Restoran Bas...



Pelan Kundasang

Gunung Kinabalu..

Indahnya Kinabalu......

Aku dan Kinabalu....
Kupahatkan cintaku bersamamu di Kinabalu.....
Otw balik singgah lagi Pelan Nabalu....beli nenas yg manis giler ni.

Ok..perjalanan seteruanya bertolak balik le Bandar Kota Kinabalu. Darayan sudah..Gunung sudah. Esok misi kami ke Lautan pulak.

Sampai KK jam 6 petang terus check in Hotel. Kepenatan .

Plan asal nak tengok sunset. Tapi smeua kepenatan....kami leluar lepas mahgrib. Adalah saki baki sunset lagi kat Dataran Todak tu.



Indahnya remang2 di Kota Kinabalu. Ingat nak ke Tg Aru...tapi x sempat lak...



Datang sabah .tak sah kalau tak makan seafood kan.....so jommmm..


Kami pilih makan di Gerai Hj Manja di Dataran Todak. Review kata gerai ni ok...muslim dan sedap..ok kita layannnn











Huhuhu..kenyang giler..kami ambik ketam...udang..sotong..ikan...harga ok..masakan oun ok lah..citarasa KL..hahaha

Lepaa makan cuci mata dan misi mecari buah tangan dan kiriman....
Kalau kat sini yg popular mutiara..brooch..dan semeatinya ikan bilis dan udang kering Sabah.



Mama borong kat kedai ni alomost rm1k. Malas nak ke gerai lain..lebuh kurang sama aje.

Dia siap pack kemas n cantik. Hubby pun fenin apasal kita banyak sangat beli ni..maklumlah....adik beradik tamai..kelawan lagi kan...dorang pun kemana2 ada je buah tangan utk kita kan...
Satu utk mama.....

Ok .to be continue in Part 4

3 comments: