Sunday, March 28, 2010

Mari Memasak


Hari ni mama rajin buat N3 kan...hahahha sampai 4-5 n3 buat hari ni....maklumlah hari blogging sedunia hari ni kan..hehehehehe

Ahad.....best...best.....apa lagi ada xtvt masak ler...lepas hantar Iki dan Ika gi tuition..terus masuk dapur ler...kelentang..kelentung...masak apa mamamiraki oiiiiiii.....jom lah jengok ke dapur mama yea....

Hari ni nak masak kari lah. Kari ni kan pebret hubby ni. almaklumlah....MIL ni kan asal belah utara,,,so kari ni dah sebati gitu....so sebagai menantu dan isteri mithali ( hehehhehe nak muntah kan)....kenalah masah ikut selera suami yea....mama ni kureng sikit bab kari2..tapi makan gak lah.....

Hari ni nak masak kari kepala ikan. bahan dia dah tentu kepala ikan ler , tak kan kepala ayam pulak kan....mama guna kepala ikan jenahak. korang suka kepala ikan apa,,,,jangan ikan kembung dah ler.....macam biasa tumiskan bawang merah, bawang putih , halia dan daun kari......

ehh lepus bawang kisar pun ada sekali yea...tumis sampai naik bau....bau wangi tau bukan bau 2 yang lain tu.....lepas tu masukkan serbuk kari. Mama tak suka bancuh serbuk kari tu....so masukkan serbuk tu terus dan gaul dengan minyak2 tu kan...

lepas tu masukkan air asam jawa sikit. lepas tu tutup sekejap nak bagi rempah dia masak dan sampai pecah minyak...bukan pecah periuk tu yea....

hah kan dah cantik...dah pecah minyak tu yeaaa...hah lepas tu masukkan ler kepala ikan tu. MIL pesan kalau masak kari..mesti kena tumis dulu kari tu sampai berminyak2......biar sampai kari tu masak. huhuuhuhuh sebab kari ni pebret hubby...so kena ikutlah nasihat MIL cara2 nak masak kari ni yea.......

masukkan bendi sekali.....dah tuang santan .....nak senang santan segera aje.....


hah kan dah masak....cantik lagi warna kemerah-merahan.....hidang dalam mangkuk corell yang cantik tu yea....jangan macam ada orang tu beli corell mahal2....tapi simpan aje yea......

selain tu...masak ayam goreng..dan sambal belacan...kalau buat kari wajib ada sambal belacan....


hah yang ni pebret mama ni....pecal..aka..gado-gado......sedap...sedap....macam biasa kuah segera...alah tak sempatlah nak buat sendiri....

tengah masak SIL@kak sam call, ajak gi rumah MIL petang ni, nak sambut besday Afiq...ok layan.......alamak tak sempat tido lah hari ni...

3 comments:

  1. mama miraki betul-betul buat anis ngencaslah... Macam nak buat kenduri je...

    ReplyDelete
  2. Anis - jangan ngences lama2 tau....dah lepas ni gi masak

    MS - silakan makan jangan malu-malu

    ReplyDelete