Tuesday, March 16, 2010

Tauhu Bergedil


terlebih rajinlah pulaK buat n3 hari ni yea.....ni masakan last saturday...hehehhehe dalam malas2 tu jadi juga buat yea...apa erk nama masakan ni..ntah mama pun tak ada nama yang specific. Tapi disebabkan ianya gabungan bergedil dan tahu....so mama namakan dia "Tauhu Bergedil" yea....bukan "BerDEGIL" yea....dan bukan juga "BURGERdil"....korang pernah buat tak. kalau bergedil biasa yang makan ngan soto tu tentu kekanda2 ku dah selalu buat kan...hah kali ni mama kasi ubah suai sikit....actually benda ni maid mama sebelum ni si Miah tu yang rajin buat. dia kan kreatif sikit. so ni mama buatlah untuk menghilangkan boring dan malas yea...jom layan...

bahan2 asas dia, tahu kembung, kentang dan daging ( ayam atau lembu ler)..kentang ti potong dadu dan goreng terlebih dulu....

lepas kentang masak, terus tumbuk ok..nak lenyek dalam mangkuk ayun pun boleh...mama nak cepat so, masuk aje dalam lesung batu..heeheheh...primitif gitu..actually tak tumbuk pun..gelek2 ngan anak lesung tu aje...kan ah lembik kentang ni...

tumiskan bawang merah, bawang putih, lada sulah dan sedikit rempah sup@kurma...lepas tu masukkan daging cincang....kacau sampai daging masak dan lembut, lepas tu masukkan daun sup@bawang sikit, biar dia wangi...

bila daging dah masak, masukkan ketang yang dah dilenyek tadi...kentang ni dah jadi ala-ala mashed potato KFC gitu....gaul2 dan angkat ler...masukkan sedikit bawang goreng.

lepas tu belah tahu kembung ni, dan sumbat ajelah isi kentang bergedil tu....nak sumbat penuh ke sikti ke ikut suka hati lah....


lepas tu celup telur dan goreng...nyum...nyum...nyum...enak dimakan begitu saja..cicah cili sos..ataupun makan ngannasi pun ok...soto pun ok....sesuai juga untuk hidangan minum petang...

ok...penyakit M dah hilang kan..hehhehehe...ok jemputlah makan yea...jangan malu-malu

5 comments:

  1. cam sedap tapi tak comfident le tauhu tu ada logo halal jakim ke.....cam tauhu c*** aja

    ReplyDelete
  2. wahhhh..buleh try nii.
    kretip..dan sedap..
    :)

    ReplyDelete
  3. anonymous- kat pasar tani ada yang jual buatan orang islam. insyaallah halal.

    catz - selamat mencuba

    ReplyDelete
  4. Tak kan "burgerdil" ajerrr...

    ReplyDelete