Wednesday, March 31, 2010

Bila Malas......


Dah lama tak masak ikan Dory. Tetiba teringin pulak nak makan ikan Dory. Sejak kak Nor buat cerita pasal Ikan Dory tu kan...lama gak makan tak beli tau...ni tengok ada jual ikan Dory dari Jepun..hah oklah tu..boleh beli...tak nak beli yang dari ******* tu....hehehehhehe

Nak masak apa dengan ikan dory ni...selain buat "Fillet O Fish" tu kan..mama suka wat cam ni je....goreng tepung.....apa2 pun semua nak goreng tepung kan...udang, sotong, ikan dory...lagi apa erk...nak goreng dgn tepung...kalau gi Ganu...makan Ikan cleup tepung pulak kan....

Ikan Dory.....sejuk dan beku cam air batu.....pastikan isi ikan ni cantik yea puan-puan...beli yang isi dia putih...jangan yang dah merah2 tu...

lepas tu potong ler memanjang ker...petak ke....lonjong ke...ikut sukalah.....nak buat cam fillet ikan yang kat kedai tu pun ok...

gaulkan dengan sedikit garam dan lasa sulah

lepas tu celupkan dalam telur.....

lepas tu golek2 dalam tepung.....pakai tepung goreng kentucky tu.....kadang2 mama pakai serbuk roti....tapi tak berapa best pulak....

panaskan minyak...dan goreng......pastikan minyak betul2 panas.....

hah sekejap aje dah masak kan.....

hah dah siap....boleh makan cicah sos, buat lauk makan ngan nasi ataupun buatkan kuah sweet & sour.......senangkan......tak ada tulang...tak payah siang....ngap aje masuk mulut...ini menu untuk hari-hari yang malas yea......

Green Apple Kasturi



Lately ni kan...emmm mama suka sangat minum air ni...rasa lega sangat tekak ni bila minum air yang manis,masam dan sangat menyegarkan ni.....air apa nak tau tak....hahahhaha air GREEN APPLE KASTURI......sebenarnya jus apple aje..dicampur dengan perahan limau kasturi dan campur dengan asam boi. hahhahah nyaman sungguh.

Memula minum kar Secret Receipe...hehehehhe lepas tu balik rumah buat sendiri lah..jimat ler..hehehhe kalau kar SS segelas ni kan RM7.90....hehehheh so sekarang ni kat rumah penuh ngan apple hijau, limau kasturi dan asam boi....senang aje nak buat...blend apple hijau tu...lepas tu tapis..kalau tak nak tapis pun ok gak..ada serat...pas tu perahkan limau kasturi...dan masukkan asam boi....sedap giler...tak caya try buat yeaaaaaa....mama buat satu jug....sekejap aje licin tau.....semua suka kecuali Ika.......


ahhhhhh nyaman dan segar...dapat segelas air ni....nak pulak tengah cuaca panas terik ni kan.....

pekena dengan sepotong kek Chocolate Indulgence..huhhhhhhuuuu tak pandang kiri kanan ni...

Tuesday, March 30, 2010

takut.....


Korang takut tak kalau diserang penyakit. Mama tau semua orang mesti risau kan. maklumlah sekarang ni kan macam2 jenis penyakit muncul. So mama ni kan...antara orang yang terlalu risau gak ler dengan penyakit2 ni. Kalau dengar orang tu ada penyakit A....hah mama tetiba rasa cam mama pun ada je..lepas tu dengar pulak orang ada sakit B..hah dah mula terfikir yang bukan2 ehemmmmm

Sebelum ni mama kerapgak ler buat premier screening....dari blood test, ultrasound, pap smear. ECG dll.....tapi kan sejak ada satu peristiwa tu mama "terbuat" appointment dgn dr yang baru dan Dr ni cam bagi orang panik aje kan....so sejak tu mama jadi cam fobia sangat nak check itu dan ini. Sampaikan nak check BP kalau ngan dr pun automatik bacaan BP akan naik...nervous lah katakan....so sudahnya mama beli sendiri alat nak check BP ni dan check sendiri kat rumah.

tapi dalam takut2 tu lasy week, mama pegi gak jumpa dr....sebab tak berapa sihat...hehehehhe standard jumpa dr pun cam suspen jer.....dr cakap mama ni stress banyak...ye ker mama ni stress erk.....stress kerja kot...kalau kat rumah tak stress pulak..hehehehehehe. So dr suggest buat Blood Test...dah lama mama tak buat ....ok lah...amiklah darah ku in wahai doktor....

so sepanjang 3 hari nak dapat result...hehehehhehehe mandi tak absah, tidur tak lena tau....pepagi Isnin...mama dah call klinik....heheheh dia kata result dah ada...datang lah....alamak suspen ni....


hah result ujian darah mama semua ada dalam fail ni tau.....heehhe ujian apa mama buat...full blood count lah...termasuklah ujian tumur marker ( untuk kesan sebarang ketumbuhan atau sel kanser.....), colesterol, thyroid, hepatitis, fungsi buah pinggang, urine, dll........hah complete kau......


Alhamdulillah.....keputusan ujian darah...menunjukkan semuanya normal......so far keseluruhannya ok....dah lega lah mama..hehehhehe..lepas tu baru lalu nak makan yea....heheheheheh

cerita hujung minggu


N3 terlambat sikit ler...apa nak citer lagi erk...citer xtvt aje lah nampak gayanya. nicerita petang ahad lepas. Petang2 tu calling2 dgn SIL semua nak gi rumah MIL. Dah lama tak kumpul ramai2 , yelah masing2 sibuk anak2 semua sekolah kan....

Kebetulan petang ni birthday Afiq, anak sedara hubby aka anak SIL. kebetulan...so SIL buat makan2 simple aje...minum2 petang kan.....ok layan pic ajelah yea

Aqil tak pandai jalan lagi...tengok Abang Amir fah pandai drive ni....hahhahaha ini Aqil , dah bulat dah dia....anak BIL, Dr Rahmat.

hah ramai kan bila dah berkumpul ni.....Kak Ida busry dengan camera baru dia tu......wahhhh best aarrrrrr amik gambar cantik2 yea......

makan sempoi aje minum petang ni...makan ringan2...hehehehhe dan besday kek....ehhh apasal kaler pink ni.......

kiri : adik ipar mama, Dr Rahmat & family....dalam blog mama ni jarang citer pasal dia ni....sebab dia ni selalu sibuk...hari2 "belah kepala orang".hahahhahah...sebab dia kan dr pakar Neuro.....hah...korang ada masalah kepala ker...bagi dia belah yea...hehehehhe....
kanan : besday boy dgn parents....


lepas acara makan2..hah ada acara baling tepung pulak...dah masing2 muka jadi cam zombi........tak cukup baling tepung...baling telur plak tu...membazir ler korang ni...baik mama buat cekodok tau......saja je tu nak mengenakan si besday boy, Afiq....

Sunday, March 28, 2010

Mari Memasak


Hari ni mama rajin buat N3 kan...hahahha sampai 4-5 n3 buat hari ni....maklumlah hari blogging sedunia hari ni kan..hehehehehe

Ahad.....best...best.....apa lagi ada xtvt masak ler...lepas hantar Iki dan Ika gi tuition..terus masuk dapur ler...kelentang..kelentung...masak apa mamamiraki oiiiiiii.....jom lah jengok ke dapur mama yea....

Hari ni nak masak kari lah. Kari ni kan pebret hubby ni. almaklumlah....MIL ni kan asal belah utara,,,so kari ni dah sebati gitu....so sebagai menantu dan isteri mithali ( hehehhehe nak muntah kan)....kenalah masah ikut selera suami yea....mama ni kureng sikit bab kari2..tapi makan gak lah.....

Hari ni nak masak kari kepala ikan. bahan dia dah tentu kepala ikan ler , tak kan kepala ayam pulak kan....mama guna kepala ikan jenahak. korang suka kepala ikan apa,,,,jangan ikan kembung dah ler.....macam biasa tumiskan bawang merah, bawang putih , halia dan daun kari......

ehh lepus bawang kisar pun ada sekali yea...tumis sampai naik bau....bau wangi tau bukan bau 2 yang lain tu.....lepas tu masukkan serbuk kari. Mama tak suka bancuh serbuk kari tu....so masukkan serbuk tu terus dan gaul dengan minyak2 tu kan...

lepas tu masukkan air asam jawa sikit. lepas tu tutup sekejap nak bagi rempah dia masak dan sampai pecah minyak...bukan pecah periuk tu yea....

hah kan dah cantik...dah pecah minyak tu yeaaa...hah lepas tu masukkan ler kepala ikan tu. MIL pesan kalau masak kari..mesti kena tumis dulu kari tu sampai berminyak2......biar sampai kari tu masak. huhuuhuhuh sebab kari ni pebret hubby...so kena ikutlah nasihat MIL cara2 nak masak kari ni yea.......

masukkan bendi sekali.....dah tuang santan .....nak senang santan segera aje.....


hah kan dah masak....cantik lagi warna kemerah-merahan.....hidang dalam mangkuk corell yang cantik tu yea....jangan macam ada orang tu beli corell mahal2....tapi simpan aje yea......

selain tu...masak ayam goreng..dan sambal belacan...kalau buat kari wajib ada sambal belacan....


hah yang ni pebret mama ni....pecal..aka..gado-gado......sedap...sedap....macam biasa kuah segera...alah tak sempatlah nak buat sendiri....

tengah masak SIL@kak sam call, ajak gi rumah MIL petang ni, nak sambut besday Afiq...ok layan.......alamak tak sempat tido lah hari ni...

How To Train Your Dragon.....


Korang nak bela Naga ker....kalau nak bela tanya kat Amir camana nak bela Naga yea........hah malam tadi kami gi tengok movie midnite...cerita "How to Train Your Dragon". Actually mama kureng minat tapi sebab anak2 suka dan bapaknya pun suka sangat tengok movie ni kan...so walaupun penat baru balik dari PWTC...pegi gak ler...Ni kes boring nak tinggal kat rumah ler ni...boringkan...so ikut ajelah diaorang pegi..lagipun Amir melalak2 nak ikut. Mama bawak gak ler bibik ikut sekali....baik kan mama ni..hehehehhe

So far Amir tak meragam pun dalam panggung wayang ni. Actually nak tengok movie 3D kat MidValley tapi tak sempatlah pulak nak kesana. So tengok kat MBO kat Galazy Ampang aje. Movie start kul 10.45 dan habis hampir kul 12.30 malam....cerita nibest..kartunkan....sesuai untuk anak2 dan mak2 yea.....hehehhehehe tang action dgn Naga tu Amir suka sangat....

Amir macam terlepas kandang...dah tengah malam tapi dia segar bugar tu

oleh kerana Amir menangis2 nak ikut..terpaksalah mama ikut sekali....bibik pun mama angkut sekali tengok movie midnite..ni....
stok makanan....macam nak gi berkelah kan....

nak masuk tengok movie..macam nak gi berkelah...dgn popcorn,keropok, air dll....

Amir teruja tengok skirn besar tu.....sikit pun tak menangis atau mengamuk...gelak kuat lagi...hahah boleh bawak lagi ni...ni kali kedua bawak Amir tengok movie....selepas Papadom....

yeahhhh...depan poster....."How To Train Your Dragon"

ok....lepas ni nak tengok cerita apa lagi.....Amir nak ikut.........tengok promo cerita MAGIKA...by KRU macam best aje...nanti nak gi tengoklah kalau dah keluar.....

Malam tadi panggung wayang teramatlah sesaknya.....

Si Tanggang.....


Sabtu (27/3/10)

hari ni mama pegi ke PWTC lagi. Ada pertandingan akhir bercerita Sekolah rendah sempena Pesta Buku Antarabangsa. Tajuk cerita ni "INILAH BUKU YANG KU BACA"......so kena berkisar kepada buku yang telah dibaca...... Ika dah pegi awal lagi dengan cikgu2 dia. Mama pegi lambat sikit. Pening gak pikir nak pakai kostum apa....sebab Ika bercerita pasal si Tanggang. so kenalah pakai yang hodoh2 dan comot...tapi masalahnya Ika ni macam tak suka pulak nak disolek hodoh dan pakai pakaian buruk..hehehheheheh dia kata malu...heheheheh kalau boleh nak pakai baju puteri pulak.....so akhirnya pakai ajelah baju kurung. Pas tu bila sampai sana cikgu dia kata...kenapa tak pakaikan baju buruk...heheheheh mana ada baju buruk...so mama ni dah keluar rumah...so terpaksalah drop kejap kat rumah MIL dan pinjam kain batik dia yang buruk2 sikit...hehhehe cikgu kata...tak kan Mak Tanggang pakai baju berlabuci pulak.....

So mama terus ke PWTC, jalan jam giler....aduh dah ler panas terik......so sampai sana.....terus pakaikan kain batik kat kepala dia dan conteng2 sikit muka dia....jadi hitam2 dan hodoh sikit ler....hehehehhe yelah Mak Tanggang kan.....kawan baik dia Arisya..jadi tuan puteri...hehehehe member jeleslah tu tengok kawan pakai cam puteri.....

Mama sampai tak lama pertandingan pun bermula. SIL @ Kak nab pun datang. dia kan AJK PIBG...hehehehehe..tapi kali ni dia jadi camerawomen...

Ika dan Arisya..sebelum pertandingan. diaorang ni memang kawan rapat. so tersangatlah sukanya sebab sama-sama dapat masuk final....sorang puteri...sorang Mak Tanggang yang hodoh....ehehhehehe

gaya " Mak Tanggang" dan "Puteri Semalu" sedang bercerita......

Amir pun khusyuk dengar cerita tu.....actually Amir baru bangun tido ni.....

Ika dengan piala dan hadiah yang dimenangi..dapat piala, buku2 dan wang tunai....


Ika dgn Guru Besar, Pn Khodijah....


inilah rupa hadiah tempat ke 3.....ok lah tu....

Pemenang pertandingan peringkat akhir bercerita....

Ok lah akhirnya bila keputusan diumumkan...SK Ampang bolot hadiah gak ler , Arisya jadi juara...dan Ika dapat tempat ke 3. Tahniah yea........tahun depan boleh masuk lagi
video