Sunday, October 31, 2010

Habis Dah...

Kenapalah bila hujung minggu ni kan masa tu cepat bebeno berjalan yea...sekejap aje dah sampai petang ahad.....betul ke jam mama ni yea...hehehhe

Bila weekend ni rasa sayang jer nak keluar rumah ni....cam rugi pulak kalau keluar rumah.nanti balik dah malam...wuaaa....ada pulak cam tu yea...tapi kalau tak ada hal apa-apa memang mama lepak jer kat rumah...kalau keluar pun setakat gi rumah MIL ker...gi beli barang ker...bawak anak2 makan2 ker...nama nak "mengukur" shopping2 kompleks tu sorry banyak2 yea.....

so daripada merayau2 tu kan baik ler mama merayau-rayau aje kat dapur mama ni yea....ada gak hasilnya ni.....tak caya..jom tengok....

Asam Pedas in the making....tapi asam pedas mama ni lain sikit. Mama guna ikan tenggiri yang digoreng terlebih dulu. Kalau tak goreng dia orang tak makan pulak...Teringat Arwah Abah kalau orang masak ikan tak digoreng dulu dia kata ikan macam makan ikan rebus jer...Arwah mak & abah memang tak makan kalau masak ikan berkuah yang tak digoreng dulu...so mama mewarisi lah ni kot. Ika tersangatlah sukanya makan lauk ni. Kalau makan ada lauk ni sure 2 pinggan dia makan...MIL mama panggil masakan ni Gulai demam....tak tau kenapa dia panggil nama tu. Pagi tadi nak beli kacang bendi tak ada pulak..so mama belasah guna terung...sedap gak....

Asam Pedas Tumis yang dah di transfer ke dalam bekas yang lebih cun sikit.....merah menyala tu.....

Kerabu mangga ...yang ini mama suka ni...hari ni buat guna 2 biji buah mangga lemak manis..kalau pakai mangga epallagi sedap ni...pedas menyengat hari ni mama buat...berasap..berasap...berasap....

dah tak tau nak beli sayur apa dah...balik2 sawi , kangkung, bayam, kobis, brokoli...so hari ni capai jer kacang botol ni kat kedai masa gi beli paper pagi tadi...sedap gak goreng letak belacan dan ikan bilis...krup..krap..krup..krap...jangan masak sampai lebik sangat....biar dia crunchy...

sotong goreng tepung yang sangat mables2.....enak dimakan begitu sajaaa...... petua nak goreng tepung ni tak meletup dan tepung dia tak berselerak...kena sejatkan dulu air sotong tu...masuk sotong tu atas kuali..biar dia keluarkan air dia..lepas tu angkat dan toskan...lepas tu baru celup dalam telur lepas tu golek2kan atas tepung dan goreng sampai kekuningan....nyum..nyum

ni hasil air tangan mama hari ni yea....asam pedas tumis ikan tenggiri dgn terung + sayur kacang botol goreng+kerabu mangga+sotong goreng tepung+ika tenggiri goreng+ masak lemak ketam recycle(semalam punya....hahha)


Apa mama suka buat time cuti...hahahaha....masak...masak...masak....itu sebahagian agenda waktu cuti kan....suka tau kalau masak sendiri lepas tu semua orang berselera nak makan.

So cuti hujung minggu dah berakhir......esok kerja yea.....tunggu lagi minggu depan.....



2 comments:

  1. ketam, sotong goreng tepong & kerabu manggu tu may febret tu... nyum nyum nyum

    ReplyDelete
  2. eeemmmm.. sume lauk faveret ayu.. c.nab, ayu pun suka kalau ikan tu digoreng dulu..

    ReplyDelete