Tuesday, May 18, 2010

APA BEZANYA

Tadi baca kat blog MM, pasal kasih abang kepada adiknya...mama rasa sedih pulak. Sebenarnya dah lama mama dapat kiriman email ni...Tiba-tiba terbayang pada anak-anak mama. Seandainya terjadi sesuatu pada mama dan hubby bagaimana nasib anak-anak mama yea.
Jom kita perhatikan dan bezakan kedua-dua gambar kat bawah ni yea. Kisah 2 watak yang serupa seorang abang dan adiknya. Begitu kasihnya si abang kepada si adik. Tak diketahui dimana kedua ibubapanya. Apa yang pasti abang ini cukup bertanggungjawab kepada adiknya.

Yang ini anak-anak mama, Iki dan Amir....bezanya dengan gambar dibawah ialah, masa ni Iki dan Amir sedang bercuti bersama Mama & Ayah dan Ika di Bukit Tinggi. Dikelilingi keluarga. Walaupun kami tak semewah mana, tapi kami bahagia dan cukup makan, pakai, kediaman, pelajaran, kasih sayang.


Adik dan abang dalam gambar ni pulak, sedang sengsara, tidak diketahui dimana ibu dan ayah(mungkin dah terkorban dalam peperangan), namun atas rasa tanggungjawab dia melindungi adiknya yang masih kecil tu. Tengok botol susu yang berisi air kosong dan juga mangkuk yang mungkin berisi makanan. Sampai terlena si abang memegang adiknya....ohhhh syahdu sungguh...kita kat sini mewah makanan sampai berlebih-lebih....
Oleh itu, sayangilah anak2 anda yea. Sedih hari ni baca berita bayi ditemui mati tertanam di tepi sungai Melaka. Tergamaknya kau Ibu.......Apa salahku Ibu.....( nampaknya kena tukar peribahasa sekarang dari " Bukan Salah Ibu Mengandung" kepada " Apa Salah anak dikandung")
No comments:

Post a Comment