Wednesday, May 5, 2010

Aku Seekor Ikan

Korang suka laut tak? Suka hidupan laut tak? Suka Ikan tak? Sanggup tak menyelam ke dasar laut nak melihat keindahan alam di dasar laut. Mama ni sebenarnya fobia dengan laut. tapi kan sebab hubby ni tersangatlah minatnya dengan lautan luas, terpaksalah cuba-cuba minat gak. So sebab nak meneroka dasar laut, Hubby ambik lesen scuba diving (PADI). Mula-mula tu hubby suruh mama ambik sekali...heiiiiii seram kau...mau mama tenggelam akt dasar laut nanti. takkkk nakkkkkkk...tapi hubby suruh gak....so mama pun cuba-cubalah belajar..tapi belajar dalam kolam ler,.,bawak tong gas tu...hahhahaha 2 kali mama try menyelam...aohhhh tidakkkkkk..mama panik..dan mama angkat bendera putih....biar hubby ajelah ambik lesen....tapi time dia nak gi test tu mama menyibuk gak ler ikut ke Pulau Redang....alah mama snorkeling ajelah dengan anak-anak..itupun seram sejuk dah badan.....

ok ready nak menyelam....sapa nak ikut....korang ingat kalau mama join hubby & the gang ni menyelam, mama boleh timbul balik tak erk...takut2 nanti timbul balik dah kat Filipina pulak..hahha sapa nak jawab tu...baik mama tunggu kat darat aje yea.....

berenang bebas macam ikan.....hubby kata best sangat kat dasar laut ni....mama pulak ermmmm seriauuuuuuu...huhuhuu takut nanti ada jerung, ular, ikan besar.....aghhh tak nak lah .....


Hubby suka sangat dengan hidupan laut....batu karang dan ikan yang pelbagai jenis tu...so disebabkan minat tulah Hubby bela ikan air masin dalam akuarium. sebenarnya lebih kepada bela coral @ batu karang dalam akuarium...Mas tu kan emmmmm asyik2 pegi kedai beli ikan, tapi bukan ikan untuk dimasak, tapi ikan laut tu lah..hehheheh sampai mama kata kos di abeli ikan tu dah boleh mama beli ikan penuh 10 peti ais...

Tapi kan bila dia dah penuhkan akurium tu, cantik pulak...mama pun suka tengok, mendamaikan gitu tengok ikan tu berenang2. Setiap hari bila balik kerja dan sebelum tidur dia akan duduk menghadap akuarium dia yang memberikan ketenangan tu....

antara coral yang ada dalam akuarium hubby..cantikkan coral ni...tiap2 hari balik dari kerja dan sebelum tidur mesti dia merenung coral ni....mama pun suka gak tengok..dia bergerak2 dah macam kat Aquaria.

Bila orang datang ke rumah mama, diaroang kata...ohhhh kalau cam ni tak yah gi Aquaria lah...macam ikan an coral ada kat sini....tapi kadang2 tu geli tengok dia bergerak2 cam ulat. Cora



more coral on our aquarium..anemoni tu cantik mama suka.....

Tapi kan bila Mama nak pindah ke rumah baru ni 2 tahun lepas, ikan2 dan coral ni macam dah merajuk sikit. Bile dah pindah ke rumah ni...tak lama seekor demi seekor ikan tu mati. Coral pun mula tunjukkan tanda2 penyakit dan akhirnya mengeras....jadi batu lah....ditambah pulak dengan masa yang kurang mengizinkan. Sehinggalah akhirnya hanyar seekor Clown fish @ Nemo aje yang bertahan. Kira hampir 2 tahun gak ler Nemo tu hidup sendirian...Mama pun cam dah boring aje..yelah akuarium besar ikan sekor aje...buat membazir bil api aje...sebab ikan ni kena pasang aircond . Yelah kat dalam laut kan suhu dia sejuk, so sebab nak sesuaikan dengan keadaan suhu asal dia kenalah pakai aircond, kena check pulak kandungan garam dalam air tu..terlebih ke terkurang ker...lama-lama jadi malas ler pulak...hehheheheh.

Nak buang ikan nan seekor tu terasa kesian pulak, sebab Nemo tu yang paling lama jangka hayat dia dalam akurium ni. so biarkan ajelah..dan beberapa kali cam nak campak aje dia dalam longkang dan tutup akuarium. So akhirnya hubby biarkan ajelah....

Dan akhirnya , malam tadi masa, akhrinya Nemo tu menemui ajalnya....berakhirlah riwayat Nemo tu.....tak tau kenapa dia mati...agak dia kesepian kot tak berteman.....macam tu juga dengan manusia kan...kalau hidup tak berteman mesti sunyi kan.....hehehhe so sekarang akuarium tu dah kosong.....nak buat apa erk...isi kain baju boleh tak....


kiri : bangkai Nemo yang terapung-apung dalam akuarium
kanan : nampak gaya lepas ni akuarium ni akan difaraidkan...hehehhehe ada sesapa nak ker....

Lepas ni tak mau bela ikan lah...hubby pun cam dah kurang minat nak bela ikan. Ada cadangan tak...nak bela apa....kambing ke, lembu ker....

11 comments:

  1. obor2 dah bela blom? nt boleh dpt gelang obor2 FREE mcm anak MS..:D

    ReplyDelete
  2. Bela tikus....leh wat kawan msk...hihihi........jngan mare

    ReplyDelete
  3. sayangnya mati coral & ikan2 tu semua ekk..cantik sgt..tak pe lepas ni bela iguana dalam tu.hehe..

    ReplyDelete
  4. kalau ko menyelam bila timbul aku ingat dah jadi ikan duyung yang cantik jelita, tak caya ikut your hubby menyelam....

    ReplyDelete
  5. Miss Mirror

    Ermmm bela Obor-obor..oooo satu cadangan yang boleh dipertimbangkan tu.hehehhehe

    ReplyDelete
  6. anonymous 1

    Bela tikus.tak nak lah...bahaya kencing dia

    ReplyDelete
  7. Ummisya
    Memang sayang, tapi kan dah malas nak bela lah...nak maintain tu yang tak larat...

    ReplyDelete
  8. Anonymous 2
    heiiii jangan dicabar....heiiiii ikan duyung pun segan ngan mama tau...hahahha

    ReplyDelete
  9. Aku nak akurium...tapi nak bela ikan apa ye... bela ikan mayong best gak... bila dah besar boleh masak asam pedas...

    ReplyDelete
  10. YIN
    Blea ikan kembung n pelaling aje lah

    ReplyDelete
  11. silvester chelongMarch 13, 2014 at 7:26 AM

    ikan itu adalah sumber protein maka marilah kita menangkap ikat dengan berwawasan lingkungan jangan menggunakan bom and pukat harimau...

    ReplyDelete