Monday, June 30, 2014

Dendeng Daging Ramadhan

Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak.. Dah lama blog ni trrperap..hihihi..masuk bulan Ramadhan dia meriah balik lah....

Bagi yg punya kedua ibu bapa..tentu seronok kan boleh sambut puasa bersama mereka. Kebetulan Ramadhan jatuh pada hujung minggu. Bagi mama yg dah x punya kedua ibu baoa dan juga kedua ibu bapa mertua..sambut dirumah ajelah. Hanya bolehkan kirimkan Alfatihah utk mereka..tahun2 sebelum walaupun mak dan Abah dah x de..tapi ada ibu mertua..taoi ibu mertua juga telah kembali ke rahmatullah di Mekah awal April yg lalum...

Nak citer apa ye...pasal masak2 le...kali ni nak share menu buka puasa pertama kami....


Hari pertama Ramadhan kebetulan jatuh pada hari Ahad...ao ada bnayak masa nak prepare juadah ...jom layan menu puasa pertama mama .....

Daging Dendeng Versi M Miraki....

Nilah hasil memerap di dapur sampai sakit2 tangan mengetuk daging...hehhe tapi hasilnya memang superb......habis licin anak2 dan suami makan...memang berbaloi2...

Ni cara buat Dendeng versi mama ye...

Mama guna 1kg daging segar. Mula2 rebuskan daging tu. Mam hiriskan halia dan bawnag outih utk hilangkan hanyir dia..Rebus sampai daging lembut

Bila dah lembut..angkat dan toskan daging tu...hiris nipis tapi lebar dalam anggaran 3mm tebal.....tapi janganlah korang ambik pembaris lak nak ukur ye

Bwang merah..sedikit halia dan bawang  putih

Daging yg telah dipotong2 niois tadi...diketuk atau ditumbuk sikit bagi dia nipis dan jadi agak lebih lebar

Kalau nak tumbuk dalam lesung boleh gak..lagi cepat..tapi jangan sampai hancur cam nak buat sambal lak..tumbuk agak2 dia jadi semakin lebar...adoi lenguh tangan k9 nak mengetuk dan menumbuk ni...bila dah ditumbuk daging akan jadi bertambah lebar dan semakin nipis....

Dah siap ketuk daging tu...jom buat step seterusnya..agak renyah juga nak membuatnya ni kan..
Gorengkan bawang dulu..bawang merah..bawang outih dan sedikit halia..lagi banyak bawang merah lagi sedap..dia akan jadi serdak2..

Mam guna cili kering dan juga cili merah

 Cili tu pun gorengkan juga...lepas tu kisar bawang dan cili tu...

 Daging yg dah diketuk tadi..gorengkan sapai agak kekuningan dan masak..bau dia mada ni..mashaallah..sedap betul...

 Dah siap goreng...boleh je kalau nak makan cam tu...Ika  kata kalau x puasa dah lama dia ratah je..dia kata kenapalah mama masak ni timu bulan puasa...hehehe

 Gula melaka.....jangan lupa hancurkan dulu

 Tumiskan bahan kisar tu..sampai  naik minyak..masukkan gula melaka..asam jawa dan kicap...serbuk perasa...masak guna apu kecil sampai naik minyak n masak...

 Masak sampai mendidih dan berminyak....tambahlah bahan perasa main agak2 sebab puasa kan..

 Bila dah ok..masukkan daging tadi..kacau sebati..kecilkan api..masak sampai kuah agak kering...
Dah siap...perghhhh...berasap gak nak siapkan...ok dah siap....

Korang nak cuba..silakan.....tak rugi punya

Saturday, May 17, 2014

Ketupat Palas..Step by Step..Mood Pra Raya...

Nak makan ketupat rendang...x perlu tunggu raya....ada bahan dan kudrat..hari2 bole makan..hahah...2 hari lepas kawan mama ada nagi daun palas. Adik dia bawakndari Kedah. Kalau bukan musim raya mmg susah nak dapat daun palas kat KL.ni...so fah orang bagi...jomlah kita buat eksperimen....

 Buka daun dan lembutkan dia dulu..ni keja hubby..dia yg tolong buka daun ni dan buat kelongsong dulu...

 Rendam beras pulut..lepas tu toskan....Mama guna 1.5 kg beras pulut floral + 1kg santan segarm jangan guna santan kotak pulak...nanti x berminyak...

 Mama panaskan santan dulu...lepas dah mendidih baru masukkan pulut...

 Pasang api paing kecik...awas..dia mudah hangit...

 Dah siap pun pulut ni...nak tanak pulut ni kena tunggu je situ sebab dia mudah hangit...

 Abaikan jejari gebus itu ye....part yg paling malas nak menguji kesabaran....untuk buat 1.5 kg ni dekat 1 jam tau mama duduk membalut ketupat ni...maklumlah kita ni bukan pro sangat...

 Bila dah siap balut..part nak mengikat lak tu...yelah kan tangan kita dah berminyak kena santan kan...lepas tu nak tarik daun tu bagi ketat lagi...huh..memang mencabar tau....kalau balut tak kemas dan ikat tak ketat nanti dia bocor lak..masuk air lak dalam tu....silap2 jadi ketupat betina....hahah tak tau napa MIL anggil ketupat betina...ni lah salah satubdari resepi yg mama belajar dgn arwah MIL...ketupat palas...

 Dah habis balut semua..kasi kemas daun yg berlebih tu..gunting...kari rebus dia...nak senang mama rebus je dalam roce cooker...ada yg suka kukus....ikit sukalah yea....

Dah terfikit lak..nak makan katupat dgn apa ye....tak kan nak makan ngan sambal belacan lak....aduhhh malas lak nak buat rendang....bukak petiais...adalah ayam dalam sikit....so buat gak le...rendang malas je..main campak2....

 Ok dah hampir mendidih rendang ku...

 Ketupat pun dah masak..toskan...dan seda untuk di ngap....

 Tadaaaaaa......dah siap......mama makan 2 ketul pun...kadang rasa cam tak berbaloi kan..buat sikit punya siksa..makan banyak ni je..hehhehe...tak apalah...asah skill..raya kan x lama lagi...

Selain dari ketupat dan rendang..haha..mama asah skill lagi ji dgn cheese tart....

 Nampaknya jemari mama sekain lembut..boleh melorek warna dgn kemas dan berseni gak le...

Dah siap...cantik tak.....

Hah korang yg baca blog ni pikir cam x sabo nak raya je mama ni kan...hahha hakikatnya sekarang ni bukan cam zaman mama kecik2 dulu..nak makan ketupat tunggu raya...nak kuih tart tungu raya...sekarang dimana ada kemahuan..di situ adalah dia....hahahhaha...

Saturday, May 10, 2014

Blueberry Cheese Tart Di Malam Hari....

Lama tak buat entry masak-masak kan. Kali ni teringat lak nak update pasal masak2 lah.. kali ni nakncerita pasal Blueberry Cheese Tart. Anak2  sangat suka dgn "cistat" ni..dan selalu mmg order kat kawan je yg dah siap. Tapi kali ni teringin dan teruja lak nak buat sendiri...nampak cam senang aje kan...


 Ni lira cistat pengelat lah..sbb mama beli aje tart shell yg dah siap...hehehh alah kalau naknbuat shell dia sendiri..lama lak nak siapnya...beli kat kawan opis...kat mana2 kedai jual.bahan2 kuih pun ada jual.benda ni....ok lah 100pcs utk rm28...Ok..mula2 susun le shell tart ti lat dulang pembakar..

 Lepas tu guna piping bas..letakkan filling blueberry dalam shell tu...ikut suka nak letak banyak mana...anak2 hanya suka filling blueberry compare dgn yg lain..sbb rasa masam manis blueberry dan kombinasi dgn cheese mmg ngam....

 Lepas tu putarkan cream cheese dia...untuk 100 cistat ni mama guna 500gm Philadelphia cream cheese, 100 gm gula icing..2 biji telur dan esen vanila..putar sampai berkrim...

 Lepas tu guna piping bag...letakncream cheese ini dalam shell tu....sampai penuh...kena letak penuh baru dia cantik...

 Hahahha...lepas tu gina kelembutan jari anda..untuk melorek corak yg digemari...mama ni kan leras tamgan..so dah macam kaligrafi cina lak corak mama ni..lepas tu anak2 pun tunjuk kreativiti masing2   loreklah apa corak pun...hahahha

 Ok dah siao....sebelum.tunpanaskan oven ye..170 C. Bakar sekejap dalam masa 5-10 minit.
 Sambil2 bakar tu intai2 lah sikit..jangan sampai hangit lak. Nalntau dah ok ke lum..try pegang crwam cheese tu kalau dah x melekat kat jari kira ok dah tu...

 Dah siap.....senang kan...

Ready untuk diNgap..tapi biar dia sejuk dulu..baru best...masuk peti ais....lepas tu makan sejuk2..nyum..nyum....

Selamat Mencuba....

Sunday, May 4, 2014

Lembu Punya Cerita....

Cuti hujung minggu selama 4 hari dah berakhir...tak terasa mama berxiti 4 hari kan..ok lah xtvt hari terakhir mama catatkan dalam blog...Saturday punya xtvt pun ada...dalam.draft...nanti kalau sempat kita publish...heheheh

 Comel tak adik kembar Amir ni...heheheh berangan Amir ada baby ...sekai pandang cam real aje kan...dua kai pandang..laaa kaku rupanya....ni baby patung SIL..utk dia mengajar demo penjagaan baby..


Hari ni...Ahad kan...so plan hari ni nak bertandang ke rumah Mummy Gee..nak ziarah le kekanda ku ini...tapi sebelum tu ada beberapa perainggahan...hahahaha

Operasi semut dibawah pokok mangga. Dah hampir setahun mama sewakan rumah ni...nampaknya penyewa menjaga dgn baik...dan pokok pandan tu pun semakin subur dan rimbun...dah jadi pokok public...ramai jiran2 ambik...hehhehe...Tak tau samada nak kembali duduk di sini ataupun tak..tengok keadaan anak sekolah camana...dgn bibik yg dah x de..rasa cam agak rumit gak le kalau duduk disini..

Ok fah siap operasi peat control...kitavtetus ke rumah Mummy Gee tu...dah banyak kali dia wassap2 tanya kat mana mamani x sampai2...

Otw ke rumah dia  melalui projek MRT yang mana company tempat mama cari rezeki terlibat pembinaanya....rancak berjalan....bravo MRT V7....
Sayup...sayup....

Jem. Le pulak.hari Ahad ni.....

Ok dah sampai..lalui pemeriksaan keselamatan dulu ye...maklum le rumah VViP kan...hehheheh...

Assalauamaikum....kami dah sampai ni..mana red carpet....

Hidanga di meja makan dah tersedia menanti....

Menu special..Masak lemak daging salai pak pandir...yg pak pandir tu kami tambah sendiri..heheheh

Lama tak post gambo anak dara mama kan....Ika dan Amir....

Alah tomei..tomei..Dhiya.....janganlah nangis....

Silakan makan...rezeki hari ini Alhamdulillah....semua menyelerakan...
Lagi satu menu pebret mama..Sambal petai cili api petai dan ikan bilis....

Tak de monopod nak berselfie.....so tak oenuh lah korum ye...

Silakan makan...

Tuan tanah ug sungguh busy 2 -3 hari ni..tetamu datang silih berganti....

Selfie dgn Dhiya..

Apapun sebenarnya kedatanga mama n family ni nak menziara abag ipar a.k.a hubby.Mummy Gee yg terlibat dalam kemalangan. Alhamdulillah tiada kecederaan serius cuma luka2 luaran aje...

BIL terkena lembu terbang....dia dalam perjalanan konvoi motor berkuasa tinggi..tiba disatu jalan kampung..ada ketera dah langgar lembu yg melintas jalan...dan lembu ni melambung dan terbang terkena BIL....so kemalangam ni kira lembu langgar dia..bukan dia langgar lembu....

Motor yg cedera sedang di towing.....

Apapun Alhamulillah BIL selamat ...dan semoga cepat sembuh...