Saturday, May 17, 2014

Ketupat Palas..Step by Step..Mood Pra Raya...

Nak makan ketupat rendang...x perlu tunggu raya....ada bahan dan kudrat..hari2 bole makan..hahah...2 hari lepas kawan mama ada nagi daun palas. Adik dia bawakndari Kedah. Kalau bukan musim raya mmg susah nak dapat daun palas kat KL.ni...so fah orang bagi...jomlah kita buat eksperimen....

 Buka daun dan lembutkan dia dulu..ni keja hubby..dia yg tolong buka daun ni dan buat kelongsong dulu...

 Rendam beras pulut..lepas tu toskan....Mama guna 1.5 kg beras pulut floral + 1kg santan segarm jangan guna santan kotak pulak...nanti x berminyak...

 Mama panaskan santan dulu...lepas dah mendidih baru masukkan pulut...

 Pasang api paing kecik...awas..dia mudah hangit...

 Dah siap pun pulut ni...nak tanak pulut ni kena tunggu je situ sebab dia mudah hangit...

 Abaikan jejari gebus itu ye....part yg paling malas nak menguji kesabaran....untuk buat 1.5 kg ni dekat 1 jam tau mama duduk membalut ketupat ni...maklumlah kita ni bukan pro sangat...

 Bila dah siap balut..part nak mengikat lak tu...yelah kan tangan kita dah berminyak kena santan kan...lepas tu nak tarik daun tu bagi ketat lagi...huh..memang mencabar tau....kalau balut tak kemas dan ikat tak ketat nanti dia bocor lak..masuk air lak dalam tu....silap2 jadi ketupat betina....hahah tak tau napa MIL anggil ketupat betina...ni lah salah satubdari resepi yg mama belajar dgn arwah MIL...ketupat palas...

 Dah habis balut semua..kasi kemas daun yg berlebih tu..gunting...kari rebus dia...nak senang mama rebus je dalam roce cooker...ada yg suka kukus....ikit sukalah yea....

Dah terfikit lak..nak makan katupat dgn apa ye....tak kan nak makan ngan sambal belacan lak....aduhhh malas lak nak buat rendang....bukak petiais...adalah ayam dalam sikit....so buat gak le...rendang malas je..main campak2....

 Ok dah hampir mendidih rendang ku...

 Ketupat pun dah masak..toskan...dan seda untuk di ngap....

 Tadaaaaaa......dah siap......mama makan 2 ketul pun...kadang rasa cam tak berbaloi kan..buat sikit punya siksa..makan banyak ni je..hehhehe...tak apalah...asah skill..raya kan x lama lagi...

Selain dari ketupat dan rendang..haha..mama asah skill lagi ji dgn cheese tart....

 Nampaknya jemari mama sekain lembut..boleh melorek warna dgn kemas dan berseni gak le...

Dah siap...cantik tak.....

Hah korang yg baca blog ni pikir cam x sabo nak raya je mama ni kan...hahha hakikatnya sekarang ni bukan cam zaman mama kecik2 dulu..nak makan ketupat tunggu raya...nak kuih tart tungu raya...sekarang dimana ada kemahuan..di situ adalah dia....hahahhaha...

1 comment:

  1. Nab,,,sebab apa MIL ko kata ketupat palas yang bocor tu betina,,,sebab tiap bulan perempuan bocor...gitu

    ReplyDelete