Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak.. Dah lama blog ni trrperap..hihihi..masuk bulan Ramadhan dia meriah balik lah....
Bagi yg punya kedua ibu bapa..tentu seronok kan boleh sambut puasa bersama mereka. Kebetulan Ramadhan jatuh pada hujung minggu. Bagi mama yg dah x punya kedua ibu baoa dan juga kedua ibu bapa mertua..sambut dirumah ajelah. Hanya bolehkan kirimkan Alfatihah utk mereka..tahun2 sebelum walaupun mak dan Abah dah x de..tapi ada ibu mertua..taoi ibu mertua juga telah kembali ke rahmatullah di Mekah awal April yg lalum...
Nak citer apa ye...pasal masak2 le...kali ni nak share menu buka puasa pertama kami....
Hari pertama Ramadhan kebetulan jatuh pada hari Ahad...ao ada bnayak masa nak prepare juadah ...jom layan menu puasa pertama mama .....
Daging Dendeng Versi M Miraki....
Nilah hasil memerap di dapur sampai sakit2 tangan mengetuk daging...hehhe tapi hasilnya memang superb......habis licin anak2 dan suami makan...memang berbaloi2...
Ni cara buat Dendeng versi mama ye...
Bila dah lembut..angkat dan toskan daging tu...hiris nipis tapi lebar dalam anggaran 3mm tebal.....tapi janganlah korang ambik pembaris lak nak ukur ye
Bwang merah..sedikit halia dan bawang putih
Daging yg telah dipotong2 niois tadi...diketuk atau ditumbuk sikit bagi dia nipis dan jadi agak lebih lebar
Kalau nak tumbuk dalam lesung boleh gak..lagi cepat..tapi jangan sampai hancur cam nak buat sambal lak..tumbuk agak2 dia jadi semakin lebar...adoi lenguh tangan k9 nak mengetuk dan menumbuk ni...bila dah ditumbuk daging akan jadi bertambah lebar dan semakin nipis....
Dah siap ketuk daging tu...jom buat step seterusnya..agak renyah juga nak membuatnya ni kan..
Gorengkan bawang dulu..bawang merah..bawang outih dan sedikit halia..lagi banyak bawang merah lagi sedap..dia akan jadi serdak2..
Mam guna cili kering dan juga cili merah
Daging yg dah diketuk tadi..gorengkan sapai agak kekuningan dan masak..bau dia mada ni..mashaallah..sedap betul...
Dah siap goreng...boleh je kalau nak makan cam tu...Ika kata kalau x puasa dah lama dia ratah je..dia kata kenapalah mama masak ni timu bulan puasa...hehehe
Gula melaka.....jangan lupa hancurkan dulu
Tumiskan bahan kisar tu..sampai naik minyak..masukkan gula melaka..asam jawa dan kicap...serbuk perasa...masak guna apu kecil sampai naik minyak n masak...
Masak sampai mendidih dan berminyak....tambahlah bahan perasa main agak2 sebab puasa kan..
Bila dah ok..masukkan daging tadi..kacau sebati..kecilkan api..masak sampai kuah agak kering...
Dah siap...perghhhh...berasap gak nak siapkan...ok dah siap....
Korang nak cuba..silakan.....tak rugi punya
sunggu enak dimakan begitu sajerrrr
ReplyDeleteBetul...betul...betul....
Deletebaru nak taye resipi kat fb. ni dah ada harus disalin dan buat ni. mmg suka sgt kalau cik nab masak yg makan time open house cik nab. mmg superb. mabeles!!
ReplyDeletetakyah guna rempah ratus lain ke? jintan?
ReplyDeleteX payah Ayu. Yg selalu cik.nab buat tu rendang Tok. Yg ni dendeng...bahan dia mmg simple...
DeleteBanyaknya masak-memasak
ReplyDeleteMacam ni bangkraplah bazar Ramadhan
Selamat berpuasa utk hari ke 3
Untuk Mamamiraki, dan En Saedon dan keluarga semuanya...
Setakat hari ni belum jejak lagi ke Bazar Ramadhan. Memasak masih menjafi pilihan utama utk berbuka...
ReplyDeleteDendeng adalah menu2 terawal yg MM masak masa baru belajar2 masak (masa baru kawin).. hehe... tp resepi dia lain.. ada bubuh santan. Tengok Mama punya ni nampak lebih ringkas dan sedap. Harus dicuba ni. Thanks for sharing.. siap step by step lg. Superb!.
ReplyDeleteYe MM.resepi yg ini samgat ringlas dan bahan2 yg simple.x perlu santan..kerisik bagai......wajib cuba...
Deletekalau resepi ni tak menjadi tuko nama kepada daging baling ke dinding
ReplyDeleteHahahahah.....tukar nama pada Daging camoak ke Dinding..ok tu
Delete