Friday, September 2, 2011

Kenangan Aidil Fitri - Part 3

Part 3 - Iftar Perdana Keluarga Hj Omar & Malam Raya...

huh lama betul nak tunggu n3 pagi raya kan...hehe biasalah mama ni kan suka buat karangan bergambar..kenalah ikut turutan kan...

n3 ni berisar pasal kemeriah "Iftar Akhir Ramadhan" dan juga " Malam Raya".

Berbuka puas hari ni paling seronok..sebab semua ahli kelaurga berkumpul. Bila dah ramai ni hidangan secara buffer aje..tak sempat dah nak hidang. Dari pagi kami semua sibuk memasak...terperuk ajelah akt ceruk dapur gamaknya. bayangkan ler memasak untuk ahli keluarga hampir 60 orang..lepas tu pulak buat preparatiaon sekali untuk jamaun hari Raya untuk penduduk2 kampung selepas solat aidil Fitri nanti.....so bayangkan ajelah yea...tak adanya katering2 ker apa ker..semua sendiri masak


pokok bunga kertas tetap subur walaupun tak ada orang bela dah...cantik warna bunga dia..

group remaja lelaki..lepak2 lepas penat buat kerja...seskali berjumpa sepupu sepapat semua seronok bercerita. satu yg mama tabik spring ngan budak2 ni kan..walaupun sesekali jer dapat jumpa semua...tapi semuanya sangat2 close dan rapat. Tak ada pulak istilah yang borang ni bosan bila mak2 ajak balik kg..semua seronok nak balik kg...walaupun kat kg tu seadanya aje..

lepak-lepak tunggu waktu berbuka puasa...ni kategori kanak2 sekolah rendah pulak..

antara kuih muih untuk berbuka..karipap, apam, ketupat palas, kuih bom, onde2 dan ntah apa lagi..tak sempat nak snap semua...

sebahagaian menu hari ni...dimasak secara bergotong royong..

tu dia......banyaknya gelas.....siap letak dalam dulang lagi.....ada macam2 air..paling laris air kepala muda dan air tebu..dismaping air teh tarik, nescafe, teh o...huhuuhuh air Kopi O aje tak ada...sampai hati tau abang kopi ni...tak nak berniaga pulak hari ni..

tengok2 mana yang kurang yea...cukup ke tidak makanan tu.....heheh tapi kan selalunya berlebih jer kan..tak pernahnya tak cukup...

para peramusaji ..hehehhe baju tajaan Kak Kay dari 'Kak Kay Batik"..hehehhe

orang sibuk nak makan..Mummy Gee sibuk nak peace...hehehehe..pantang nampak mama pegang kamera tu...mesti dia dulu jadi model..

laluan sesak dan bersimpang siur...lepas ambik makanan cari tempat duduk sendiri ler..takkisah ler nak duduk kat mana..atas tangga ker..tepi pintu ker...atas katil ker..janji jangan berlari yea..nak wat camana..tak muat nak duduk atas kerusi semua...lain kali kita sewa kanopi yea..

"I m Ssingle but not available" cantik tulisan t'short di Hafeez ni...yelah tu dia singler..tapi tak berapa nak available kot..hehehe

"Surau Hj Omar" di halaman rumah Mama...namyak kenngan surau ni dgn arwah Abah...semoga sedekah jariah abah berkekalan selagi surau ini masih di manfaatkan..

tolong menyapu sekitar surau..esok Solat Aidil Fitri akan dilakukan di sini...

sapu bersih2 yea....

"rumah tepi surau..pasang langsir warna hijau".....suasana malam raya di kampung Mama...

anak2 paling seronok malam raya..pasang pelita...main bunga api dll....

selalu pondok gazebo ni gelap dan malap aje...tapi malam ni ceria dan meriah...sampai tgh malam masih berpenghuni..nasibbaik aje tak ada yang tido kat situ....

hah banyak tul gambar mama upload yea...ni gambar raya belum lagi ni..part 4 baru start masuk susana raya ..hehehhe sabar yea...kaum kerabat ku....

3 comments:

  1. pramusaji tenguk je org makan.sebab kita orang tak makan sangat.

    ReplyDelete
  2. Tentera Jepon dah mendarat....wakakakaka

    ReplyDelete