Monday, July 11, 2011

Santai Hujung Minggu at D'River Resort , Janda Baik - Part 1

Sabtu lepas...dalam orang dok kecoh pasal ada perhimpunan BERSIH tu kan...dan dijangka KL akan sesak dan kecoh...so Mama & Kaum Kerabat ambil keputusan dan kesempatan untuk lari dari KL...hahahahhaha...kebetulan aje sebenarnya...

Last minute punya plan...petang khamis SIL, Kak nab..ajak gi ambik angin luar KL...nak gi mana..dia ajak gi PD or cameron, tapi Mama malas...sebab masa suntuk...last2 dia kata jom gi Janda Baik...dia suruh mama cari chalet ke resort ker...alamak...sempat ke yea...so malam Jumaat tu mama pun google ler dalam internet pasal Janda Baik. Walaupun dekat dari KL tapi Mama yang lain2 ni tak pernah pun sampai kat sini. Tujuan kami nak mandi sungai , camping dan ejer...sambil borak2...hehehe...so tak kisah ler kan..janji boleh berkumpul..

Wahhhh banyak pulak tempat penginapan kat Janda Baik ni...mana satu nak pilih erk...semua cam best aje. Tapi kan kalau gi tempat2 yang cam sungai2 ni kan..Mama lebih suka tempat yang tak berapa nak moden sangat..yelah kalau nak duduk cantik2 ala-ala hotel 5 star tu dah tentu lokasi agak jauh dari sungai kan....

bekalan makanan kering...macam nak balik kg ler pulak...huh semua complete tu...

sambal udang yang sangat2 mables...walaupun mama x makan pun....jdi tukang masak & tukang bawak je...

Ayam goreng rempah....sedap dimakan panas-panas....

Mee goreng pun adoooooo.....

sambal goreng jaworld....hehehe ni menu wajib...

ikan masin bulu ayam...bila dah sudah masak...time nak packing2 tu ehhhh teringat...dah macm menu untuk nasi ambeng ler pulak...hehehhehe ni kalau bungkus daun pisang..jual tepi jalan ada tak orang beli erk...

Kami dah readyyy.......mana yang lain ni...

Mama & Ika....nak tayang rambut baru dia tu..

Peace...amir nak gi mana tuuuu

ehhhh dekat sini pun dah jem ker....dinggah kedai dulu sebab nak beli arang...hehehehe...nak bakar sapa tu mama ooiiii sip beli arang...


lepas tu singgah pulak ke JJ...biasalah time nak pegi ni ada ajelah budak2 ni punyak kelengkapan bersantai yang hilang...kali ni Ika nak beli swimming cap dia...sementara tunggu dorang ngan hubby gi beli..mama round2 kat bawah..beli buang nangka madu n roti kopi yang sungguh2 sedap ni....masuk kereta rupanya semua dah lapar pulak...licin ler roti kopi tu...


ehhhh tengok kat sebelah sana tu....selepas Tol Gombak..ada roadblock...kenderaan berderet...time ni kul 12.45....nak gi perhimpunan BERSIH kot...hehehhe. Mama ni melawan arus...so laluan adalah sangat2 clear ....best...

dekat jer nak gi Janda Baik ni....kat Genting Sempah jer...bayar tol Rm5...ehhhhh untuk "staff" tak de tol free ker...hehehhehe....

Terowong Genting Sempah ....suka...suka...suka...lalu laluan ni..

hah sampai dekat sini....masuk yea...lepas tu ikut jalan lama ...

ikut signboard...rasa2 boring nak gi Janda Baik...corner ikut Genting pulak...takpun ke BukitTinggi ker...hehehhe tempat peranginan yang dekat2 jer...


so setelah puas Mama google..masuk website sana sini...try calling2...heheh malumada beberapa kriteria yang kaum kerabat ni mintak antaranya :
  • Chalet mesti nak paling dekat ngan sungai, bukan pinte jer boleh terjun sungai
  • time tido malam boleh dengar bunyi deruan sungai
  • tak berapa padat
  • selamat untuk mandi manda...sungai tak berapa dalam dan deras
  • tak nak yang ala-ala moden sangat bilik dia..kalau nak yg moden balik dok KL jer
  • heheh boleh buat BBQ sendiri...cuma mintak diaorang sediakan peralatan aje...
  • ada kawasan memancing
  • ada hutan2 sikit...tapi cantik
  • hahahha yang ni paling best sekali ni...hehhehe boleh nak masak kat tepi sungai...kwang...kwang...maklumlah kami semua kan ada dapur laptop kan...
huh...banyak tul kriteria kan....ke banyak cengkadak....ok lah sebagai tukang cari temapt bercuti kan...akhirnya Mama pun dapat ler satu resort ni yang rasanya hampir memenuhi kesemua kriteria2 tu....try calling...alhamdulillah...ada dapat 4 unit chalet...Mama ajak Kak Kay pegi sekali..tapi dia takleh gi lah..sebab hubby dia kerja menjaga ketenteraman awam...ahak Mummy Gee pun dia kurang berminat...so oklah 4 unit tu untuk family Mama, Kak Nab, MIL ngan anak bujang dia dan seunit lagi untuk abag pada Kak Nab....so kali ni kira gi santai dgn family sebelah Hubby ler....Mama ok erj...belah mana pun sapu bersih jer...

Tapi kan bagi korang yang nak duduk dekat resort lain tu tu boleh tengok kat Saufiville Boutique Resort ( yg ni paling mahal ni...), Seri Pengantin Resort, D'Ark Resort dan macam2 lagi lah..antara yg mama ingat ABC chalet, KLCC Resort ( bukan KLCC kat KL tu tapi Kuala Krau Camp Centre), Hawa Resort, Kobaik Chalet, Cerangin Homestay dan macam2 lagi lah...gi aje cari kar google tu....

laluan adalah mendaki tanah tinggi ...'ala'ala citer KARAK' gitu....kalau lalu malam...jangan Pandang Belakang ok...hehehe sebelum terbinanya Lebuh Raya Karak (KL-Karak) dan Lebuh Raya Pantai Timur (LPT), inilah laluan untuk ke Kuantan, Pahang...

sampai kat simpang Kg Janda Baik..banyak papantanda chalet, resort dan hotel kat situ...pilih aje yang mana berkenan...dari yg mahal 5 star sampailah yg murah tak ada star pun....

hah dah jumpa Tanduk ni...dah dekat nak sampai lah tu..

cantik suasana kampung kat sini....

rumah2 banglo moden pun banyak...banyak rumah VIP, VVIP kat kawasan ni....yelah kawasan ni kan sejuk.....jauh dari kesibukkan KL..walaupun hakikatnya dekat je ngan KL

Masa Mama nak gi, orang resort tu kata ikut aje papantanda ILMU....ingatkan ILMU apa tadi...rupanya "Institut Latihan UMNO".....ooooohhhh ada pusat latihan dia rupanya...hehehhee

hah jumpa pun tempat dituju....

Mama memilih menginap kat sini "D'RIVER TRAINING RESORT' . Ada beberapa sebab Mama pilih resort ni...antaranya resort ini lah yang paling dekat ngan sungai..maksud mama yang boleh mama buka pintu jer terjun sungai...hahahha..yg lain2 tu agak jauh dari sungai...walaupun bilik2 penginapan jauh cantik dari kat sini, tapi agak juah gak dari sungai. bagi mama kalau setakat nak duduk bilik2 yang cantik2 dan mewah2 tu...baik duduk aje Hotel2 yang banyak kat KL tu....so sesekali masuk ke Hutan..kena "back to nature"...

Assalamualaikum.....ada orang tak...kami datang ni...oleh kerana Mama sampai dulu...so kami pilih dulu mana chalet yang paling strategik...hehhehe

chalet ala-ala aje....tapi best sebab sungai betul2 depan dia...duduk akt beranda sambil tengok anak2 mandi sungai...lepas tu agak privacy...Kami sewa sederet 4 unit chalet...
korang tak tergoda ke dengan kejernihan air sungai ni...cuba compare ngan sungai Kelang ke...Sungai Gombak ker...hehehe....jernih gila....nampak dasar fan ikan2 dia...fuhhhhhh
"aku sudah jatuh hatiiiii...da da di di da da da da du....."..diingatkan ye...kat sini bukan kawasan air terjun...tapi sungai...sungai...sungai....
chalet yang kami sewa....ok lah...selesa...walaupun tak semewah mana....

chalet lagi.....mengadap sungai...itu yang best....

baca pesanan dari Pengurusan "D'river Resor" yea...hahahhaha


bahagian dalam chalet...Ok lah...selesalah untuk berehat...bilikbiasa jer..,oleh kerana kami nak suasana semulajadi..so chalet ni tak ada set TV,benda2 basic aje...ada katil...extra tilam...sejadah..yang penting bilik air bersih ok...hehehhe...alah kamitak duduk sangat pun dalam ni...boleh katakan time kami duduk dalam sungai atau di gigi sungai...malam adalah tido adalah dalam 4 jam kot...

kat beranda ada meja untuk makan & minum...tapi lepas tu kami bantai bawak turun bawah...

pemandangan dari beranda chalet mama....Amir tak sabar nak terjun tu..

My MIL...selepas kematian FIL, inilah kali pertama MIL keluar agak jauh sikit...

view dari dalam sungai

ehhhh dah masak lam air dah Ika,Amir,Bibik & Ashraf...


tak ramai orang mandi kat sini..cuma pengunjung dan penyewa chalet ni aje yang ada....so air bersih..kawasan sekitar pun bersih

tengok..dekat aje kan chalet ni ngan sungai....inilah yang mama syok.....

sejuk dan nyaman,....
Mama sampai sini dalam kul 1.30...tengah panas terik tapi nyaman angin dia...yang lain2 x sampai lagi...lepas ambik kunci dan punggah barang2...gi merayau2 dulu...tak lama...kaum kerabat pun sampai ler...

ok lah...nanti Mama sambung dalam Part yang seterusnya kalau rajin..hehehhe....

39 comments:

  1. Hey.....hey.....aku dh tergoda tmpt2 camtu, cpat ler ari jumaat, anak bujng aku balik, leh jd supir.....ganti bapaknya....wow dh teasa sejuknya!

    ReplyDelete
  2. Aku nk chalet yg ko duduk tu, no brapa, yg betul2 dkat dgn sungai tu!

    ReplyDelete
  3. kurang berminat...sebab...ada sungai ...takuttttttttttt

    ReplyDelete
  4. Anonymous 1 - hah boleh le kalau nak gi....tak lama lagi nak posa kan...pegilah miggu ni,,,nanti kita sms no dia ye

    ReplyDelete
  5. Anonymous 2 - itu chalet ni 1 - 4...

    ReplyDelete
  6. anonyumous 3 - rasanya anda cuma berminat dgn penyembur nyamuk , penyapu dan penyodok sampah aje kot..hehehehe

    ReplyDelete
  7. tugas sy pon cm mama gak..kne cr tmpt pnginapan...n sume kish mama sy bc...jd d'river lh pilihan sy...thnks mama sb info2 tmpt nie...sume katogry cm yg d papar kn sme..mmg ssh nk ikut kmahuan org...kami nk wt family day..dh booking 1 dom n 4 chalet..hrp2 D'River lh yg terbaik.. hujung mnggu ni kami datang...jom mama join kami..mkn lauk rye same2...

    ReplyDelete
  8. Anonymous - Tq sebab singgah blog mama. ohhhnak gi hujung minggu ni yea...selamat berendam....mula2 kami pun nak wat falimy gathering kat sini 26/11...tapi chalet yang berderet kat depan tu semua dah fully book.....so tukar ke tempat lain pulak...

    ReplyDelete
  9. rumah sebiji muat 14org ada x kat D'River nie?ida tgh yg ada Zaini Guest House (rm200/nite) n Riverside (rm150/nite)..ada 10adults 4 kids..mak ida nk semua dok 1 umah..nk bt bbq lagi..ermm

    ReplyDelete
  10. Anonymous @ ida - rasany akar D'river ni ada dorm..katil 2 tingkat..boleh maut dalam 15-20 orang rasanya...cuba call tanya...

    ReplyDelete
  11. Salam!

    Blog post ini sgt2 membantu! pening saya nak pergi ke sana ni esok nak bercuti! GREAT POST!! =)

    ReplyDelete
  12. actlly nk ckp thanx sgt2 sbb puji janda baik , sye org jnda baik , kwn2 nk brcuti , so sye tukang cari tmpat . saje je survey blog mama . nmpak mcm mama sronok mse kat sne . best ke ?? huhu . btw , smoge mama dtg jnda baik lg , huhu . thanx

    ReplyDelete
  13. thanks for the info pasal chalet ni...nampak menarik sgt sbb dekat betul ngan sungai....rate utk satu bilik baper ye !...air sungai tu dalam tak utk org dewasa mandi ...

    ReplyDelete
  14. Anonymous - chalet ni memang dekat sangat ngan sungai. buka pintu je nampak sungai. Rate dia kalau tak silap Rm70 cam tu lah...sungai tu ok lah..tak dalam sangat....tapi kami bina empangan sendiri kepung air...so jadi dalam ler....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh bg nama.chalet dgn no contact chalet

      Delete
  15. mama, thanks for the sharing...ada contact no chalet ni tak...nak bwk anak mandi sabtu ni..tq

    ReplyDelete
  16. mama ade contact no tuan punye chalet tak?nmpk mcm best bangat!hehe

    ReplyDelete
  17. thank you mama for the info.. walaupun dah setahun kebelakang.. saya n the geng nak jugak pegi sini.. kami dah dapat booking 8 unit tuk JIRAN GATHERING KAMI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat bercuti Zai....mama pun rasa cam nak dtg lagi ke sini ni

      Delete
  18. Rse2 ada plk tuk elektrik tak...kotlh nk cas h.fon...hehehe

    ReplyDelete
  19. Assalam Mama Miraki....
    Kalau awak tk buat posting nie...sampai tua la kak Ct tak tau tempat yg menarik nie..Dekat gan KL...sangat sesuai untuk kedamaian jiwa..
    Kak Ct mohon share info mama nie...Kak Ct nak letak kat Blog untuk di kongsi bersama...Terima kasih

    ReplyDelete
  20. bila di baca ditenung gambor2 tempat ni rasa x sabo nak ke sana...terima kasih mama miraki..baru tau rupanye kat janda baik bayak tempat leh ilangkan stressssssss

    ReplyDelete
  21. Mama oh mama ada no fon chelet tu x.. saya minat tmpt cmni..mmg kna ngn jiwa sya lah.. plan nk brcuti dgn family..mmg blog ni terbaekk lh dpt buka mata pngunjung...tq

    ReplyDelete
  22. Thanks Mama Miraki..banyak saya dpt info..lepas tengok gambar2 u, saya terus booking resort ni...tapi dapat resort no 5. Ok x? jauh dari sungai tak?

    ReplyDelete
  23. Salam apa nama chalet ni. Ada no tipon.Tq

    ReplyDelete
  24. hrp2 dpt booking chalet yg best mcm ni.. :)

    ReplyDelete
  25. Salam,

    ada no.telephone D'River??

    ReplyDelete
  26. ada no fon tak...
    mmg terbaek tu

    ReplyDelete
  27. terima kasih atas kisah yg menarik ni....
    akak pun nak try jugak...

    ReplyDelete
  28. Thank you for the photography of the road and chalet facilities. I am a foreigner and I was looking to know more about this place. your blog, helps a lot.

    Good Luck
    Best Wishes

    ReplyDelete
  29. salam mama.. mmg best bc blog mama tt D'River ni... cdg cm nk g utk famili gathering okt t.. hehehe cdg nk booking chalet kg house tu cz muat utk 15org.. tp mama tgk area gmh tu ok x? cz de bwk org tua ngn kanak2.. thnx a lot mama

    ReplyDelete
  30. Replies
    1. Harga chalate sekarang ni pasti pulak saya. Saya pegi ni 2011. Bolw try call D' River

      Delete
  31. x sabo2 rasanya nk ke sana...thanks for the info mama. Saya bertolak dr JB 18.09.2014. Semuga selmt perjalanan pegi & balik...Amiin

    ReplyDelete