Wednesday, July 20, 2011

Kisah Seram

Peristiwa ni berlaku sekitar bulan June 2003. Waktu tu Abah sedang terlantar sakit di HSA Johor Bahru. Mama pulak pada masa itu sering berulang alik antar KL-JB-KL pada setiap hujung minggu. Kebiasaannya setiap hari Jumaat hujung minggu tu, Mama akan ambik cuti dan bertolak ke JB. So kiranya dapat 3 hari untuk menjaga Abah di hospital. Nasib baik masa tu Iki baru darjah 1 dan Ika baru 6 tahun..so senang lah nak pontengkan mereka.

Satu hari tu, kiranya hari khamis Malam Jumaat. Mama dan standby esok pagi2 nak bertolak ke JB. So malam tu hubby kena settlekan mana2 kerja yang belum selesai. Tetiba dalam pukul 10 malam tu, seorang staff hubby call , beritahu ada sedikit masalah kat tempat tapak projek pembinaan yang terletak kat Kuala Selangor tu. Tengok jam dah pukul 10 lebih. Kalau nak pegi esok pagi takut terlewat pulak nak balik ke JB, So akhirnya hubby decide nak pegi masa tu juga ke situ. Kebetulan ada beberapa kakitangan dan pekerja yang masih ada di sana. Hubby ajak mama sekali pegi lah dengan Iki dan Ika. Sebab tak kannak tinggal kami 3 beranak aje kat rumah. Iki dan Ika dan tidur dah pun masa tu. Kami angkat aje masuk dalam kereta. Bawak bantal dan selimut. Kebetulan masa tu kereta baru…baru ambik dalam 2-3 hari lepas cam tulah…teringin pulak nak jenjalan malam2 kan.

Dalam pukul 11.30 kami bertolak dari Ampang. Perjalanan lancar. Kami melalui jalan Rawang – Bt Arang- Ijok – Kuala Selangor. Drisebabkan dah jauh malam, lahu jer kami sampai. Tak sampai 1.5 jam dah sampai ke sana. Selepas selesai urusan kat sana, kami pun nak balik semula ke rumah. Masa tu jam menunjukkan dalam pukul 1.45 am. Mak aiiii meremang pulak bulu roma ni. Tengah berfikir, nak ikut jalan mana yang paling selamat. Mama cadangankan ikut laluan Kuala Selangor- Sg Buloh sebab jalan besar dan banyak lampu, tapi agak jauh sikit ler. Hubby kata dia nak cepat sampai rumah sebab pepagi nanti nak gi JB. So dia kata nak ikut aje laluan tadi.

Mama yang rasa mengantuk cuba tahankan mata, nak temankan hubby. Iki dan Ika lena di seat belaKang. Kebetulan Ika tengah demam. So dia memang tidur sepanjang perjalanan. Melalui peKan Kuala Selangor cahaya lampu terang benderang, tapi sejurus Sampai ke SImpang 3 Ijok nak masuk ke Jalan Bt Arang tu lamPu jalan dan mula berkurangan. Sampai le akhirnya langsung tak ada lampu jalan.Sebenarnya Mama dah rasa semacam. Sebelum ni kami rancak berbual, tetiba macam dah tak ada modal berbual. Hubby pulak tetiba je berzikir dan..dengan kuat macam yang selalu bila dia buat nak tidurkan anak2. Mama pulak tak semena2 boleh terkelaur dari mulut “ ehhhhh bau apa ni busukkknya”…Iki yang kebetulan terjaga dari tidur pun cakap “ busuknyaaa”. Hubby cuma jawab..bau dari kilang sawit tu. Ok lah Mama diam jer sambil layan mata yang hampir mengantuk.

Mama perasan hubby tekan minyak semakin laju. Dah ler jalan tu selekoh tajam semuanya. Hubby pulak makin kuat dia baca selawat, istghfar dan berzikir. Mama tak ada lah rasa pelik, sebab selalu dia buat cam tu, terutama kalau dia mengantuk bawak kereta tu. Tapi kali ni dia baca bukan cam selalu…selalu tu macam nak dodoikan anak2 tidur tapi kali ni agak kuat ,keras dan garang suaranya.

Kereta dipandu semakin laju. Kecut gak perut Mama. Selekoh tajam pun hubby bawak laju, nak sambung lena pun tak boleh. Kat kiri kanan jalan jangan cakaplah..tak nampak apa pun. Hanya kesuraman dan kegelapan malam. Takut pulak rasany anak pandang ke kiri dank e kanan. Sampai senget2 badan mama nak imbangkan.

Tiba-tiba…a “ gedebummmmmmmmmmm….brapppp…brapppppppppp…..”



yang pasti bukan bendalahni yg ada kat situ...heheheh

Alamak bunyi apa tu…..bruzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz kereta terus berjalan terhoyong hayang dan gelong ke kanan. Hubby tekan brek megejut dan berhenti di tepi jalan. Ehhhh apa dah jadi ni. Mama yang hampir2 mamai tu blur sekejap. Pandang kiri kana hutan belantara. Ada pokok2 getah di kiri kanan jalan. Sebelah kiri mama bila mama pandang ke luar..namak gaung yang curam. Relex jap….Hubby perlahan2 buka pintu kereta dan keluar nak tengok keadaan. Mula2 mama cam tak bagi jer dia keluar…tapi kalau tak kelaur camana nak tau apa jadi kan…dalam ahti dah syakkk dah….mesti tayar pancit ni…alamak….macam kes kebiasaan cerita2 seram kalau jalan malam2 kan…kalau skrg dah mcm citer Jangan Pandang Belakang ker..Karak ker..gitulah gamaknya.

Alamakkkkkk tayar kereta pancit pulak…dah lah keadaan gelap gelita. Tak nampak pun kalau nak tukar. Hubby ambik torchlight suluh ke tayar..flat habis……habis angin semua. Mama nak keluar tengok tapi hubby tak bagi. Hubby pun try nak tukar tayar tu lah. Gi belakang bukak bonet nak ambik spare tyre. Tetiba tersuluh pulak tayar belakang tu …astaghfirullahalazim….. tayar belakang pun pancit. Hilang habis angin. Laaa macamana ni spare tyre satu aje, tapi tayar 2 biji pancit. Cer tolong fikir sikit…

Masuk kereta kejap cari idea. Kebetulan time tu Iki nak terkencing sangat. Mama tak berani nak suruh dia pancut jer at luar tu. So apa idea erk..nak suruh pakai pampers dah tak muat plak kan. Lagipun mana ada bawak pampers. So tengok ada botol air mineral… hehehhe apa lagi..suruh dia masuk “anu dalam botol” ajelah…betul2 anu dalam botol ni ler…lepas habis hajat dia tu, mama simpan dulu botol tu, takut nak campak kat luar pulak. Kot2 terkena pulak rumah nenek kebayan kea pa.kan nyaya pulak kan.

Dalam 10 minit duduk dalam kereta pasang lampu kecemasan…tak ada pulak kereta nak berhenti. Memang tak banayak kereta lalu jalan ni yang semua orang maklum laluan ni agak keras waktu malam. Cuba nak call, tapi hp tak ada coverage pulak. Yelah tengah2 hutan kan. Mati akal sekejap. Last2 hubby keluar berdiri tepi kereta cuba nak tahan kereta yang lalu, tapi semua tak nak berhenti. Mungkin diaorang pun takut nak berhenti tgh malam buta kat tepi hutan cam ni, Ntah orang jahat ker ntah hantu ker pada fikiran diaorang ni agaknya. Akhirnya bila dah lama tak de kereta nak berhenti, Mama pun ikut keluar kereta. Sambil dukung Ika, dengan harapan adalah kereta nak berhenti kalau dia nampak bawak budak kecik ni. Cuma terfikri pulak kot2 tak jadi pulakorang nakberhenti seba ingatkan hantu dukung anak kan. Alhamdulillah tak lama lepas tu ada sebuah kereta yang agak uzur berhenti. Lega rasanya. Ada 2 pemuda keluar dari kereta tu. Mama pulak yang rasa cuak..manalah tau orang berniat tak baik ke. Tapi tawakal ajelah…

Ohhh rupanya 2 orang pemuda ni berniat baik nak bantu kami. Dia kata tempat kereta kami rosak ni memang kawasan yang “ala-ala keras” gak ler. Dia kata kalau dia nampak hubby sorang jer mungkin dia tak berhenti kot..tapi dia nampak ada pompuan dan ada anak kecik..so dia berhentilah. Tapi tak ada apa yang dia boleh buat..walaupun keduan2nya bekerja di bengkel kereta di Kuala Selangor. Yelah spare tayar Cuma satu jer..Cuma apa yang dia boleh buat Cuma dia try pam (kebetulan dia ada bwak pam) tayar dan cuba tampal tempat bocor tu dengan kain ke getah apa ntah gitulah…so boleh bertahan sekejap…so lepas dia buat kami jalan ler perlahan2..tak sampai 5 minit..angin dah habis balik..ulang benda yang sama…lama2 dah naik fedup..hubby lanyak jer kereta tu…lantak ler….tengok ada dalam 8 km lagi nak sampai ke Bndr Tasik Puteri. Alahai jauhnya…..

Sampai dekat tempat yang ada liputan..call kawan dia yg dok kat Tasik Puteri..tapi sayang..dia pakai kereta Nissan..tak ngam tayar dia ngan keta kami. So masa tu dah hampir kul 2.30 pagi..nak call orang pun dah dinihari..bengkel semua dah tutup..akhirnya terpaksa gak calling kakak mama. Dia add kereta yg sama ngan kami…so nak pinjam tayar spare dia ler.tapi tak kan nak suruh dia hantar pulak tgh pagi buta tu..so hubby call adik dia kat Ampang..mintak tolong datang, dan ondway ambik spare tayar kat Gombak..

Dalam 1 jam lebih menunggu akhirnya sampailah adik ipar bawak spare tayar. Masa ni dah kurang rasa takut sebab kat kawasan taman perumahan. Dalam kul 3.30 pagi gitulah selesai lah tukar spare tayar. Tengok pada keadaan tayar tu memang tak boleh nak diselamatkan dah. Tayar tu cam nak berkecai rupanya…Tak leh nak tampal. Rim tayar nak rosak dah..agghhhh tak kisah ler janji boleh jalan….

Dalam perjalanan balik..barulah Hubby bukak cerita. Alkisahnya selepas melepas pekan Ijok tadi..dia tiba2 rasa meremang bulu roma dan cam ternampak sesuatu. Tapi dia tak nak bagitau mama sebab tak nak mama takut pulak. So masa yg Mama dan Iki cakap bau busuk tu…diapun terasa sama..Cuma dia perasaan ada sesuatu di tepi cermin kereta, seklias pandanan dia ternampak. Tu yang dia berzikir, berselawat danbaca ayar- quran dengan kuat tu dan bawak kereta macam rebut. Entah kenapa tiba2 tayar kereta mcam terlanggar lubang pulak. Mengikut cerita 2 orang makanik yg tolong kami tadi tu..dia hari2 berulang alik lalu jalan tu..memang tak ada lubang besar kat kawasan tu…so Waullahualam…….hanya Allah yang mengetahui.

Alhamdulillah dalam kul 4.30 pagi girulah kami sampai rumah. Huh itulah kisah suspen Mama. Tapi sekarang ni kalau nak ke Kuala Selangor tak perlua lagi melalui laluan sunyi cam ni…sekarang kan dah ada LATAR (Lebuhraya KL-Kuala Selangor)..laluan terang benderang….

24 comments:

  1. anto le ceta ko ni kat Yusuf Haslam ke, nanti dia boleh wat ceta hantu lak...hehehe....

    ReplyDelete
  2. Ayien...seram...masih terbayang2 tu sampai sekarang setiapkali melalui laluan tu. ko punleh buat citer seram apa ..tajuk dia " Hantar Bekalan Minyak untuk Roang Minyak kul 2 pagi kat Hutan Lipu Lentang Karak Highway" tu kan...hehehhe

    ReplyDelete
  3. Kak Kay - kalau kasi kat Davud Teoh boleh tak..hehehehe hero dia Aoran Aziz yea...heroin Lisa Surihani...hehehehhe...

    ReplyDelete
  4. seram..seram.mmng seram.sekarang dah pukul 12.10am ni.mata tak ngantok lagi

    ReplyDelete
  5. Sbb tu aku suka jln slepas ku 3am......minah2 n mamat2 halus dh ala2 ngantuk, so dia mls nk kacau org lagi, ni tgh mlm buta memang ler dia tgh ngeteh, ko langgar dia tu yg dia marah, dia dok pancitkan tayar ko le

    ReplyDelete
  6. seram.. penah ktorg blk kol 12.00 mlm dr kampung melaka nak balik kl.. rasa mcm ada benda je kat celah2 pokok getah tu.. ada tu kat highway tetiba bau busuk sgt. kita yang besar ni diam jela tak berani nak tegur, tp Echa yg jerit.. BUSUKNYA....... terus peluk dia kuat2..

    ReplyDelete
  7. belum pernah mengalami dan tak mau mengalaminya...tapi ada gak peristiwa seram...org follow jea keta kita dekat 2 jam dalam gelap gelita bumi darulmakmur...kita laju dia laju, kita slow dia slow....rupanya...jeng..jeng..jeng..dia pun takut cam kita gak..hehe..

    ReplyDelete
  8. Aku baca malam jumaat ni...memang seram...jangan le berlaku kat aku. Sebab tu aku suka jalan siang...paling lewat pun sebelum jam 11.00 malam.

    ReplyDelete
  9. MEK KLATE - hah baca malam2 baru ler dapat menghayati kisah seram ni

    Anonymous 1 - oooo kul 3 pagi tu bahagian yang shift pagi baru nak bertugas tu

    Ayu - seram tu...tapi cik nab suka jalan time malam2....tapi tulah takut ada2 cerita kurang best jer kan..heheh

    anonymous 2 - camana pulak ko boleh tau kereta tu foolow ko sebab dia takut...ko brehenti ker tanya dia

    wong Khoo Lai - malam jummaat keliwon gitu

    ReplyDelete
  10. pernah jadik kat saya jugak...kat behrang-ladang bikam ...(citer lanjut kat blog saye..nak taip panjang bebeno)

    ReplyDelete
  11. Actually aku orang kuale selangor...event aku asal sane pon aku tak berani lalu jalan tu malam2...limit kul 10 je...kalu lepas time tu aku akan ikot jalan lain...highway latar tu ok jugak..tapi aku dgr cite ade kes gak jalan tu...

    ReplyDelete
  12. dulu masa takde LATAR tu mmg aku ikut jalan dlm tu kalau nk ke sekinchan..dgr cite..tmpat tu mmg keras..nak2 lg kat kuil india tu..org cite..kalau lalu lebih kul 12 malam..kat btul2 selekoh kuil tu ade "org" jual mee..dgr cite org2 tua.."org" yg jual mee tu mati kne bunuh ke ape..mngkin la roh dia tak tenteram ke ape ke..lg 1..kalau org yg tak biasa lalu stu..jgn la bwak laju2..silap2 ke gaung trus..aku pnh gak lalu stu kul 1 pagi..rase semacam tu mmg ade..cume..kita jgn khayal la..yela..bnda tu kan suke ganggu penglihatan kita..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhhh memang " keras" tempat tu kan

      Delete
  13. salam mama....saya aqiee dari media terkini
    , nak x publish kan cerita mama nie dalam tabloid kami..

    ReplyDelete
  14. Terbaik kisah mama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih kerana sudi membaca...

      Delete
  15. memang kawasan keras pun dari lepas country home sampai area nak ke kuala selangor,saya dah dok kat bandar tasik puteri dari tahun 2008 memang biasalah dengan benda2 keras kat area2 tu dan ingat xder apa2...sampailah dapat jumpa 1 pakcik ni yang memang lama dah dok kawasan situ dari belum bandar tasik puteri ada lagi....senang citer banyak kubur x bernisan kat semua area tuh...bermula dari zaman dia muda...terutama kubur2 warga2 asing ni....so skang lepas 6.30 ptg memang x kuar mana2 dah dok dalam rumah jer....

    ReplyDelete
  16. takut, takut jugak. tp makhluk ttap makhluk. ALLAH swt juga yg maha berkuasa. Abaikan je hantu-hantu ni. mgkin ujian ALLAH pd kita. ye la, kalu tak jumpa hntu ni, mgkin kita tak teringat nk berzikir dan baca Al-quran. so sblm ALLAH perinagtkan kita, sentiasa la ingat ALLAH swt.

    ReplyDelete
  17. np nk cepat lalu jalan tu?lalu jalan g klang kn lg cepat...ape pun xbleh...

    ReplyDelete
  18. Trgedi mlm td..kami pon alami..jln yg sgt menakotkan.. sumpah xnk lalu jln tu lg..mungkin kami bernasib baik sb ini bln ramadhan.. tp smp skrg kami pelik..kami 3 kete..tp ada 1 kete lain..tiba di 1 kawasan kete tu hilang..mmg pelik rasa xde simpang kt ctu.. pengalaman yg tak kan kami adik beradik lupakan.. kisah benar 5.7.15 waktu 11pm..

    ReplyDelete
  19. Trgedi mlm td..kami pon alami..jln yg sgt menakotkan.. sumpah xnk lalu jln tu lg..mungkin kami bernasib baik sb ini bln ramadhan.. tp smp skrg kami pelik..kami 3 kete..tp ada 1 kete lain..tiba di 1 kawasan kete tu hilang..mmg pelik rasa xde simpang kt ctu.. pengalaman yg tak kan kami adik beradik lupakan.. kisah benar 5.7.15 waktu 11pm..

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete