Saturday, May 7, 2011

Masak Apa Hari Ni..........

Masak apa uols hari ni. Mama cam biasalah weekend mesti ada kari...hari ni nak masak kari ikan jenahak. tadi mama beli sekor beso ikan jenahak...jom kita belajar masak kari. Alah dah berkali2 kan buat n3 pasal masak kari ni...tapi tak pelah hari ni Mama ada sedikit masa dan sedikit kerajinan nak update blog....ok lah kan..ganti hari2 biasa yang mama tak sempat nak update blog tu kan

hari ni tak boleh nak masak pakai vision...sebab tak muat untuk sumbat sekor ikan jenahak dalam tu...so pakai periuk ni pulak...cam biasa tumiskan bawang hiris, daun kari dan juga bawang yang telah dikisar

lepas tu masukkan rempah kari yang dibancunh dengan sedikit air. Mama campurkan sedikit cili kisar untuk bagi pedas sikit...Masak kari ni kena tumis lama sikit rempah dia , sampai naik minyak..( bukan naikmnyak sebab mengamok yea...) sambil2 tu masukkan sedikit asam jawa


hehhehe seksikan rupa kepala ikan tu....sekor ikan yang dah siap dicuci....

bahan accessories teman tapi mesra bila masak kari....kacang bendi dan tomato...

bila rempah dah masak...masukkan ler ikan tu...dan juga sayuran tadi..

kacau-kacau sekejap..bagi rempah dia sekata dan meresap dalam ikan...

tutup sekejap bagi dia masak. tapi tak perlu lama2, nanti hancur pulak ikan tu...

lepas tu bubuh santan....sebut pasal santan ni kan..nanti Mama ada satu n3 pasal santan yg mama beli ni...nantilah yea lepas ni...hehehe dahhhhh siap.....

Ok dah siappppp....Kari Ikan Jenahak. Memang Mables dan memukau...( sendiri pujilah beb...sapa lagi nak puji kan....)hehehhe...kari ni kalau tak habis esok boleh panaskan balik...cicahngan roti ker..cekodok ker..lempeng ker...hehehe

Menu2 lain tak yah masuk lah yea...cuma kalau buat kari ni wajib ada sambal belacan......

5 comments:

  1. wau rupanya mmng mengancam kari tu.Habis ke seekor beso tu.

    ReplyDelete
  2. Mama janet...memang mengancam....hehehe tu pasal aku tak puas nak makan kari kepala ikan kat kedai2 ni...lebih2 laki kat kedai mamak ker..nasi kandar ker.....masak sendiri beb..puas hati....

    ReplyDelete
  3. silap eja fah....lebih laki pulak...yang betulnya lebih2 lagi...maaf kesilapan ejaan yea

    soalan awak tu...habis ke tak..hehehehhe....hampir habis...ler....esok cicah ngan cekodok ler..

    ReplyDelete
  4. aku suka gak masak kari ikan, tapi aku makan kuahnya aja n eksesori dia cam bende, terong, tomato, ikannya aku kureng le...

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari Ibu untuk Ibuk Miraki, semoga panjang umur murah rezeki disayangi banget sama suami.

    ReplyDelete