Dah beberapa hari Mama teringin nak makan pecal. Nak buat tu kan rasa cam malas ler pulak..sebab bukan nak makan banyak pun kan. Alahai.....nak belikat pasar malam tu...indah khabar dari rupalah.....rasa memang ke laut...nak beli sambal pecal yang dah ready made tu pulak macam tak mmenuhi piawaian lr...dah ler rasa dia tak pedas...manis pulak tu...kadang2 kacang dia pun rasa cam hapak jer....
So hari ni cuti kan...so Mama plan nak buat ler kuah dia sendiri...tak nak beli yang dah siap...tapi sebelum tu calling kakak mama di Mama Janet tu...yelah dah lupa lah pulak lama tak buat sendiri kan..Mama Janet ni memang terror baut kuah pecal ni...huhuhuuhu.
Teringat zaman Mak & Abah ada lagikan....masa tu Mama baru kahwin..kalau balik kg, Mak & Abah akan buat kuah pecal ni banyak2....simpan dalam peti ais...lepas tu Mama & kakak2mama ni angkut jer bawak balik KL. Memang sedap dan meletoppp kuah pecal Mak & Abah ni.... aghhh rindunya kat Mak & Abah....Al-Fatihah..untuk mereka...
Ok lah hari ni akhirnya menjadi juga kuah pecal versi MMiraki ni....Dha yang pasti tahap KEPEDASAN memang melampau ler...heheheh mama baut dalam 1/2 kg kacang...lepas tu mama simpan dalam fridge...nanti nak makan lagi tinggal celur sayur2 jer....
sayuran yg dicelur celur untuk pecal..Mama guna kangkung, kacang panjang,tauge, tempe goreng, tauhu goreng & telur rebus ( telu ni tambah ikut suka hati...hehe)...ehhh ada lagi satu timun...tapi bekas hidang Tupperware ni tak cukup tempat ler pulak kan...so timun kena letak dalampiring biasa jer lah...hehehhe
kuah pecal yang pedas membunuh...tahap kepedasan sangat 2 melampau..sapa tak tahan pedas tak leh makan ni...tapi kalau tak pedas tak kick pulak kan....sendiri buat buka suka hati jer nak letak cili api brapa banyak pun...bahan nak buat sangat ringkas dan mudah...cili api, bawang putih, belacan ( semua tu digoreg bagi layu)..lepas tu tumbuk..pakai lesung tau..jangan pakai blender...tak best....
selain dari pecal, Mama masak kari daging. Anak2 & hubby tak suka pecal...Mama ngan bibik jer makan...hehehe.....lepas tu goreng ikan jer...
Dah siap...jom makan.......heheheh simple aje masak tgh ni....selain dari menu kat atas tu, mama cuma goreng Ikan kerisi dan Ikan Keli ( pebret iki ikan beli ni..kalau weekend Mama akan belikan untuk dia...tapi mama geli nak pegang...ordr aje kat orang kedai tu..dan balik rumah bibik lr mengelolakan...hehehehe) dan rebus telur masin jer.....
Ok lah....nak makan ni....huh...tapi kena pasang kipas ke aircond kuat2 ni...pedas..pedas....
aku suka makan pecal, tapi rasanya tak pernah buat la, malas, dia orang bukan reti makan cam ni, penat2 aku buat makan sorang..kalau dekat aku mintak kuah pecal ko tu....teringin gak...
ReplyDeleteTerliur nab tenguk pecal ko tu.hari isnin aku nak buat ler..
ReplyDeletekalau hari sabtu kat pasar PS ada jual pecal sedap.sebelah mamat yg jual cendol tu.kalau yg kt belakang dekat2 abang kopi ko tu tak sedap sbb dia bubuh cekur.Tapi kalau ko singgah gerai dia jangan ko tanya "pecal ni ada cekur tak ? " dgn laser n eksyen yg teramat sgt dia akan jwb "pecal mmng ler bubuh cekur " aku dh kena..
ReplyDeleteFatin @ Kak Kay - hehehhe sasha terlupa nak logout ker..pakai Id anak nampak..hehehhe..memang sedap tau kuah pecal ni. alah anak2 & laki tak makan tak semestinya tak boleh buat. Mama buat pun ni cuma Mama & bibik jer yg makan...anak2 hubby mana makan...tapi kalau tak tak merasalah pulak kan..hehehe
ReplyDeleteMama janet - eksyen bebeno org yg jual pecal tu yea. Cam mama kalau beli Nasi kerabu ler...suka makan nasi kerabu tapi tak suka budu, so kalau beli kena cakap ngan dia.." saya nak nasi kerabu tapi tak nak budu"..lepas tu orang tu jeling semacam...hehehehehe