Monday, August 17, 2015

Aidil Fitri 2015 - Part 3

Bersambung di Part 3 lak ye...wah terlebih rajin lak aku malam ni buat entey tertunda ni...

Ok..pagi syawal yg syahdu pun tiba jua akhirnya...

Suasana pagi syawal di halaman rumah kg aku. Solat  Aidil Fitri diadakan di Surau Hj Omar ( sempena nama arwah Abah aku) di halaman rumah aku.
Ni lah surau yg berada di halaman runah aku tu...

Seawal kul 4 pagi..kakak2 aku yg otai2 dah sibuk didapur...memasak makanan  untuk jamuan pagi raya nanti. Seperti kebiasaan..selepas Solat Aidil Fitri kani akan adakan jamuan Raya utk orang2 kampung dan jemaah surau sambil bertahlil dan marhaban di rumah kami. Maklumlah kami ni x duduk menetap di sini  so sesekali aje dapat jumpa ngan jiran2 sekampung. Time hari raya ni lah masa yg sesuai. Dan aku seisi keluarga sangat berbesar hati dan terharu dengan kehadiran para jemaah sekalian ke rumah kami...walaupun sekadar rumah tinggal....hari2 biasa rumah aku ni memang kosong dan sunyi sepi..sesekali aje kami balik kg...

Selepas Subuh...masing2 dah bersiap sedia...maklumlah rakyat ramai..so nak ambik giliran mandi...mandikan anak..iron baju...dll....hehehe.. kalah dok asrama tau...tapi itulah uniknya aidil fitri di kampung aku....kalau nak selesa bole je sewa hotel ke homestay ke apa..tapi untuk apa..kalau camtu baik dok rumah aje....hehehe..itu pendapat aku lah....

Di pagi syawal..keluarga kecilku berbaju peach sedondon. Abaikan gambar yg dengan aksi bebas tu ye....gambar2 yg lebih ohsem akan diupload di entry selepas ini...gambar sessi bermaafan pun nanti2 lah ye....

Entey ni khas nak bercerita pasal Jamuan Raya dulu..entah le ada beribu gambar raya yg aku ambik..tak tau nak upload yg mana...hahaha


Aku dah ready menerima kedatangan tetamu....berlatarbelakangkan meja hudangan yg sederhana dan seadanya...

Antara juadah pagi ni..ketupat..rendang, lodeh, uiah kacang, kari ayam, lemang,  rendang daging, ketupat palas, mee goreng..pelbagai kuih muih dan kek yg sedap2....hehhehe..sendiri puji...

Tak nak duduk dalam rumah...bolw duduk di halaman rumah...kerusi meja mengejut....

Macam biasa...bila dah bersiap pepagi je. Selfie ngan kakak aku ni..mummy Gee@partner in crime aku....so aku akan pastikan aku antara orang terawal mandi dan bersiap bagai.....paatikan suami dan anak semuanya siap awal....hahahaha.....aku rasa gambar aku paling banyak ngan dia ni....hahaha...dan semua orang bila nak tgk gambar raya..akan pinjam hp aku n dia...hahaha

Ni kakak aku gak kan..kaki bergambo gak cam aku....hahahhaa

Sempoi2 aje.....
Ni anak dara sunti aku..susah nak selfie ngan dia dah la ni...malu aku ambik gambo n upload  gambo dia kata..dia kata nanti kawan dia jumpa blog mama...hahahaha
Antara tetamu2...

Bagi Masyarakat JDT..Marhaban begitu sinonim dgn hari raya...so kehadiran ke rumah kami dimulakan dgn bacaan alunan Marhaban...

Hensem2 semuanya kan...

Alhamdulillah...ramai yg datang ke rumah

Sebahagian aku masih kenal..sebahagian lagi aku dah x berapa nak cam muka...hahah..maklumlah aku ni kan pemalu...

Makan..makan..jangan malu....silakan...

Cikgu Razak..bespren arwah abang aku dulu...

Warna warni Aidil Fitri...

Seronok tgk suasana ni....

 Kak Raya super mavelos hasil tangan anak sedara aku Ayien si toke kek....memang sedap giler...

 Terselit ..gambo aku dan si dia.....

 Dgn Pak Imam pun aku berselfie...hahaha...alah dianjiran terdekat aku...dan rapat dgn family aku...

 Silakan menjamu selera seadanya...jangan malu2....

 Anak buah ku yg comel2 belaka......mak sedara dia comel gak kan...hahaha

 Relax2..smabil bersembang2 sambil makan2....
Ucapan aluan2 dan terima kasih dari wakil penduduk..

Terima kasih kerana sudi datamg ke rumah kami buat penduduk Bt 21 Jalan Muar - Pt sulong....
Inshaalah jumpa lagi tahun depan ye....

Selesai majlis jamuan raya ni..next episod..sesii bermaafan..sessi fotografi...sessi duit raya...sessi bbq..sessi beraya...aduhai banyak lagi part2 akan menyusul ni.....sabar yea...

2 comments:

  1. suka & seronok baca blog mama miraki lg2 entry tentang hari raya. Suasana meriah & terasa keakraban sesama ahli keluarga. Memang saya tunggu2 mama miraki up entry raya ni.. Entry tentang percutian pun sy suka baca...seronok!

    ReplyDelete
  2. Tq Anonymous kerana sudi baca blog saya....hahaha..blog merapu utk koleksi sendiri n kaun kerabat je

    ReplyDelete