Friday, August 16, 2013

Kenangan Raya 2013- Part 7 (Sessi Duit Raya)


Setiap kali raya di kampung...acara yang oaking di tunggu- tunggu...adalaj sessi Duit Raya. Uniknya keluarga kami...duit raya adalah untuk semua....tak kira usia. Untuk semua anak2 saudara , anak saudara menantu, cucu...tak kira berapa pun umur ..dah kahwin ke belum..semua berhak dapat duit raya..yeahhhhh sebenarnya saja untuk suka2 aje....sebab dari kecik memang rapat ngan anak saudara...so walaupun dorang dah besar panjang. .dan beranak..tetap rasa cam dorang ni masih kecik lagi......

So sessi duit raya ni biasanya selepas selesai sessi bermaafan dan fotografi.....so sambail santai2 makab kuih raya. ..maka bermulalah acara ni....


 Bagi duit raya...pun ikut turutan..yang memberi duduk kat kerusi dan penerima akan berbaris sambil bersalaman terima duit raya....

 Tiap kali collect duit raya...barisan paling depan mesti budak ni...so semua berbaris...dan bila sampai turn Danny ni..kira dah habis dah...so kena ganti ngan org lain

 Relax lah Along....Kak Kay tengah kira sampul tu...cukup ke tak....

 Amboi...Kak Mah sampai terlelap nak bagi duit raya ye...sebab ramai sangat kan...lain kali bank in ajelah...

 Tengok...budak Along ni lagi....

 Hah ambik je sampul. ..jangan tengok dalam dulu tau...

Hahhahaha bukti dah tua bangka tetap dapat dui raya....

 Ehhhh siap ada tawar menawar ke nak ambik dui raya ni....hahhaahha
...tu ambikkan bagi pihak suami tu....

 Kak Kay tu jadi pemerhati bebas tu...kot ada yg dapat 2 kali ye...

 Iwan dan kamera belalai gajahnya...entah tahun bilalah dia nak upload gambo raya ni....agak raya tahun depan kot...hahhaa

 Syeera..ahli keluarga baru...tekun memgumpul duit raya tu....

 Panjangnya barisan.....kalah penerima bantuan BRIM tau

 Mummy Gee ni x puas hati apa lagi ji...anak tercicir ke...hahhaha

 Kira Ayien...jangan tak kira...tahun ni dia happy sebab dah ada baby dah boleh tambah collection duit raya....Ni kategori anak2 saudara....bagi juga untuk semua sepuou sepapat.... .

 Iwan terketar2 takut sampul x cukup tu.....

 Mama akan pastikan aAmir sentiasa ada depan ika...nanti tercicir lak...yg bestnya si amir ji lepas dapat je terus lari kat mama...simpan dia kata...hahahhaha


 Hai doc....agak2 dapat duitvraya ni bole top up duit hantaran tak nanti...

 Mikael malu2 nak ambik duit raya.....seronok dak..hang mai raya kat johor ni....sat gi hang balik Penang..hang habaq kat kawan2 hang no...seronok no raya kat Johor....

 Cikgu Syera...hehhehe...agak2 malu tak cousin2 nak ambik duit raya ni..hahahha

 Inilah barisannnn kitaaaaaaa.........jangan keluar barisan....

 Eija...teruja pertama kali nak bagi duit raya....peace no war dulu yea

 Adoiiii...bila nak habis ni panjangnyaaaa......

 Ehhhh kita pun dapat duit raya....ye...duit raya dari arwah emak dan Abah tetap ada untuk kami setiap tahun.


 Budak2 ni dah tak kisah duit raya. ..mama lah yg tukang kutipkan dan simpan..2 couple yg sentiasa ceria.. Echa siap peluk Amir lagi . .

 Amir, Echa, Dafi dan Aliya.....mereka bertiga pangkat pak sedara/mak sedara pada si Echa ni....

 Amboi...amboi.....echa....lagi 20 tahun. .malu ni tunjuk gambar ni

 Sanggup ciym tangan Cik nab ye...korang ni....

Grouo anai2 sedara yg dah besar panjang tapi tetap cam budak2 perangai dan mesra...

Selesai sudah sessi duit raya...lepas ni sessi gedix2 raya pulak ye...memang mama nak abadikan kenangan raya ni dalam blog sebanyak mungkin...

6 comments:

  1. Tak dpt join beratur collect duit raya. Slalunya gambar kat kamera dah transfer kt pc awal sbb nak masuk fb dan blog tp malas nak upload kali ni. Merajuk... Huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merajuk baju salah potong ye...hehhehee

      Delete
  2. bestnya tgk pic2 dlm entry ni...part plg best mak2 pn dpt duit raya....meriah....smoga tradisi ni dpt diteruskn...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tradisi duit raya utk semua..mmg ada dlm family kami. .alah saja untuk suka2....

      Delete
  3. Setiap kali lps raya, mesti saya baca baca blog mmiraki sbb saya seronok baca cerita raya mmiraki esp dekat muo. Seronok sbb adik-beradik mmiraki ramai kan... adik beradik saya sikit je..first time komen ni.. hehehh..

    ReplyDelete