Sunday, August 11, 2013

Kenangan Raya 2013 - Part 2


Rabu 7 August 2013. ..sehari sebelum Aidil Fitri...hari yang paling busy sekali tau...lebih2 lagi kali ni seramai 56 orang akan berkumpul dan tinggal sebumbung untuk meraikan aidil Fitri...acara dwi tahunan ni....sebagai persiaoan awal...kami wanita2 yang gagah perkasa ni...dengan bersemangatnya oergibke pasar membeli bahan2 untuk menyiapkan juadah hari raya. ..sebelum pegi senarai bahan nak dibeli dah ready dah..

Seusai sahur dan ber solat subuh...kami pun memulakan misi tersebut...bahan2 kering semua dah ready...ni cuma nak beli bahan2 basah je ..

 Suasana pagi di kampung Mama.....cantik dan menyegarkan....

 Lampu kereta dah menyorot tu...menandakan pilot dah ready nak berlepas.....



 Matahari mula menampakkan sinarnya.....


 Misi serbuan ke pasar....ahli2 biasa je...hehhe..mummy gee, mama, kak kay dan YB Bkt mutiara...

 Inilah barisan kita.....sebelym bermain dgn ayam dan daging..kita posing dulu ye...selain kami berempat. .bawak 3 askar untuk mengangkut barang ke kereta.


 Bilalah nak habis beli barang ni mummy gee oiiiii....

 Pilih...jangan tak pilih. .....dah mcm kat Cameron Highland pun ada ni  

Beli 15bekor ayam dan 10kg daging.....tapi brother jual ayam ni x nak pulak pitong ayam ni..dia potong 4 je...lps tu lps sessi pujuk memujuk dia setuju potong 8...ishhhh..lecehlah...alasan dia pelanggan ramai. ...ok lah..belasah je lah bro

Tak berapa ramai orang lak hari ni...mungkin ssb awal lagi kot

 Mama n kak kay....2tahun sekali baru kak kay dpt beraya di JDT...selang tahun dia akan beraya di kg suami nun di pantai timur  @ kelantan....

 Iki dan Along tolong bawak barang...

 Q yg pnjg untuk membeli santan. ....

Telur burung puyuh yg penuh misteti...hihihihi

 Ish...ish....peramah sungguh si Som ni tau. Habis semua orang kat pasar ni ditegurnya..

 Last minute...songkok pulak terlupa nak beli.......

 Macam biasa.....que panjang untuk beli santan segar....

 Over tau minah 2 orang ni...terlampau shoppibg..sampai tumpang duduk dulu

Sampai rumah. ....yang lain2 tengah isi ketupat.....ketupat nasi..lepas ni turn mama pulak kena buat ketupat palas......

Ok habis xtvt gi pasar. ...next part...preparation untuk iftar akhit dan persiapan hari raya....



1 comment:

  1. tugas hakikiku..menganyam, mengisi n merebus ketupat

    ReplyDelete