Monday, November 28, 2011

Santai Bersama Family - Part 1

Cuti sekolah dah kebetulan Cuti Public Holiday bersambung 3 hari...ramai yang gi cuti2 Malaysia kan....mama tak ada nak kemana pun.

Plan asal tarikh ni..SIL @ Kak Nab nak buat hari keluarga untuk taska dia kat PD. So mama memang nak join ler...tapi last minute...atas beberapa sebab yang tak dapat dielakkan Family Day tu dibatalkan...tapi sebab dia dah siap2 booking 2 biji banglo kat PD tu...so dia ajak gak lah we all ni pegi...sayang plak dan bayar tak pegi kan...so kami pegi family kami jer..hahhaha memang betul2 Family Day lah kan..

Cuma 3 family inlaw mama aje yang pegi..yang lain2 ada urusan..ok no hal...memang selalu pun kami pegi bercuti ngan 3 family ni aje...mama pegi pun lewat sikit..sebab Iki ada latihan bola...lepas ambik Iki ler baru bertolak ke PD. alamak dari Tol Sg BEsi dah mula jem dah....sampai lah...ke Nilai..lepas tu ok sikit..lepas tu jem lagi sampai ke exit PD...

Mama pegi lenggang kangkung jer..bawak badan n baju...sebab semua SIL dah siapkan..

wajah ceria orang yang tak sabar nak swimming kononya...dari KL lagi dah pakai goggle tu.....

jalannak menghala ke PD sangat jem....nak sampai ke simang PD Marina ni ambik masa lebih 3 jam dari KL...aduhhhh penat..panas lak tu..

budak botak.....tak habis2 berangan nak bernang lah tu...setiap 5 minit tanya..bila nak sampai ni..bila nak sampai ni...

abang letih sebab baru habis latihan bola...amir yang dah teroverdose tidur malam tadi..tak reti nak duduk diam pulak...dia tidur dr jam 5 petang semalam..sampai ke pukul 7 pagi esoknya...mana tak aktif semcam hari ni,...

nak masuk ke Exit Seremban?Port Dickson pun dah tak bergerak...heiiii ramai betul orang nak ke PD yea...sampai sini hubby dah tak tahan mengantuk...so tukar driver la...... alamak bayar guna cash ker..touch n go ker...smart tag ker..semua sama...U cannot Gooooo. Punca sesak sebab kenderaan banyak..lepas tu lepas dari tol ni ada traffic light...so semua sangkut..sampai nak bayar tol pun tak boleh dah....lepas tu tak lama PLUS Ronda jaga traffic ligh tu baru ler bergerak..huh..menguji kesabaran betul....agak time mama lalu dalam kul 2 lebih...iorang semau berpusu2 nak check in hotel time ni...


pepohon menghijau keliling banglo...

sampai aje ke sini..Amir tengok swimming pool ni..tak semapt nak tukar baju...dia terjun je ngan selur "kecik dia" tu..Mam apulak sesampai je dah kelaparan..hahah apa lagi makan ler.....semua lauk pauk SIL masak kat sini..menu tgh ni..ayam masak merah, daging masak kicap, sambal petai ikan bilis n sayur goreng. fuuhhh perut tengah lapar..sedap je dah tinggal makan kan...lalalalalala...

mama paksa dia tukar pada swimming suit....hah...terjun lah ko nak...aduhhhhhh penyeklah amir kena timpa Danial ni...tolonggg....tolong....tolong....

tugas rasmi hubby...buat bara untuk BBQ.lepas kami minum petang hari tu dengan goreng keledek madu n kopi PS....so tugasan rasmi menanti...

horreyyyyyyyy........seronok bila dah jumpa sepupu sepapat ni......tak hengat dunia kejap...

preparation untuk Dinner...malam ni nak buar BBQ dinner....anak2 sedara semua rajin tu.....yang pompuan ler....yang lain dok berendam jer...

gambar tuan tanah yang semakin "kembang"....huhuhuhuhu...nak wat camana.....



keliling banglo banyak pokok bunga.....

preparation fot BBQ Dinner....rajin2 semua biras2 mama ni...heheheh mama tak yah sibuk2 masuk dapur...pegang kamera aje....macam2 menu dimasaknya...memang best lah....

naik sekejap waktu maghrib..ingat dah kesejukkan ler...lepas tu elok jer dah pakai baju...laaaaa di anak terjun balik....


anak bapak.....saling bekerjasama...

Mamam dok sibuk xtvt diluar rumah jer..kat dalam rumah....kak Nab, Roha n maid dah sangat2 rajin dah tu...

kipas jangan tak kipa...genggam bara api biar sampai jadi arang yea..

dalam rumah ni sempoi jer....

ada gazebo untuk lepak....sambil baca Novel tu..

ehhhhhh Mama ada terima tetamu lah.....laaa sapalah yg tau mama dah berpindah ke PD ni yea...hehehehhe..cekap betul GPS dia kan...

Welcome Kak Kay.....Selamat datang.....walaupun planlast minute..Kak kay sekeluarga sudi datang untuk meramaikan kami disini.....actually Kak Nab yang mintak mama ajak kak kay ni..untuk meramaikan kami kat sini..yelah banglo ada 2 biji...cuma kami 3 gamily jer...kosong jer banglo sebelah tu...mama pun nak ajak sapa eh....Mummy Gee...gi balik kg, SIL dia kawin...Kak Nor gi Cameron...Kak Mah pulak..mesti dia tak nak..sebab anak dia balik bercuti....so mama pujuk2 kak kay...nasib baik datang jugakkk......heheheheh lagi pun ipar duai mama ni dah biasa dgn adik beradik Mama ni....so no hal punya...

silakan masuk.....kita kumpul katr sini..nanti nak tidur...gi banglo sebelah yea..namglo ini ada 4 bilik tidur di tingkat atas..swimming pool dan lain2 facilities..sesuai lah kalau u all nak berborak2 dengan family member yang ramai...

menu makan malam yang sangat meriah...makan akt tepi komam renang..sambil buat BBQ...ohhh best...

nasib baik Kak Kay datang...so hubby ada geng...sebab kebetulan BIL mama ( hubby kak Nab n Roha) x dapat dtg...ada urusan kerja lebih penting...disaat akhir tak dapat datang..so oklah..ada geng borak sambil2 ngeteh...

Mama, Roha, & Kak Tri ( kak nab punya pembantu yang sangat2 cekap....)

makan Kay sedang mendapat layanan sepcial dari kedua2 biras mama tu...makan kak Kay jangan tak makan.....hahahaha

Kak nab kata kalau tak de "jantan" lain..huh dua orang ni kena bagi dua ni....sorang satu rumah...nasibbaik kak nab calling2 abang dia...akhirnya datang juga abang dia sekeluarga malam tu...so bertambah meriah ler...

Keluarga 1 Malaysia....



sambil makan..sambil meyelam....sambil menyelam sambil mengunyah...sambil mengunyah sambil ambik gambo yea...

aduhhhhhh disuruhnya kau sorang2 duduk didepan api ni...yang lainnya berendam sejuk2....aduhhhhh Mas...aku kangen sama kamu dong...Kalau bibik mama ada...diaorang geng lah berdua...tapi bibik mama kan balik kg...so...di akurang geng ler...geng ngan kami ajelah..

main bola tampar dalam air..

ni aksi apa pulak ni....oh aksi budak yang baru melangkah ke alam dewasa 5 hari yg lalu...yang tegaj berdiri tu rasa2 ada rupa orang berkhatan 5 hari yang lepas tak....hahahah

senangnya bila kami petgi ramai2 ni duduk setempat macam dalam banglo ni..senang nak kontrol anak2...kalau dok sewa hotel...dah bilik lain2 pulak..sewa aprtment pulak tak best gak..terpisah2...duduk cam ni baru best...nak mandi sampai kul berapa pun tak de orang nak larang...
si Dugung baju hitam ni pun nak join sekali gak..

baik2 mandi malam2...nanti turun puteri bunian pulak.....hahahahah sapa nak jawab....rumahni dah lama kosong ni...hehheheeh...dengar tak suara mengilai tu...

baik2 bakar...nanti rentung....

Menu malam malam yang ala2 hotel 10 bintang....semua dimasak sendiri...macam2 manu ada....rugi sapa tak join ni..

Amir melepas ke tu...

serius beno perbincangan tu...

menu berat malam ni...Nasi Goreng kampung...pasta Carbonara....lepas tu salad..( dah cam kambing kan...)....menu2 lain tu bakar2 ler..

hah...makan jangan malu...sapa nak bagi perabih ni...banyak lagi ni..sepanjang akt sana..kami tak makan dalam rumah pun...makanan semua angkut depan swimming pool ni...duduk bawah gazebo...

safood carbonara & Nasi goreng kampung

sosej untuk dibakar n salad...bila makan bakar2 ni kena seimbangkan dengan sayuran segar..

siap sedia untuk dipanggang...udang...ikan pari...sosej...

ayam..oh..ayam...( dah nak habis baru sempat nak ambik gambo)

anak2 paling suka makan sosej je...udang langsung tak jalan...ayam kedualah...

buah2ab segar dari ladang Kak Kay tu...semua manis macam orang nya..Kak kay borong buah datang ke sini ni...TQ ye kak Kay

kesian..hubby..sensorang membakar BBQ tu yea..mana yang lain ni...

sampai ke tengah malam budak2 ni main2 dalam pool...termasuklah so botal kecik tu..

sampai dah ketar2 tangan n badan pun tak nak naik lagi tu..

aksi extrem...jangan tiru aksi ini

amir paksa Mama masuk dalam air....

sambil layanbudak2 ni mandi sambil tengok Cerekarama "Sebelum 5 Perkara"..best gak cerita tu...sambil2 tunggu abang Kak nab sampai...


tengok tangan amir...dah kecut n berkedur putih pucat...baru nak naik..itu pun sebab dia dah penat n mengantuk...caru ler cari mama...

ehhh korang silau tak...hahahah dua orang ni sedang mengkaji bintang....cari bintang untuk mencari arah (Southern Cross)....saja nak confirmkan balik arah kiblat...sebab tadi masa we all dtg penjaga banglo berbangsa India yang tunjukkan arah kiblat...matahari pulak ptg tu tak de sebab hujan..so bila malam langit cerah bintang bertaburan...so dorang gunalah kepakaran pasal bintang ni untuk mencari arah....hah memang betullah...terror gak dorang ni kan...

sebelah kanan aku ni timur...sebelah kiri barat...sana utara..yang situ selatan.....


banglo kedua.....kami tumpang tido je kat sini....esok pepagi kesebelah balik...banglo yg ini ada 3 bilik tidur yang besar dan halaman yang luas...tapi swimming pool tak ada. Amir masa mama bawak balik kesini dia dah tido...bila dia bangun dia kaluar dia tanya mama" ehhhhh mama mana kolam...dah hilang ker...hehehehheh".....

entah pukul berapa terlena......terjaga....kak kay kejutkan mama...dia siap berjogging tu sensorang....

to be continue...

24 comments:

  1. Boleh le rancang tahun depan...kot masa raya cina...hujung tahun ni cam dah penuh program.

    ReplyDelete
  2. Kat mana lokasi tepat banglo tuh? Macam best jer. Semua kemudahan ada. Yang best sebab ada kolam mandi.

    Bagi info skit... Harga berapa semalam?

    ReplyDelete
  3. Wah bestnyer. Selamat bercuti di PD...

    ReplyDelete
  4. pe name banglo tu ye?bp rate 1 mlm utk yg ada pool tu..tq..

    ReplyDelete
  5. Bo saya dapatkan detail banglow ni x.. teringin gak nak watb family day. . Nmpk meriah...ada contact no tuannya x....

    ReplyDelete
  6. banglo apa ni? ada details? saya nak g bulan 5 ni.. berapa rate?

    ReplyDelete
  7. banglo apa ni? ada details? saya nak g bulan 5 ni.. berapa rate?

    ReplyDelete
  8. Bpe rate smlm banglo yg de swimming pool 2

    ReplyDelete
  9. sis tlg bg contact number owner banglo kt narissya84@gmail.com plizzzz

    ReplyDelete
  10. sis tlg bg contact number owner banglo kt liyana@thplantations.com

    ReplyDelete
  11. sis , tolong bg contact no. owner banglo nie .

    ReplyDelete
  12. zalehah@gmail.com.myDecember 5, 2014 at 2:35 PM

    Boleh bagi no telefon owner banglo tak..zalehah@mpm.edu.my

    ReplyDelete
  13. Boleh bagi no telefon owner banglo tak.. athirahbear123@gmail.com .......urgent please.

    ReplyDelete
  14. Boleh dptkn contact no owner. Tq.
    yati61@gmail.com. 0133818471

    ReplyDelete
  15. Boleh dptkn contact no.owner...tq..email..handbyone@yahoo.com..019-2739007

    ReplyDelete
  16. assalam bole bg contact no. owner,t.kasih.email saya azura.alibi@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Assalam, Kak boleh tahu dimana lokasi Homestay ni, Sy tengah merancang keluarga besar kami untuk bercuti di PD..hp sy 019-2385951 wan

    ReplyDelete
  18. Boleh bg contact no owner...norzuita@gmail.com..tq

    ReplyDelete
  19. bleh bg contact no owner ....rusmariana@selayanghospital.gov.my

    ReplyDelete
  20. salam..
    bole bg no contact no owner
    ay_shaeman@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. salam ,minta permudahkan sesiapa yg berkenaan ....mohon bg je no tuan milik banglo tersebut disini....dan lokasinya....jasa anda amat berharga.......terima kasih

    ReplyDelete
  22. kat ma ya lokasi banglo ni....boleh bagi no contact tak?...

    ReplyDelete
  23. nape xde reply langsung sis? ramai nk tau contact no owner banglo ni... pls share.. jgn wat kami sebagai pembace blog tetanye

    ReplyDelete
  24. Sorry semua...saya lambat reply. Contavt jo banglo ni 013 3706756 ( Mr Ramu). Saya x pasti no ji aktif lagi ataupun tidak..sebab dah lama.

    ReplyDelete