Hari Selamat Berhujung Minggu. Pasar ibu2 yang bekerja ni hari yang ditunggu kan...heheh banyak kerja menunggu tu...mama ni pun kan dari selepas subuh ni...sampai ler lepas zuhur ni tak habis2 lagi buat kerja ni..tangan tak sempat nak kering.
Cuaca hari ni pulak malap jer...daripagi dah hujan gerimis...terang sekejap jemur kain..tak sampai setengah jam..hujan balik..angkat balik kain...gitulah ukang 203 kali...
lepas tu jadi masterchef kat dapur...korang masak apa hari ni...hari ni lepas hubby hnatar iki gi latihan bola..dia terus gi pasar (hheheh sejak bibik tak de hubby ambik tugasan gi pasar..yelah kalau mama nak pegi nanti...sapa nak buat kerja kat rumah....tapi kena tulis siap2 ler..nak kena beli apa...berapa banyak....kalau tak..hahahah snedifi fikirlah....)
Hari ni mama pesan beli petai...sebab teringin nak makan petai ni...dah lama tak makan petai....
KILLER menu hari ni..hehehhehe....dah lama nak cari petai...hari ni kan hubby gi pasar suruh dia belikan petai....so mama buat ler sambal petai bodoh ni....tumbukkan cilipadi = bawang putih+bawang merah+belacan+ ikan bilis..tumiskan dia...alamak bau harum semerbak satu rumah...makan dgn nasi panas2 ngan ikan goreng pun dah cukup dah...sebenarnya dulu mama tak suka petai2 ni...setakat makan gitu2 jer...satu hari opis mama bawak ler sambal petai rupa cam ni gi opis tapi dia letak tempoyak..sedap ler pulak walau mama tak pernah makan tempoyak..sejak dari tu mama selalu buat sambal petai rupa cam ni...selalu tu kalau masak petai..maak sambal ngan udang jer...maknya petai tu sikit2 jer udang yg banyak...tapi kali niterbalik dah..petai yg banyak ikan bilis sikit jer...kekanda mama Pn Kalsom mesti terliir tengok petai ni kan..hehehe
lagi 3 ketul mama masak Ikan tenggiri masak asam pedas tumis....Ikan tenggiri tu mama goreng dulu....heheheh itu stail mama...kalau tak rasa cam ikan rebus jer pulak..ni kalau masuk Masterchef masak cara macam ni mesti kena marah kan..hehehhe mesti di akata hilang kemanisan ikan tu..heheheh alah..ada aku kisah.....akulah MASTERCHEF kat rumah ni...hahahaha
disebabkan cuma Mama & hubby je yg makan sayur...so goreng banyak ni ajelah...3 pokok sawi jer...semangkuk kecik...tu pun tercekik nak habiskan...hehehehehe
Cuaca petang2 ni sangat2 membosankan. Cuaca mendung, lepas hujan. sunyi sepi..semua tido...mama terkebil sorang....huhuhuhuuh tak suka lah keadaan cam ni.......lepas Asar ni nak merayap ler...nak kemana erk.....bagi idea sikit...
aku pun beli peti tadi kat PS nak lawankan biji ranti
ReplyDeleteWahhh petai. Teruja dan seronok jerrrr tengok!
ReplyDeleteTapi petua, kalu nak masak petai memang kena belah, sebab kekadng ada ulat duk dalam tu.
aduhhh mama, mmg la sy pon baru aje mkn petai mak masak tp kalu mama yg masak tu haishhh sedapnyeeeeee
ReplyDeletesedapnya kalau makan ada ulam petai+sambal belacan.....
ReplyDeleteMama Janet - itu dah kira gandingan wajib ala-ala teman tapi mesra tu..Biji Ranti + Petai
ReplyDeleteAzie azah - memang pun nak masak petai kena belah dulu...sebab takut2 belah dalam tu ada "penghuni: dia...hehehe
Ely Hasrul - wahhhh ramai penggemar petai rupanya yea....heheh tu lah sesedap2 salad n mayonis ke...sedap lagi petai kan...
Kak Kay - Petai ngan awak memang tak dapat dipisahkan kan...ko tanam lr pokok petai belakang tumah ko tu..hehee