Sunday, June 26, 2011

SURI DALAM DAPUR

Pagi Ahad dah....cepatlahmasa berlalu kalau weekend ni. Bangun pagikanlepas subuh tu dok tergolek2 lagi atas katil...teringat nak kena gi pasar ni. Alahai malasnya lah...tapi teringat nak gi Pasar tani sebab nak cari hasil kampung yang best, buah2 yg segar dan juga pelbagai makan IKS...suka tau merayau kat pasar tani ni.

Alamak panasnya kat Pasar tani ni....dah ler berat pulak nak abwak barang2 ni...dapat parking jauh lak tu....sekejap jer pegi...cari beberapa barang yang mama berkenan..lepas tu beralih ke Pasar ynag berhawa dingin pulak untuk cari barang2 kering....huh baru selesa...troli semua sediakan....huh pepagi dah melabur kat pasaraya2 ni yea...

setelah memenuhkan bonet kerta dengan pelbagai hasil rembatan..terus zuppppp balik rumah. Balik rumah terus kedapur ler..sementara Bibik mengelolakan barang2 yang Mama beli dan cuci segala ikan, ayam sotong, udang dll...mama pun terus masak ler.....jom tengok apa mama masak hari ni...alah masak sempoi jer...kena masak cepat, sebab kul 1tgh Iki nak gi sekolah ada latihan raptai untuk hari sukan...

Pajeri Terung. Semalam kan tengok dalam blog kakak mama, Kak Kay ,dia kata nak masak pajeri terung, tetiba Mamapun sama teringin nak makan pajeri terung. So pagi tadi ke pasar tani...nampak ada terung yang kecik2 tu...belilah...dan ini lah hasilnya. Memang ler mabeles....tumis guna rempah kari daging babas, Letak udang kering banyak2....(maklumlah dapat udang kering free dari sabah pemberian kekanda Mama Yin ..)..lepas tu letakcili kering sikit dan kerisik....masak sampai naik minyak dia....

Ayam goreng..pebret anak. Oleh kerana hari ni lauk cam bukan minat anak2...so kena goreng ayam akt diaorang. Ayam goreng bodoh jer...tapi goreng bodoh pun bukan setakat letak garam n kunyit jer ya...tapi Mama tumbukkan bawang putih, halia, sedikit serai, kunyit hidup, serbuk kari sikit dan garam. lepas tu gaulkan kat ayam...dan taburkan sedikit tepung gandum...sedikti jer tau....bukannay untuk buat salut...tapi tabur aje sikit..lepas tu gaul...so bila gorneg tu dai ada cam kerak2 rangup tu....tak caya try ler...

2 benda yang tak pernah miss dalam menu hujung minggu Mama. Tauhu & Tempe ibarat teman tapi mesra..goreng cicah sambal kicap jer. Kalau mama goreng tauhu & tempe ni Mama akau tumbukkan bawang putih+ garam...lepas tu bubuh sedikit rempah kari daging...bubuh air sikit dan celupkan ler bendalah ni..lepas tu baru goreng...au dia harum semerbak mengalahkan KFC...disebabkan makan bendalah ni pipi we all semua jadi gebussss tau....hehehehehe...tulah kan kalau dah Jaworld tu tetap jaworld kan....

Kangkung goreng Balacan. Tumbuk rempah dia dalam lesung batu...tak kick kalau gunakan belender...tumbuk sekali cili api, bawang merha, bawang putih, ikan bilis dan sedikit belacan...wowwwwww memang marveles...tapi sayur ni kena goreng waktu dah nak makan...kena panas2 barulah best..kalau masak awal..nanti kaler diapun dah naik lebam...so time tengah sibuk2 nak hidang nasi tu hah barulah masak..alah masak sekejap jer...bukan lama mana pun....

2 comments:

  1. sabtu n ahad ari bibik cuti memasak ye puan

    ReplyDelete
  2. Mama janet, sabtu n ahad hubbynya balik , mestilah nak makan masakan air tangan isteri, bukan air tangan bibik, tak lah macam ada orang tu kan... dia suka makan masakan air tangan siam aja....

    ReplyDelete