Tuesday, June 28, 2011

Pidato..Nasi Ambeng...Ikan Masin...LATAR..Pelangi Petang

Wahhhh tengok tajuk cam pelik jer kan....sebenarnya Mama nakupdate sekali harung jer...lantak ler panjang berjela pun kan..sesekali ada kesempatan nak update blog ni...suka atilah kan nak buatn3 panjang berjela camana pun kan...hehehehe

PIDATO
Hari Isnin,Mama ambik cuti sebab nak bagi sokongan moral kat Ika untuk pertandingan Pidato Piala Diraja. Hubby pun cuti gak. Saja datang untuk bagi sokongan sbb masa peringkat daerah hari tu tak dtg tengok pun. Ika pegi dulu dengan cikgu2 dia..sebelum subuh dah hantar kat sekolah. Temapt pertandingan agak jauh nun di Kuala Selangor sana...kul 8 dah kena daftar..so cikgu suruh hantar Ika ke sekolah sebelum subuh. lepas Subuh kat sekolah terus bertolak. IKa pegi dengan 3 guru pengiring termasuk Puan Guru Besar Sendiri.

Mama pulak tak delah pegi seawal tu....lepas hantar Iki dan settle semua baru ler pegi...hajat hati nak bawak si kecik Amir, tapi takut dia boring ler pulak nanti kan...

ermmm ikut jadual akta kul nak start ..akhirnya dekat kul 10 pagi baru ler bermula. Hari ni pertandingan akhir untuk beberapa kategori...selain pidato sekolah rendah dan menengah..ada pertandingan bercerita...dan Forum Remaja.


Iki diapit dengan GB (kanan) Pn Khodijah dan cikgu Azizah.

mula dtg terkajt tengok tak ada stage...sebab banyak kategori pertandingan dan dewan pun tak cukup kot....so pertandingan ni dibuat dalam bili apa ntah....tapi berhawa dingin lah...ada 3 sekolah berhampiran jadi tuan rumah...so nanti bila aca penutup baru ler buat kat dewan yang besar tu...

Habis pertandingan dalam pukul 12.45...tapi keputusan dalam kul 4 prtang serentak dgn majlis penutup. Alamak lamanya nak tunggu...rasa camnak balik jer...tapi kesian pulak....so Mama plan dari pagi tadi lagi nak makan Nasi Ambeng kat area ni. Walaupun ada makanan disediakan untuk pengiring ...tapi mama bukan cikgu...hehehehe....diaorang ajak sekali..tapi mama malas ler...nak try nasi ambeng kat sini. tanya kat cikgu Muzamin...yang kebetulan kg dia dekat2 sini gak....dia rekomen ke WARUNG IBU. So Mama pun apa lagi..mintak izin kat cikgu2 nak bawak Ika sekali...dan terus cari kedai tu...

Cikgu Muzamin rekomen makan Nasi Ambeng kat kedai ni sedapppp katanya. siap ada masuk dalam Jalan2 Cari Makan...ok jom kita try...

Adik penjual Nasi Ambeng...

Ika tak suka Nasi Ambeng...so dia makan Mee Hoon soto....sedappp...cukup rasa...Jaworld katakan....
set Nasi Ambeng Mama...tapi ayam goreng tu untuk Ika yea....Mama ambik ayam masak kicap. selain nasi ambeng ada gak lauk pauk lain....

tengah mama makan...ehhhhhh cikgu2 bertiga ni pun datang sini rupanya....laa inagtkan dia nak makan kat sekolaj jer...rupanya dia kata boring asyik makan kat sekolah aje....so dia datagn ke mari gak...waktu diaorang sampai kami dah nak habis makan dahhhh

silakan makan Nasi Ambeng...rasa oklah....tapilagi ngam stail Johor kot...especially kat kg mama ler...hehehhe sila muntah yea...yelah kalau tkapuji tempat sendiri sapa lagi nak puji kan...

Jeli kelapa ni sangat2 sedap....ORI punya....rasa kelapa betul...

best makan duduk akt pangkin ni....cam cam kat kg zaman dulu2 lak rasanya. tapi disebabkan pagi tadi hujan...so meja2 ni basah ler...so tak leh duduk situ...

Nostalgia lah atap rembia. ni....dulu2 kan ada jiran belakang rumah mama...inilah kerja dia...menjahit atap rembia....dulu orang buat atap rembia untuk atap rumah...sejuk....tapi sekarang ni orang buat hiasan aje...tak taulah berapa ahrganya sekarang...dulu kalau tak silap rasanya harga dia 20 sen ke 50 sen erk...lupalah...zaman tu mama kecik lagi..tak sekolah lagi pun..

sewaktu tengahari makin ramai pulak orang makan kat sini. ynag best tu Mama tengok couple warga emas datang naik motor...rasanya diaorang ni tinggal berdua aje kot..anak2 dah berkeluarga...so datang bedua makan kat sini..sekali pandang teringat pulak akt arwah Abah & emak....yelah kat sini suasananya kat lebih kurang macam kat kampung mama kat PS tu kan..
halaman rumah luas bak padang bola...

kalau lalu kat sini....jangan lupa singgah kat kedai makan ni tau...terletak kat Tg Karang...

tengok halaman rumah dia...kan macam kat rumah mama kat kg kan...kereta banyak tersusun..dah macam kalau kami semua balik. Ada homestay kat sini.....

Ika "perasan" balik kg sekejap....dia kata kan best kalau boleh sekolah sekali ngan Lisa ,shasha...dll sepupu sepapat dia...

ehhhh dah sampai Tg Karang ni...boleh tak singgah rumah Herman Tino yea...

Lepas makan awal lagi..belum pun kul 2ptg...nak gi mana yea...patah balik ke Kuala selangor..solat dan singgah jap kedai2 ni...

nak beli apa yea..ikan bilis banyak lagi hubby beli hari tu...ikanmasin pun ada lagi...sudahnya Mama beli Ikan Masin bulu ayam...dengan berangan konon nanti nak masak nasi ambeng...

beli ikan bili sikit dan baulu cermai yang baru lepas dibakar ni...mama tak suka baulu ni...tapi hubby suka...so belilah RM5 untuk 25 biji...dia makan 5 biji...ni kat rumah tersadai ada 20 biji tak tau sapa nak makan...

ok..ready untuk majlis penutup..



suasana dalam dewan di SMKAKS

Nampaknya tak ada rezeki Ika nak jadi Juara. tak apalah...lain kali boleh cuba lagi. dia dapat saguhati n sijil jer. Walaupun pada mulanya puan GB sangat2 confident yang Ika akan menang antara 3 tempat teratas tapi yelah keputusan adalah MUKTAMAD. So Tahniah lah pada yang berjaya dan akan mewakili Negeri Selangor dalam Peringkat Kebangsaan. Ika dapat sampai ke tahap ni pun Alhamdulillah.

Selesai Majlis terus balik ler...Kami bawak Ika balik ler...tak yah naik cikgu....badan dah letih ni...jam dah dekat pukul 4.45 ptg...so balik ni laju ler sebab ikut highway Baru. Highway LATAR atau KL-Kuala selangor Highway. so sesapa nakpegi Kuala selangor lepas ni cepat lah perjalanan ...tak payah ikut jalan bengkang bengkok tu...untuk 2 bulan ni toll free lagi...Mama masuk dai Persimpangan Ijok dan keluar di Plaza Tol Templer. So untuk yang duduk area Rawang, Selayang ( macam Mak Long tu...hehhesenang ler nak balik kg..), araea Gombak..memang dekat ler laluan ni....

masuk dari persimpangan Ijok..

Toll free lagi...so lau jer laluan..kereta pun tak banyak lagi..

jalan masih baru....henjut jangan tak henjut...

tengok tu ada sebiji kereta aje kat depan kami...hehehhe

dah sampai ke penghujung highway..

Exit kat sini....Plaza Tol Taman Rimba Templer...lepas tu ikut jalan biasalah...Rawang - Ipoh tu...menghala ke Selayang....singgah Selayang Mall kejap nak cari barang tapi tak ada pulak..terus balik ler...naik MRR2...ikut DUKE dan keluar di Ampang...

Sampai rumah dah nak maghrib gara2 menuggu Iki adalatihan Rumah Sukan. Esok hari Sukan dia....sampai rumah aghhhhhh penatnya....

tapi kan dalam penat2 tu mama sempat gak buat kek pebret Mama ni...

Kek Pelangi Petang...Sebelum dan sesudah dibakar....

oklah dahpanjang lebar update blog....nak titunnnnnn...

3 comments:

  1. wah bestnya ko jalan2 sampai kuala selangor, tanjung karang, aku suka lalu kampumg2 kat situ, cantik pemandanganya. Tapi kalau nasi ambeng tak leh kalahkan nasi ambeng johor la.
    Apa2 pun tahniah wat Ika, menag kalah tak kesah la..

    ReplyDelete
  2. Aku tenguk penuh betul pinggan ko.leh abis ke

    ReplyDelete
  3. Dijemput pasukan bahas sekolah Tuan/Puan untuk menyertai program Bengkel Bahas Bahasa Melayu Ala Parlimen 2013 pada hari Sabtu, 26 Januari 2013 bertempat di Bangi, Selangor.

    Untuk maklumat lanjut, sila layari blog http://belajardebat.blogspot.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete