Tuesday, June 7, 2011

Khabar Dari Kampung - Part 1


Macam yang Mama tulis dalam n3 sebelum ni, yg mama nak balik kg. So akhirnya setelah ding dong ding dong..lepas Maghrib baru ler Mama bertolak dari rumah. Hubby sampai rumah dalam kul 6 petang...siap2 an lepas solat keluar rumah. Plan asal nak keluar lepas Asar dan nak makan malam Ikan Bakar kat Sabak Awor kat Muar tu dalam kul 6 cam tulah...tapi dah hubby balik lambat. Tapi tak per...hubby kata kita singgah ajelah...tengah malam pun tak per..hehehhe kalau jalan tak jem ler..

Dari rumah hubby drive...tapi lepas aje Kajang..dia dah mengantuk tahap gaban dah...so Mama take over jadi Supir. alamak dah ler mama ni ada masalah astigmatism...bila memnadu waktu malam lampu tu nampak silau ler pulak..tapi tak per..bawak slow2 yea....90km/j jer....janji sampai...

Seperti dijangka...hiway memang jem...ler dari Bukit Mahkota sampai ke Seremban jem...pas tu nak sampai Pedas Linggi jem lagi....aduhh kul berapa nak sampai ni...berangan nak singgah Sabak Awor lagi ni...huh....

Akhirnya denagn kadar pemanduan mama yang sunggu berhemah sampai ler ke bandar ke Muo dalam kul 12 malam. Hubby kata singgah ajelah ke Sabak Awor tu...kot2 bukak lagi..heh tapi mama cam konfiden aje tak bukak dah...Betul jangkaan mama..sampai ke situ..gelap dan suram..apasal ni dah tutup pulak...dah bankrap ker...dah 2 kali mama frust ke sini tapi kedai tutup...so disebabkan Sabak Awor tutup...so akhirnya singgah ajelah gerai tepi simpang nak masuk ke situ...anak2 makan maggi sup aje...mama minum jer...dah patah seleralah kiranya...Sabak Awor ohSabak Awor...ko macam tak nak terima duit aku je kan...hehhehe

lepas supper..teruskan perjalanan ke kg Mama ler...hubby dah segar..so dia ambil alih tugas supir lah...Mama pulak terlelap....terjaga ..tengok ehhhhh cam jauhnya tak sampai2 lagi....least2 ternampak signboard...masuk ke Hiway Pagoh...ehhhh dah terlajak ni...hehehhehe terlajak nak balik rumah sendiri. Yelah suasana malam memang gelap gelita...lampu jalan pun jarang2...lalaun sunyi...memang susah nak cam rumah sendiri waktu malam..so patah balik ler...

Mama sampai rumah kg pukul 1.30 pagi...huh sunyi sepi ajekan...berbalam2 cahaya...ni cam boleh buat cerita seram hantu Kak Limah ker...Karak ker..Jangan Pandang belakang ker..kalau korang ada berani balik kg suasana cam ni....hehehe...tapi kan disebabkan time mama sampai ni kekanda2 mama dah sampai dulu...maka rumah ni kira Al-Meriah ler sesangatnya...budak2 pun tak tidur lagi....amir yang tadinya lena pun dah segar balik....waktu mama sampai keluarga KakLong , Kak Nor, Mama Janet, Som, Mummy Gee, Yin Wong Khoo Lai semua dah sampai....tinggal Kak mah aje belum sampai...

punggah barang2 masuk rumah cepat...dah tengah malam ni....

angkat tangan kat sapalah si Iki tu....ce tengok atas bumbung tu...ada ke Kak Limah tu...

hah tengok dah berlonggok kasut dan selipar kat luar rumah ni...maknanya dah ramai orang balik dah...hehehehe..so tak delah mama seram balikke rumah kosong yea...hahahha

jemputlah naik....dah malam tu....tak elok malam2 duduk kat luar...

Masuk rumah jer..mana yang dah tidur tu terjaga balik. budak2 semua terbangun balik. yang main games duduk berkumpul kat runag dapur...yang kenit2 ni...Amir, Dafi, Echah, Aliya & Aireen...berlari2 sakan kesana kemari. lepas berbual2 tu mama pun terlena..tapi si Amir ni tengah rnacak bermain..huh sudahnya sampai ke subuh dia tak tidur pun...kul 7 pagi waktu mama nak siap2 gi PS baru ler dia tidur.....

suasana pagi kat kg mama....sejuk waktu pepagi cam ni....

rombongan Cik Kiah ke Pasar pagi PS...cam biasa pegi pasar pagi ni kaumibu jer suka pegi....kaum bapa bagi dia sambung tidur dulu kat rumah yea...sebab malam tadi penat drive kan...

YB Bukit Mutiara jadi Ketua rombongan ....ok apa kita nak beli dulu ni...kopi ker...apa ker...

ehhhh sempat lagi tu Mama jeling2 apa yang dijual kat situ sementara tunggu kopi siap dikisar...tengok jer tak beli pun..

baru mama nak pilih ubi ni, Mummy Gee dah panggil suruh cepat...alahai sorry lah ye kak...tak sempat nak beli ubi ni....kacau betullah ko ni Gee....last2 lupa tau nak patah balik gerai ni nak beli ubi ni..

ermmmmm harumnya bau kopi original ni...brother ni baru nak bukak meja masa mama sampai...mama beli 2 kg..untuk stok 3 bulan tu..hehhe

tuannya dah tak ada...signboard ni pun dah senget dan hampir menyembah bumi...

anak2 melepak kat pondok depan ni....

anak2 dara sunti...masa usia mama cam mereka ni...kat sinilah mama selalu melepak dgn kawan sambil kira kereta lalu dan tunggu kot2 kakak2 mama balik kg...mama kan anak bongsu...so mama zaman mama sekolah tu kakak2 ramai yang dah berhijrah ke kota...

agknya disebabkan air parit ni yang kaler hitam,,,itu pasal orang namakan tempat ni Air Hitam kot..
dulu kat pondok ni tempat Mama selalu duduk waktu petang2

moment yang paling menggembirakan kanak2 ni....pengalaman kait buah kelapa muda...minum fresh dari pokok...huh nyamannya..penuh tong tu dengan air kelapa muda yang sangat manis dan menyegarkan...

bestnya tengok suasana ni....selalu halaman ni kosong, sepi, lesu dan suram...tapi hari ni meriah dengan suara jeritan dan sorak mereka main bola. Siap ada yang mencadangkan dibuat padang bola tu kat depan rumah...bagi anak2 main..boleh ke...balik setiap 3 bulan je..nak buatpadang bola...tapi memang enjoy betul tengok suasana ni..

halaman rumah mama..pokok2 rambutan dan mula berbunga...

Arsenal VS Barcelona....sapa menang ni....chelsea menang kot...hahhaa


Malam ni kami nak buat kenduri tahlil..so agenda hari ni adalah kat dapur aje...selalu kalau baut kenduri2 cam ni kami kan buat makan berhidang atau buffet aje...tapi kali ni nak kembalikan nostalgia masa zaman2 Mak & Abah ada lagi...hidangan "Nasi Ambeng" yg sungguh sinonim dnegan masyarakat Jaworld kat sini...so kami decide nak buat hidangan ala-alanasi ambeng ler...jom kita layan camana nak hidang nasi ambeng ni..

mama kena ambik tender masak kari daging 10 kg...dan ayam goreng rempah 15 ekor...huh zaalim sungguh kan...mentang2 mama adik bongsu..korang buli yea...hahahha

Menu utama hidangan nasi ambeng versi kami hari ni ialah sambal goreng (kacang panjang+tahu+tempe+sohun+tahu kering), mee kuning, sambal kekacang, serunding kelapa, ikan masin bulu ayam, ayam goreng rempah dan kari daging. Kalau ikut nasi ambeng yang original..biasanya ayam buat masak kicap...tapi kami modified sikit..tukar jadi ayam goreng rempah dan kami tambah kari daging untuk ada berkuah sikit.

Lepas tu. nasi kena bubuh dalam dulang, letak daun pisang yang dipotong bulat , daun pisan gni ler menambahlan aroma dia...

dekat bulatan tengah tu letak serunding kelapa. lepas tu letakkan mee kuning tu..letak 4 bahagaian..so kira untuk makan 4 orang ler...

lepas tu letak pulak sambal goreng...dan lauk pauk lain...leak ikan main dan ayam goreng...

hah lebih kurang cam nilah....dah siap...ehhh kari daging lupa nak snap..kari daging tu hidang dalam mangkuk. cara nak makan...ehhh makan ajelah...bukak mulut...biasanya diaorang akan jamas sikit jer nasi ni..lepas tu merekan akan bungkus bawak balik..tu yang dipanggil nai Berkat..kiranya semua dapat keberkatanlah..bukan setakat yang gi kenduri jer..yang kat rumah pun sama. Masa mama kecik2 dulu suka betul kalau abah gi kenduri...balik malam bawak nasi berkat...

preparation...hidangan sampingan...kuih muih, pelbagai jenis kek dan buah2an.

muka tuan punya blog kena letak gak kat sini tau...

Mama & Aliya ( anak pn Kalsom) yang asyik duduk jer tepi Mama bila mama buka beg make up....dengan harapan Mama calit sikit kat muka dia...

sebahagain penduduk2 kampung yang masih sudi datang ke majlis ni...Alhamdulillah walaupun kami semua dah tak menetap di kampung ni..tappi kalau dijemput untuk majlis tahlil cam ni mereka akan datang...terima kasih ye wahai penduduk2 kampung mama....

hah yang ni bukan penduduk kampung Mama...tapi hehehhe anak2 saudara mama yang dah besar panjang lebar dan gelebeh kiranya....yang hebatnya nasi ambeng yang dorang makan ni takperlu dibungkus untuk buat berkat...sebab dah habis licin....hebat tak diaorang ni...

Kali ni anak2 & anak sedara serta para hubby2 kami yang tak pernah makan nasi ambeng ni..kami bagi chance merasa. Sesekali buat hidagan cam ni ok gak ler...dah lama tau tak buat kenduri stail cam ni....

ok nantilah mama sambung lagi Part 2 kalau rajin yea...kalau tak tengok ajelah akt blog Mummy Gee.

3 comments:

  1. Salam kunjungan, blog yg menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  2. Patutlah Parit Sulong jem.
    Saya baru je balik dari pekan jam 9.00 malam ni, keadaan masih sesak 7 Jun 2011 ni. Ramai anak-anak perantauan yg balik, pasti mengunjungi kedai-kedai di Parit Sulong, macam Kedai Rafeah Buang, Kedai Aziz Ghafor, Step In, Yong Fat, Farmasi Murni, Kedai Kain , Kedai itu, kedai ini....sampailah nak menyeberang jalan pun dah ngeri-ngeri gitu.

    ReplyDelete
  3. tak lupa sesak kat kedai Makan Diyana, kedai makan sebelah Petronas, JFC, Simpang 3 dan tak ketinggalan Kedai Abas.....

    ReplyDelete