Saturday, February 19, 2011

Labu Oh Labu

Hari sabtu....hari paling best dalam setiap minggu. Hari ni teringin nak makan lepat labu. hari tu makan akt rumah mummy gee...terbayangkan..dah ler nak ambik daun dari rumah dia sampai terlupa...so pagi ni misi mencari daun pisang kat pasar. nasib baik jumpa..tapi tinggal yang terakhir....

So sambil2 masak lunch hari ni..dan sambil2 menunggu hubby balik dari o/station sempat ler membuat lepat labu ni...jom layan pic....alah korang dah terror buat kan..alah saja jerlah...darpiada n3 tak bergambar tak best kan...

kukus labu kuning...lepas tu lecek ler dia....mama cuma gunakan tak sampai setengah biji labu..sebab daun pisang tak ada stok...tadi beli daun pisang dapai seikat kecik jer...alahai kalau akt kg tu...berlambao ko daun pisang...nak balut lembu sekor pun boleh...


campurkan labu yang dah di lecek tu dgn tepung beras, tepung gandum dan santan..letak sikit gula dan garam...lepas tu balut ler...mama ni suka lepat yang berinti..so mama bubuh inti kelapa gula merah tu...cam inti kuih koci..

lepas tu balut cam biasa ler...alah tak kan tau balut lepat kan...kan ke hari korang buat
"lepat +ketupat" kan..hehehhe

oleh kerana buat lepat dalam kuantiti yang kecil..makan mama pun gunakan pengukus yang paling comel ni lah...tak payah nak keluarkan pengukus yang besar gedabak tu kan...

tengok tu dah lama tak guna pengukus comel ni..penutup dia pun dah senget...abaikan yea...tak apa penutup tu tak mempengaruhi rasa lepat labu ni...

dah siap...dapat ler dalam 20 ketul...cukup ler tu....lepas masak lepat ni mama makan 2 ketul...bibik seketul...yang lagi 17 ketul tu tak tau ler jadi rezeki sapa....memang selalu orang kata..alah dari susah2 nak baut baik beli jer..setakat nak makan 2-3 ketul...tapi kan dah beberapa kali beli..huh rasanya mak datuk..keras semacam...lait lak tu...ntah dia guna labu apa ler gamaknya...balikke dinding au retak dinding tu kot...hehehehe...so buat sendiri lah...

silakan makan...abaikan sudu yang agak comot dan bungkusan lepat yang tak berapa nak kemas yea...daun dia kecik sangat..hehehehhe..sudu comot tu pulak nak bagitau ini lepat yang kedua mama ngap....hehehehe

Mama buat leapt labu ni kan sambil2 mama masak untuk lunch hari ni. Lunch hari ni masak kari ikan jenahak, buat kerabu toge + daun ranti dan sotong goreng tepung jer...

4 comments:

  1. Mana ko tau daun pisang kt kg melambak.Kan pokok pisang dah mati dilanda banjir.Aku dah ganti dgn tanaman jati emas n gaharu.

    ReplyDelete
  2. Uekkkkkkkkkkkk, Mama Jane ckap x srupa bikin, dia asik duk sibuk ikut hubbynya ke Melaka je, bila mse dia tanam gaharu, tergaru2 rambut ygg x gatal ada, sbb urusan yg kt Melaka tu x settle2

    ReplyDelete
  3. nab, pengukus tu nak jual tak? dah masuk kategori antik tu... hahah

    ReplyDelete
  4. Mamajanet - ehhh daun jati pun boleh ler buat balut lepat...lagi sedap tau...heheheh

    anonymous - itu tanda sayang suami ler

    Mummy gee - lagi 5 tahuns ure jadi barang antik. Ni kalau tak silap beli kat wang Kelian ker..Padang BEsar atau Pengkalan Kubur rasanya...dah lama dah ni....jarang pakai

    ReplyDelete