Sunday, February 6, 2011

Mari Belajar Buat Sushi

Hari ni nak memenuhi permintaan Hubby dan anak2 yang nak makan sushi. tak nak makan kat sushi king...tapi nak makan home made sushi...so jom kita belajar buat sushi..sesekali ubah selera lah ...walaupun sebenarnya mama tak makan dan tak lalu pun nak makan sushi ni. Tapi seronok buat makanan yang diaroang ni suka makan...kita sekadar tolong buat ajelah...kalau mama...baik mama makan tempe goreng cicah sambal kicap jer kan..hahahhaha....tak apa walau kita tak makan tapi demi untuk hubby dan anak-anak boleh aje diusahakan....

Mula masak nasi beras SUMO ni..ntah kalau tak de beras ni pakai beras + pulut boleh kot....tapi mama guna beras ni..masak macam biasa sukatan dia 1cup beras + 2 cawan air. Lepas tu bila dah masak sejukkan sekejap dan campurkan dengan cuka, gula dan garam. tapi yang mama buat tadi ni mama guna perencah dia yang dah siap dalam paket tu...dah cukup rasa dah tu...

sediakan bahan2 asas yea...antaranya Seaweed @ Nori tu...bamboo mat, sos wasabi ( kalau suka ler....)

hah bentang tikar ni...ehhh bentang tikar pulak.....apa-apa ajelah....bentang Nori tu...kat bawah tu lapik dengan bamboo mat....

letakkan nasi yang dah ditanak tadi tu...lembik cam pulut jer nasi ni....ratakan bagi sama tebal ...

lepas tu letak ler inti ikut apa suka lah...kali ni mama pakai crab stick dan telur dadar jer...kalau suka letak ler salmon ker...tuna ker...daging ker...dan kalau tekak melayu ke jawa ker..letak ler tempe ngan sambal kicap kot...serunding ker....rendang ker...ok apa kan..kita sendiri buat..kita punya sukalah kan..hahahahahaha

hah lepas tu gulung pakai bamboo mat ni..hah inilah gunanya tikat buloh comel ni..kalau tak susah ooo nak gulung...melekit-lekit ler pulak kan...sekali pandang cam rokok daun ler pulak kan...

hah kan dah siap..terus dia melekat tu akt nasi tadi...sekali pandang cam lontong ler pulak..2 kali pandang cam Ulat Gamat ler pulak...time ni mama dah tutup hidung dah...tak tahan bau dia...heheh terukkan mama ni..habis tu nak wat camana..mama memang tak boleh nak telan2 benda2 cam ni...tapi disebabkan hubby dan anak2 suka sangat makan ni...tak kan asyik nak gi Sushi King jer kan...ok hari cuti ni kita try buat sendiri yea...cari bahan2 ni kat JJ....hah dah sudah gulung tu apa lagi...potong2 ler....

taraaaaaa....dah siap...Home Made Sushi....sila abaikan tangan gebu tu yea..itu tangan orang yang tak menyempat2 nak makan sushi tu....

hahahha amacam jadi tak mama buat sushi....mau tutup Sushi King kalau cam ni kan...hahahaha....ok lah...setakat nak makan sendiri kan..nak keluar rumah hujan pulak kan...so sendiri buat ler...

6 comments:

  1. Bestnyaaa.... kalaulah I buat sendiri mcm ni, gerenti anak2 I makin sayang kat I. Hehe.. nk cuba la nt Mama - itu pun klu kt JJ ada jual benda2 ni. Thanks Mama ya for sharing.

    ReplyDelete
  2. MM - haah boleh try tu kalau anak2 suka...senang jer...cuma crab stick tu mama celur dulu dalam air panas...tak delah terasa mentah sangat....kat JJ memanga da jual set dia ni...siap dgn bamboo mat tu lagi...

    ReplyDelete
  3. Yg pembalut hitam kat luar dia tu apa.AKu pun nk wat jugak le sebab bapak mertua I suka. kikiki

    ReplyDelete
  4. Aku takat ni dh 9 kali wt sushi sndiri w/pun tekak I kembang sbesar kembang smangkuk......tp sume anak2, hubby trmsuk in-law I memang favourite dia, dulu dia duk Jpun hampir2 1 dekad...

    ReplyDelete
  5. surf surf buat sushi.. jmp blog u... nak try jgk la... ehmm..

    ReplyDelete