Wednesday, February 9, 2011

Kembali Ke Zaman Silam

Tetiba mama teringin nak makan makanan tradisional zaman dulu2 ni. Apa ye yg maka teringin nak makan...hahahahahah inilah dia

Mama teringin nak makan lempeng+kelapa cicah sambal ikan bilis. Ni semua gara2 dalam berita kat mana erk..ada pakcik dekat Segamat tu dia bukak gerai makan jual lempeng jer...populer...setiap hari keuntungan dia RM500 bersih. sekeping lempeng dia charga 40 sen jer...yelah bahan buat lempeng bukan mahal pun.

Dulu masa kecik2 kan bila mak buat sarapan lempeng pepagi tu..bosan sangat..dan boleh dikatakan tak makan pun. Yelah dah terbayang "Lempeng Gablok" tu dengan besor cam dulang kecik tu..lepas tu tebal giler....memang tak makan ler...kalau mak baut lempeng ubi hah baru lah makan sikit2.

Masa berubah...zaman dah berlalu..makanan yg dulu dibenci dah kembali diminati..sampai terbayang2 kat opis tu nak makan lempeng. habis tu tak kan nak gi gerai pakcik tu kat segamat plak kan.

So pagi tadi dengan gigihnya mama bangun kul 5.30 dan bancuh ler tepung untuk buat lempeng. Smabalikan bilis dah baut petang semalam...tapi kan mama punya lempeng ni versi comel tau...mama buat bulat kecik2 dan nipis2 sampai garing...dah macam capati ler pulak...


dah siap...lempeng makan dengan sambal tumis ikan bilis.....comel2 kan mama buat lempeng ni..heheheh ok lah nak tuakr nama dia ..bukan lempeng kelapa...tapi "Coconut Pancake" boleh gitu....

lepas tu tak ada geng nak makan kat rumah, mama tapau bawak gi opis...ohhh ramai rupanya peminat lempeng..habis licin...sedap tau dah lama tak makan bila sesekali makan ni...

Tapi kan malangnya anak2 mama tak sudi pulak nak makan pun...cuma Iki aje yang cuba makan..dia makanngan gula. Iki memang sukamencuba makanan yang dia tak pernah rasa..berbeza ngan Ika. Amir pulak...huh langsung tak nak...

Tetiba rasa cam nak bukak kedai makan jual lempeng ler pulak..agak2 laku tak erk....hehehe..alah kalau omputeh tu boleh laku jual "lempeng omputeh" a.k.apizza tu kan....yang ini pun boleh kann...

5 comments:

  1. Eh sedap pe lempeng....aku klu buat sebsar pinggan kangkong mummy gee, sorang 2 keping,mkn cicah smbl ikan bilis....anak branak suka mkn...3/4kg tpong leh abis you....tp trus x mkn nasi la!

    ReplyDelete
  2. Kak Kay - sesekali rasa teringin kan...hari tu aku buat sushi ko kata makanan tradisi jepon...so kali ni aku buat makanan tradisi kita plak ler

    ReplyDelete
  3. Anonymous - mak aiii sebesar pinggan kangkung..huh besar tu...jangan setebal pinggan tu dah ler...mama suka wat comel2...cam pancake moden yang selalu kita buat tu

    ReplyDelete
  4. Tryla ko komersialkan kat Ampang...tak cuba tak tau... cecahnya kena pelbagai satu drpdnya sambal ikan bilis, sambal totok, rendang kerang dsb.

    ReplyDelete