Tuesday, November 9, 2010

Suatu Petang Yang Panik

Sebelum mama sambung n3 ni....bersyukur..Alhamdulillah...semuanya selamat dan tak ada apa-apa-apa yg serius.

Alkisah tadi mama balik kerja sampai rumah dah hampir maghrib...masuk dalam rumah bibik kata, Ika sesak nafas dan muntah2. Ya Allah panik sekejap....suruh dia mandi ...dia kata sakit dada sangat dan susah nak nafas. ishhh kenapa pulak erk..sebelum tu bibik kata dah muntah 2 kali. So mama pun rushing2 mandi dan solat maghrib dan gi ke Hospital. Sementara siap2 nak keluar rumah dia muntah sekali lagi...banyak ....

Sebelum tu terfikir gak..nak gi klinik ke hospital erk..hubby kata kalau klinik nanti takut sesak nafas dia makin terus ker...so akhirnya drive ke Ampang Puteri Hospital. Terasa lambat pulak..jalan jem pulak tu. Mama dah panik jer...amir menangis2 naki kut lak tu..bawak gak ler...dengan Iki sekali.

Sampai kat Ampang Puteri, gi emergency..terus masuk bilik rawatan....pasang mesin dan wayar itu ini....huh...pasang gas oksigen dan ntah apa-apa lagi ler...memang panik jer...nurse & doctor pun kelam kabut..pasang itu ini...

lepas dr check..dia kata ada bunyi kat lung dia...tapi tak serius sangat. tapi dia nak monitor dulu. kalau perlu dia suruh admitted. alamak.....tapi last2 dia kata..ok tak apa kasi ubat gas tu habis dulu lepas tu dia check balik..kalau masih tak ok..admitted terus.....

lepas habis ubat yg sedut kelaur asap tu...apa ke nama dia...ventolin ke apa ntah lupalah.....dia nampak ok sikit. lepas tu dia bagi injection.

oksigen..oksigen.....bantuan pernafasan

kuyu aje mata dia kepenatan ...nak habiskan ubat sebotol tu kan

sampai nak tertidur....pun ada...

lepas habis monitor...Dr kata paru2 ok..cuma ada sikit bunyi..mungkin disebabkan alahan. kebetulan rumah sebelah buat renovation..habuk banyak....asyik bersin n batu jer..pas tu habuk simen berterbangan....mama pun sama kena alahan cam tu .

Tapi Dr kata kena carefull..sebab tanda2 nak jadi asma tu cam ada....so kena elakkan habuk2 dan yang sewaktu denganya.

Alhamdulillah..lega sangat mama....so ambik ubat ....tak tau lah boleh ke dia makan ubat ni...tapi dr pesan kalau malam ni jadi lagi cam tu cepat2 bawak gi hospital balik.

kelaur dari hospital..baru dia kata dia lapar.....drive through beli bubur McD....esok dia MC 2 hari...

5 comments:

  1. Alhamdullilah....semuanya dah selamat

    ReplyDelete
  2. Aku pernah akena cam Ika. Satu hari tu aku betul2 buzy. Esok nak anjurkan pertandingan bowling peringkat daerah dan kira aku kena handle. Buat persiapan hari tu kira dari pagi sampai kul 6.30 petang bila tiba2 badan rasa lain macam so aku mintak cikgu2 lain cover. Aku balik-mandi-sembahyang magrib. Lepas mandi dah rasa cam nak semput. Lepas sembahyang makin teruk semput n biasalah Tanty urut belakang lumur dgn minyak panas. Smpi kul 8.00 tak reda gak dan bil 8.30 tak reda aku suru dia hantar ke hospital terus bhg kecemasan. Pekerja bawak suruh aku duduk dan siapkan alat bantuan pernafasan. Betullah namanya "ventolin". Lepas 15 ada rasa lega sikit tapi teruskan sampai ubat habis. Dekat sejam terus lega la... dr check dia kata mungkin ditahan. Tapi Alhamdulillah dibenarkan balik.

    ReplyDelete
  3. Apa nak malu...bukan suka-suka/buat-buat. Dah sakit...apa nak dimalukan?

    ReplyDelete
  4. Mek Klate - tu lah mek nasibbaik tak ada apa2....mama pulak yg rasa nak semput time tu gak...heheheh

    Yin - takut gak kan kalau kena cam tu. yelah sesak2 nafas ni kalau lambat bertindak boleh membawa maut

    stargirl - tak de nya malu

    ReplyDelete