Friday, April 4, 2014

Pergimu tak kembali...Mak...bersemadi di bumi Barakah...Al Haram Makkah...

Assalamualaikum......dah terlalu lama saya x update blog...masih ada lagikah pembaca ku di sini.....

Inalialilahiwainalillahirojiun....dari Allah kita datang kepadanya kita kembali.....Bonda Mertua saya telah kembali Ke Rahmatulah di Mekah Al Mukaramah pada 3 April 2014. Mah terkejut dengan pemergiannya...namun Allah lebih menyanginya...Dia jemput kembali padanya di bumi Barakah...Al Haram Mekah Al Mukaramah....semoga syurga tempatmu mak...tiada kata2 hanyalah foto2 yg membawa seribu cerita....

Jenazah Mak disembahyangkan di hadapan Kaabah..di Masjidil Haram...

Berebut-rebut para jemaah nak mengusung jenazah....

Menuju persemadian
Menanti waktu untuk disembahyangkan oleh puluhan ribu atau mungkin ratusan ribu jemaah di Al Haram...

Walaupun agak terkilan tak dapat menatap dan mencium wajah mak buat kali terakhir...namun bersyukur Mak antara insan terpilih dijemput olehnya di kota suci ini...yang mana menjadi impian setiap dari kita.....

Bersemadilah dengan tenang mak......

Dari hosital..jenazah mak di bawa ke Masjid muhajirin utk dimandi dan dikafankan....sebelum dibawa ke Masjidil Haram utk disembahyangkan....


 Selesai di sembahyangkan....


 Perjalanan Menuju ke Perkuburan Shuhada.....di Malaysia ketia ini sekita jam 2.30 pagi 4 April 2014.

 Jenazah Mak selamat dikebumikan....

Persemadian Mak...No.208 Blok 12 Perkuburan Shuhada..Al Haram Makkah Al Mukaramah.....


Imbas kembali saat2 terakhir Mak.......
Mak nampak ceria bersama2 teman2 serombongan mengerjalan umrah....

Semada di Madinah..mak sihat macam biasa..dan begitu bersemangan bersolat setiap waktu di Masjid Nabawi...teruja nak pergi Raudhah walaupun menaiki kerusi roda. Actually mak bole berjalan..tapi untuk langkah berjaga memang bawa wheel chair mak..takut mak penat nak berjalan nanti..

 Mak semasa di Madinah bersama kakak....ceria dan gembira.....

3 hari di Madinah..berangkat ke Mekah...Mak teruja nak mengerjakan umrah..walau pun ini bukan yg pertama kali buat emak.....Mak dah 2 kali mengerjakan hajii dan beberapa kali mengerjakan umrah....

Berhenti menikmati makan malam dipertengahana jalan menuju ke Mekah. Makan Nasi Arab.....

Sampai di Mekah..Mak selesai melakukan umrah yang pertama...esoknya mak buat tawaf sunat....keadaan cuaca yg agak panas di samping debu2 kesan kerja pembinaan disekliling masjidil haram membuatkan  kesihatan mak agak terganggu. . Mak yg ada history masalah paru2 memang akan terkesan dgn keadaan tu. 

Hari ketiha  kesihatan Mak semakin merososot...batuk dan kahak menjadi2...gelisah..x lalu makan....

Lepas makan ubat pun x ada perubahan...Kakak serta adik ipar bawa mak ke Klinik.
 Mak ...sementara menanti nak ke Klinik..sayu tengok pandangan mak masa ni..entah apa difikiran dia...Masa saya terima gambar wassap ni.hati dah macam terdetik...sesuatu...tapi cepat2 menidakkannya.....ambil positif..mak pernah mengalami masalah macam ni sebelum ni dan selepas rawatan..kembali normal...

Merenung jauh...mmmn pandangan yang cukup syahdu.....

Setelah dapatkan rawatan kat klinik...Klinik terus merujuk mak ke hospital.....mak dibawa dgn ambulan ke hospital King Abdul Aziz Makkah....

Hospital King Abdul Aziz Makkah...

Sampai dihospital...pelbagai wayar dan tiub2 dipasang....mak dimasukkan ke ICU
2 hari di ICU..mak "dikomakan" oleh doktor...untuk pemantauan.....oksigen life support dipasang...segala macam peralatan...

Kalau Di KL..ramai anak2 menantu dan cucu2 boleh bergilir melawat emak..disini..hanya..kakak..adik ipar dan biras aje yg melawat mak.

Throwback memori....

Kenangan terakhir bersama mak adalah semasa di KLIA menghantar mak pada 23 March 2014......rupanya pemergian kali ini untul selamanya...dan tidak akan kembali lagi....

 Teringat2 kata2 nya sebelum ni..yg mungkin pemergiannya kali ini.tak akan kembali lagi...


Mak tetap dalam hati ...walaupun Mak mentua...tapi kasih sayang tetap mendalam....

Pergi mak tak akan kembali lagi.....

Subuh hari di KLIA......

Makan pagi terakhir bersama mak di cafeteria KLIA.....

Kenangan terakhir Mak bersama sebagahian anak menantu dan cucu2

Lambaian terakhir dari mak......

Al Fatihah buat bonda mertua saya..Al Fatihah...semoga rohnya dicucuri rahmat....

7 comments:

  1. Takziah utk Mama and family.
    Beliau insan terpilih, beruntung kembalinya di tempat idaman setiap insan.

    Insaf pulak la baca entry Mama ni... teringat Ibu Mertua sendiri.. sob sob sob.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih MM. Dah sampai masanya....kita ni x tau bila pulak agaknya. Yg pasti sekarang ni anak2 saya dah tak ada dah semua datu n nenek kedua2 belah ....

      Delete
  2. Al-Fatihah,
    Moga2 abang Saedon, semua adik-beradiknya, ipar-duainya, dan semuanya bersabar ats kehilangan ini.
    Daripada Allah kita datang,dan kpdnyalah kita semua akan kembali.

    ReplyDelete
  3. semoga rohnya dicucuri rahmat.aminnnnnnn

    ReplyDelete
  4. Takziah utk Mama and keluarga...

    Hi Mama Miraki, saya telah membaca cerita tentang kisah Anis, dan rasa sedih tapi bangga dengan cara Mama membuat awareness tentang penyakit yang merbahaya itu.
    Saya Lionel Tay, pengarah dari Visviva Media Sdn Bhd, kami tengah mencari cerita kisah benar tentang mangsa demam Aedes, untuk menghasilkan sebuah video campaign menhapuskan nyamuk Aedes. Campaign ini adalah anjuran Majlis Bandaraya Shah Alam, dan video ini akan disiarkan kepada orang awam di Shah Alam.

    Sila hubungi saya di lionel@visvivamedia.com, atau panggil saya di talian 012 2277598. Saya amat harap puan dapat membantu kami dalam usaha ini. Sekian terima kasih.

    Lionel

    ReplyDelete