Thursday, April 17, 2014

Benzonyl Peroksida...Bahaya ke....

BENZOYNL PEROKSIDA........    anda tahu apa itu..sejenis bahan peluntur kan...

Ada tertengok dalam FB..pendedahan oleh Persatuan Pengguna..pasal kandungan bahan ini dalam tepung gandum yg ada dipasaran sekarang  Alahai takutlah pulak mendengarnya..yelah...dah macam bahan peluntur lak gamaknya. Rasa lebih kurang cam minum clorox lah ye...

Wahhhh bahaya ni...antara jenama tepung yg ada kandungan bahan tu ..jenama yg selalu mama beli lah..adoyaiii..berapa banyak daaa bahan peluntur masuk dalam perut ni...

So mulai dari itu...aku mama start goggle2 lah..mana tepung yg x de kandungan bahan tu..dan yesss   ada beberapa jenama yg dinyatakan...so pencarian mama pun bermula....

 Beli tepung gandum Jenama Faiza...yg ada ditulis "Tanpa Benzoynl Perokdisa"....so....belilah barang beberapa kampit...

Stok tepung gandum ni kan wajib ada kat rumah..sebab apa..hahahha...kan nak membaking ke..buat cekodok ke..cucur ke... hah kan ke pebret anak beranak mama ni ngan cucur jagung....hahahha...ni antara makanan yg dulu mama x pernah buat...yg mama tahu kalau cekodok tu..cekodok ikan bilis kw...cucue udang ke..cekodok pisang ke....

Sekali lepas kahwin dgn suami tercinta...Arwah MIL.. buat cucur jagung. Mula2 pelik lak mama rasa..yelah kan ke jagung tu manis..nak buat cucur..bubuh bawang...ikan bilis bagai..tak ke rasa loya nanti....so disebabkan nak ambik hati..mama makan gak le...walaupun mulanya rasa pelik.....tapi sekali rasa...wahhhh sedap lak rupanya ...
Dan sejak itu mama pun keraplah buat cucur jagung ni utk minum petang ke...sarapan pagi ke ...dan yg pasti stok jagung sentiasa ada kat rumah. Dia sedap guna jagung segar lah..tapi kadang2 kan susah nak beli jagung segar dari ladang ni...so mama belilah stok jagung dalam tin Cap Ayam ..hahahah (Ayam Brand lah...)....kalau malas nak buat cucur pun...sungguh enak dimakan begitu sajaaaa......oh.....gardenia...opssss ..silap....

Taoi sebenarnya kalau nak sedap kenalah guna jagung tongkol tu..tapi apakan daya..kadang kala tak sempat...

Stok jagung kita tinggal dua tin aje...Amir sangat suka makan jagung ni..hehhehe Mama  pun sama...hahahah

4 comments:

  1. Memang dah lama saya try stop guna tepung yg ada peluntur...
    Nak cuba la nt buat cucur jagung tu. Thanks for sharing Mama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba MM. Nak bagi rangup....mama bacuh dgn air sejuk dr petiais dan letak sesudu tepunh beras....

      Delete
  2. Langit yang kita sedut udaranya ni pun sekarang dah bahaya, jadi kita kena pindah ke Planet Pluto. Banyak sgt virus dan hama berterbangan di langit. Kipas-kipas di rumah saya cepat sangat jadi hitam.

    ReplyDelete
  3. Masalahnya saya dah makan tepung-tepung tu sejak saya bayi, patutlah kulit saya dah mula kusam.

    ReplyDelete