Saturday, January 15, 2011

Aku Orang Johor

Sapa orang Johor kat sini...hahahhaha...sebagai True Johorean kan..mesti korang suka makan ni kan...kalau uols makan pisang goreng...ke goren pisang..( mana satu betul hah...) mesti cicah dgn sambal kicap kan...hehehhe ni salah satu keunikkan orang Johor kan. Kalau orang tak biasa mesti pelik kan...tapi "cuba try test"..hah baru tau keistimewaannya...bukan setakat goreng pisang jer....keledek ke..sukun ker...ubi ker....suam kalau dgoreng boleh cicah sambal kicap...

Pagi tadi gi Pasar ada orang jual pisang tanduk..sambar ler..walaupun tinggal 3 biji jer...itu pun kecik2..ok lah dapat gak lepas gian nak makan ni...

Pisang tanduk ni tersangatlah comel2 nya...cam tak cukup menanduk jer...tapi memang mables lah..sedang2 jer..tak msak sangat dan tak mentah lagi...ala2 mengkal2 gitu.....habis licin 3 biji goreng petang tadi....

Gandingan Teman Tapi Mesra....Sambal Kicap Kaw..kaw...kaw..cicah dgn pisang goreng ni...huh...seda[.....True Johorean ler katakan....

Itu menu minum petang hari ni ....Pisang Tanduk Goreng + Sambal Kicap...santai2 makan sambil tengok citer Ngangkung...

3 comments:

  1. Pagi tadi, kami sarapan sukun goreng.
    T.hari - Shashal merengekkan goreng pisang.
    Mamanya pun apa lagi... tumpang request sekali.. order getuk goreng...mmg semuanya marvelous! Lebih marvelous dari "lempeng moden".

    ReplyDelete
  2. Yes...johor memang terror wat sambal kicap

    ReplyDelete
  3. MM - makanan johor memang yang terbaikkkkkk

    Mama Janet - sambal kicap versi Jaworld..memang world lah..hahahaha

    ReplyDelete