Saturday, September 4, 2010

Cerita Sebuah Pelabuhan Usang

Hari ni sabtu..seawal pagi mama dah keluar rumah. Lepas sahur, tunggu subuh..dan lepas tu kemas2 semua, kul 7 dah keluar rumah. Keluar gi mana...gi kerja ke...bukanlah...hari ni kan bibik nak balik cuti raya kg dia kat Tg Balai, sumatera, Indonesia. bibik balik naik feri,kalau naik flight, tak ada pulak transport nak ke kg dia. So dalam tiket feri tu tulis berlepas kul 9 am, dan kul 8 pagi dah kena ada kat sana. Heheheheheh tapi kan jangan ler percaya sangat jadual perjalanan feri ni....tak adanya tepat pada masanya.

Calling2 mummy gee, dia pun dah keluar rumah. Bibik mama n bibik mummy gee ni balik sekali. kg diaorang ni dekat2, so ada kawan ler.....

Kul 8.20 dah sampai kar Port. Seperti dijangka punyalah ramai uamt manusia warga seberang yang nak balik ke kg halaman masing2. Dan masuk aje kawasan Port tu..hehehehhe silap2 kalau kita tertidur sepanjang perjalanan dalam kereta tadi, kita ingatkan dah sampai ke seberang. Memang penuh dgn warga seberang, tapi yang menghantar tu semua kereta2 menjalar panjang2....kebanyakknya dihantar majikan masing2.rata2 pekerja kat pelabuhan ni yang me

Agak2 uols lah kan..berapa banyaklah RM yg ditransfer ke seberang di musim perayaan ni yea. 2 hari lepas pun mama dah transferkan duit bibik guna Western Union..sebab dia takut nak bawak cash balik kg...ramai perampok katanya...so jalan selamat transfer duit dulu...nanti dia sampai sana,..gi ambik kat bank.

Sampai aje kat sana. mama n mumy gee tolong check in kan bibik2 dulu..lepas tu dah siap dapat confirm ferri no berapa n seat berapa...dan diaorang angkut2 beg2 tu..mama pun balik lah...tak larat nak tunggu..heheheh pengikut kata pekerja tu paling cepat feri bibik ( dapat feri ke 3) akan bertolak paling cepat pukul 4 ptg...hehehehhehe...aduhai..siksanya nak balik kg yea..


macam biasa dan seperti dijangkakan..jalan nak masuk kePelabuhan Klang ni memang sesak..walaupun mama sampai masih awal pagi..tapi kereta dah berderet.

cap ibu dan anak.....

ini barang2 bibik mama punya...3 beg dan satu kotak....tak taulah camana dia nak angkut balik rumah dia nanti naik motor roda 3 bawak barang2 ni....jangan beg tu terbarai sampai sana dah ler

yg ini bibik mummy gee punya barang yang nak dibawak balik..setiap beg atau kotak..diaorang akan charge RM15 untuk upah angkat masuk dalam ferri ..so kalau ada beg...sama dengan Rm60...mama tengok kanmacam2 ler mereka2 ni bawak balik ke negara mereka...yg paling kelakar tu siap ada yg bawak balik kerusi@sofa lagi tu....peti ais, diapers, dapur gas, peralatan elektrik dll.....

sabar buk.... jangan ribut...ribut......ferrinya belum tiba lagi....hehehhe..Mummy Gee dengan muka tensionnya..sebab kena tolak2 masa nak checkin@confirmakan perjalanan untuk bibik2....mama duduk tepi aje..suruh aje mummy gee aje beratur...hehehehehhe....untuk check in penumpang dikenakan bayaran Rm15 seorang..

sesak dengan manusia....

sesuatu yang agak mendukacitakan....gerai2 makan beroperasi seperti biasa ,macam bukan bulan puasa...dan pelanggan makan dan minum tanpa segan silu. Yelah faham, mereka musafir dan dibolehka...tapi kan..macam kurang menghormati bulan Ramadhan pulak. Orang merokok jangan cakaplah....huh..nasib baik2 anak2 tak ikut masuk kawasan ni....

gambar2 kandid yg sempat mama ambil.....hahahha...Uols ingat kalau kawan2 sekampung minah ni tengok ingat tak teruja ke dtg ke sini...tengoklah dressing dia ni...aduhai...mama tak taulah..camana..keadaan dia bila dah sampai sana erk..dengan berjam2 nak tunggu ferri datang..nak angkut barang yang berkotak2....kasut tali2 ala-ala erra fazira gitu....hahahahha.......ni mesti nak kasi tunjuk

sempat gak tau..tengah2 panas ni...mama n mummy gee pose...pose...gitu....hahahha..silap2 orang ingat kami pulak yang nak balik ke sana.....


tengok tu....dah ler berlatarbelakangkan lautan...siapa da rel keretapi lagi...betul2 dah macam cerita hindustan tau.......Amir & Dafiy tengah Babai bibik......nanti Amir tak leh gi meeting kat taman lagi...bibik cuti lama sangat....dafiy pulak duduk jauh...kita nak main ngan sapa ni.....

Pukul 10.30 pagi, lepas babai2 bibik..balik ler...ehhhh Amir nangis pulak.....bila tengok bibik dah masuk dalam...so bawak dia sekejap ke dalam...lepas tu sengih balik....

Ondway balik, hubby tanya nak gi mana erk....ntah mama pun tak ada plan...ingatnak balik rumah ajelah...last2 hubby kata nak gi cari kasut untuk Iki. Cari kat mana erk,...hubby kata gi KL....keSogo lah....mana lagi...

Ingatkan tak ramai orang sebab awal lagi...rupanya..hehehehhe cempedak dah jadi nangka....parking punyalah jauh....belakang Quality Hotel tu..lepas tu menapak. Pusing2 tengok cantikkkkk gak offer2 dia...Bonis & Sembonia..tengah buat sales n stock clearance....memang murah2 ler...kasut, handbag, baju dll.tapi mama tak de nak beli apa....cuma akhirnya "terbeli" gak 2 pasang kasut yang harga memang murah....nak sebut harga dia pun malu...hehehhehehe....so sapa belum beli kasut raya...cepat gi beli kasut Bonia kat Sogo.

Lepas tu....gi cari kasut Iki. Hah itu hubby le yg tolong pilihkan..mama duduk jer...sebab rasa cam dah penat ler...Amir pulak kejap lari kesana kemari...dan kejap2 mama dengar ada pengumuman anak hilang...huhuhuhuhu...lagilah mama kepit aje Amir ni...

susah gak nak cari kasut Iki, bila berkenan tak ada saiz pulak....akhirnya setelah hampir tertidur mama menunggu....dapak gak ler......ok lepas tu gi mana...baliklah.....penat woooiiiii


budak bawak beg BEN1o tu kan tersangatlah sukanya...dapat lepas bebas hari ni....hehehhe Amir ..berangan nak bawak beg..nak gi sekolah kata dia...

tengok tu deretan kasut Bonia yang sangat2 cantik....dan murah dari harga biasa...tapi ..hehehheheh ada sanggup ke mau menyelam kat kawasan ni yang penuh padat dengan lautan manusia......mama tak sanggup....penat...mama ambik yang kat tepi2 aje....umpama bermain digigi air ajelah.....tangkap anak2 ikan bilis jer....


ehhhh macam kenal aje kan orang yg tengah Q nak bayar tu.......2 pasang kasut untuk mama...kasut kerja...bukan kasut raya.....


Balik rumah...hehehhehe...mama pulak ler jadik bibik....so semoga bibik selamat dalam perjalanan dan selamat bercuti selama sebulan....Jangan lupa bik 2 October nanti pulang semula kemari yea.......Oklah..mama stop dulu....tengah masak untuk buka puasa ni.....sambil2 update blog...

6 comments:

  1. selamat pulang bibik2 ke kampung halaman, dan selamat menjadi bibik lak pada majikan2 yang ditinggalkan bibik....

    ReplyDelete
  2. kak kay.....belum selamat pulang lagi ler bibik2 tu...sehingga sekarang,mama tulis komen ni...pukul 9.51 malam, dia belum berlepas pun...baru nak melepasi pemeriksaan imigresen...apalah punya ferri kan..kata 9 pagi....sampai 10 malam tak berlepas...esok kot baru sampai...hahahha

    ReplyDelete
  3. Hey........dh kul 10.20 mlm la skrg ni feri bibik ni blum jln lagi.......tadi lpas buka aku saja g jeti jumpa diaorg,huh dgn muka sehari x mandinya,belengas,kanan kiri dh jadi tmpt pmbuangan smpah,lalu pulak diaorg mkn2 kt situ.mak ai aku kata....dah ada org tanya aku nk ikut balik indon sekali ke!!!!!

    ReplyDelete
  4. MMiraki - sepanjang bulan posa ni berapa kali buat lawatan muhibbah ke SOGO????

    ReplyDelete
  5. salam perkenalan...saja singgah, nak email nak invite blog kite..

    ReplyDelete
  6. http://kratosellas.blogspot.com blog from greece

    ReplyDelete