Thursday, February 12, 2009

Anis Sabrina Dalam Kenangan

Assalamualaikum....
Sekadar kenangan buat anak mama Allayarhamah ANIS SABRINA yang telah kembali ke rahmatullah..... seandainya Anis masih ada di dunia ini...tahun ni Anis menjejakkan kaki ke alam persekolahan Tahun 1. Al- Fatihah buat anak mama.......Anis sentiasa dalam ingatan mama buat selamanya.....
ANIS SABRINA DALAM KENANGAN
(21 march 2002 - 24 November 2002)
Anak kami Anis Sabrina , 8 bulan telah kembali ke rahmatullah pada 24 November 2002 pukul 6.30 pm di Katil No. 5 , Unit Rawatan Rapi (PICU) ,Institut Pediatrik , HKL. Anis Sabrina meninggal disebabkan serangan "Dengue Shock Syndrome" , ataupun denggi berdarah Grade IV, yang telah merosakkan keseluruhan organ didalam badannya. Tetapi virus yang menyerang Anis ini baru ditemui dan pakar-pakar perubatan tidak mengetahui punca sebenar virus ini..melainkan secara kasarnya ianya hanyalah demam denggi yang dibawa oleh nyamuk Aedes.Tujuan saya meneceritakan pengalaman benar ini adalah untuk peringatan kita semua dan juga ibubapa akan bahayanya Demam Denggi , kerana sehingga ke hari ini belum ditemui lagi vaksin untuk merawat penyakit denggi. Ikutilah pengalaman Anis Sabrina diserang denggi dan sehingga menghembuskan nafas terakhirnya dalam keadaan yang teramat sakit , menderita dan pilu..........Peringkat demam denggi adalah dalam lingkungan 10 hari. 4 hari pertama merupakan demam panas yang berpanjangan, masuk hari ke 5 , demam panas akan hilang. Kebanyakkan kita beranggapan , bila panas dah hilang , demam dah baik, sedangkan hakikatnya bagi demam denggi, hari ke 5 hingga ke 10 merupakan hari virus denggi mula membiak. Sekiranya seseorang dapat bertahan hingga hari ke 10 tanpa menghadapi komplikasi lain insyallah akan selamat , tetapi jika sebaliknya,,memang akan menjadi korban, Dan anak saya terkorban pada hari ke 11 demamnya. Walaupun melepasi tahap hari kritital 10 hari ,namun virus telah menyerang keseluruhan organ dalamannya sehingga gagal berfungsi.Khamis (14 November 2002).....pukul 4.30 pagi (Hari ke 1 demam)Seperti kebiasaanya Anis akan terbangun bila saya bangun untuk bersahur. Dan pagi itu Anis macam biasa , ceria dan bermain-main...sehingga saya selesai bersahur....kemudian selepas subuh Anis tertidur semula. Saya seperti biasa bersiap untuk ke tempat kerja..dan ketika mahu mengangkat Anis keluar dari bilik lebih kurang pukul 7.45 pagi,,saya dapati badan Anis sedikit panas.Saya telah berpesan kepada Pembantu rumah untuk memberikan Anis ubat demam.Di pejabat hati saya resah. Saya seperti menjangkakan yang anis mungkin diserang denggi kerana dikawasan ini banyak kes denggi. Sehingga petang saya kembali dari bekerja..keadaan Anis masih panas. Saya terus membawa Anis ke Klinik untuk mendapatkan rawatan...doktor mengatakan hanya demam biasa...dan mengingatkan jika demam tidak baik sehingga hari Ahad , kembali semula ke Klinik untuk membuat ujian darah. Keadaan Anis tidak berubah...sekejap panas , sekejap hilang.Walaubagaimana pun Anis masih mahu minum susu dan makan.
Jumaat (15 November 2002 - Hari ke 2 demam)
Keadaan Anis masih tidak berubah. Sementara saya pula mengalami demam. Oleh kerana kurang sihat dan tidak sedap hati..saya tidak ke pejabat disebabkan keadaan Anis dan diri saya yang demam. Tapi Alhamdulillah menjelang petang demam saya beransur hilang. Hanya Anis yang masih demam walaupun tidak sepanas semalam. Dan petang itu seluruh ahli keluarga suami saya mengadakan majlis berbuka puasa dan kesyukuran , kerana ibu mertua saya baru sembuh dari demam denggi. Tapi hati saya tetap risau mengenangkan keadaan Anis. Masa Anis banyak dihabiskan dengan tidur dan sekali-sekala mahu bermain-main. Keadaannya seperti tidak selesa..kerana dia lebih suka berbaring di dalam buaian walaupun sebenarnya dia tidak tidur.Sabtu (16 November 2002 - Hari ke 3 demam)Badan Anis sedikit sejuk hari ini. Saya bersyukur , mungkin demam Anis dah sembuh. Saya tinggalkan dia dirumah dan pergi membeli barangan keperluan rumah. Tengahhari Anis banyak tidur....dan mula kurang makan. Saya buatkan bubur nasi dan sup..dia makan dalam 3 -4 sudu ...lepas tu tidur.
Ahad ( 17 November 2002 - Hari ke 4 demam)
Menjelang pagi. Suhu badan Anis naik lagi...Selepas Subuh saya bawa Anis ke klinik sekali lagi. Setibanya di Klinik..doctor mencadangkan Anis dibawa ke HKL , kerana kalau ujian darah dibuat di Klinik , akan mengambil masa yang agak lama untuk tahu keputusannya. Lagipun hari Ahad makmal ujian tutup.Saya pun terus membawa Anis ke HKL, Unit Kecemasan. Keadaannya agak sedikit lemah..tapi masih lagi boleh menyusu dan tertawa. Selepas membuat pemeriksaan,(pukul 9.45 a.m) doctor menahan Anis di Wad , kerana disyaki menghidap denggi. Anis ditempatkan di Wad KK2 , Bilik No. 1. Hati saya mula tidak tenteram melihatkan terlalu ramai kanak-kanak di wad itu yang diserang denggi. Setibanya di Wad, doctor telah mengambil sample darah Anis untuk membuat ujian. Oleh kerana Anis masih terlalu kecil , amat sukar untuk memasukkan jarum ke badannya..untuk mengambil darah. Sehingga 5 - 6 kali mencuba baru berjaya. Kesian Anis , lebam-lebam tanhgannya...Pukul 2.00pm ,ujian darah diketahui , dan dari ujian berkenaan darah Anis tidak ada virus denggi. Saya bersyukur...tetapi Anis diletakkan dlaam pemerhatian kerana tanda-tanda denggi ada padanya..seperti tidak lalu makan dan lemah badan.Walaupun begitu, hati saya masih risau dan kuat mengatakan yang Anis dijangkiti denggi. Setiap 6 jam darah Anis diuji dan setiap kali itu saya menyaksikan Anis akan menangis kesakitan...Kesian Anis. Malam tu Anis asyiktidur dan langsung tidak mahu makan dan minum. Dia bergantung sepenuhnya pada drip air yang dimasukkan ke dalam badannya. Kencing Anis juga semakin berkurangan. Menjelang tengah malam doctor memberitahu yang memang confirm Anis telah diserang denggi , berdasarkan ujian darah yang di buat petang tadi. Walaubagaimana pun masih diperingkat awal kerana bacaam ujianPlatelette menunjukkan bacaan 195. (Normal antara 130 - 400) , tetapi Anis diletakkan dalam pengawasan doctor , kerana tidak mahu melarat.
Isnin (18 November 2002 - hari ke 5)
Keadaan Anis lemah, tapi masih boleh membuka mata dan bermain-main bila diagah. Susu langsung tak mahu, yang mahu hanya menhisap putting. Pukul 8.00 pagi darah Anis diambil lagi. Kali ini doctor menyuntik lubang jarum baru..kerana darah Anis terpaksa duji setiap 4 jam sekali. Sebelah tangan Anis disuntik jarum untuk memasukkan drip air , dan sebelah lagi untuk mengambil darah. Tak sampai hati asya meliohat keadan Anis ketika itu.Pukul 9.00 Doktor P.G. Lim , Pakar Kanak-Kanak membuat pemeriksaan ke atas Anis..dan doctor mendapati hati Anis sedikit bengkak.Doktor mengarahkan supaya Anis di X-Ray untuk melihat keadaan paru-parunya. Hati saya semakin bimbang , namun saya hanya mampu berdoa dan sambil berkata , yang Anis hanya demam biasa......semasa menunggu giliran untuk di X-Ray, jarum ditangan kanan Anisterbuka..menyebabkan darah keluar meleleh..sehingga membasahi baju saya dan Anis , dan diatas lantai. Oleh kerana banyak darah yang mengalir , Anis kelihatan agak lemah. Hati saya hanya Allah yang tahu.Selepas di x-ray Anis lebih banyak menghabiskan masanya dengan tidur. Bila diangkat dia akan menangis. Didudukkan di atas katil , dia tak dapat bertahan. Pukul 4.00 petang doctor membuat pemeriksaan sekali lagi...dan doctor mengatakan yang paru-paru Anis dimasuki sedikit air dijangkiti sedikit kuman. Hati Anis juga telah membengkak 4 cm. Doktor mengarah Anis dipindahkan Kebilik No. 7, untuk dibuat lebih kerap pemerhatian keatasnya.Pukul 4.30 pm Anis dipindah dan doctor lebih kerap mengambil darah. Anis hanya tidur ,, dan tidak menangis. Menjelang waktu berbuka , Anis langsung tidak mahu membuka mata , dan saya hanya meneguk segelas air untuk berbuka puasa , kerana tekak ini rasa telah tersumbat untuk menerima sebarangmakanan. Selepas solat Maghrib , saya cuba menitiskan sedikit air ke mulut Anis menggunakan syringe ubat. Namun Anis meluahkan balik. Pada pukul 7.30 malam saya cuba untuk mendudukan Anis , tapi alangkan terkejutnya , Anis tiba -tiba muntah darah yang berwarna kehitam-hitaman. Saya menjadi teramat panik. Saya menjerit memanggil jururawat dan doctor . dan menelefon suami. Suami saya dalam perjalanan ke hospital. Saya serasa hampir pitam melihatkan keadaan Anis. Setibanya suami dihospital. Saya terus menyuruhnya memegang Anis, kerana saya tidak sangup melihat keadaannya. Selapas tu Anis muntah lagi dengan meluahkan darah seperti tadi, malahan kali ini lebih banyak lagi sehingga membasahi baju dan juga cadar katil. Keadaannya semakin lemah.Tidak sampai 5 minit , Anis muntah darah lagi....Doktor membuat keputusanuntuk memindahkan Anis ke PHDW (Pediatrik High Dependency Wad) atau semi ICU. Semasa dibawa Anis masih menangis lagi...dan setibanya di PHDW, Doktortelah memasukkan segala macam tiub di badan Anis. Ujian Plattelette juga didapati semakin menurun iaitu , 55. Doktor mencucuk lagi lengan kecil Anis untuk mencari salur darah yang baru, kerana yang sediada telah tersumbat.Anis menangis dengan kuat , dan saya berlari keluar kerana tidak sampai hati melihat keadan Anis. Kalaulah saya tahu yang itulah mungkin kali terakhir saya boleh mendengar tangisan Anis ,mungkin saya akan tunggu Anis. Selesai semua tiub di masukkan ke tubuh Anis, Sel darah kuning (Platelette) dimasukkan kedalam badan Anis , untuk membantu menambah kan sel darah kuning, bagi melawan virus tersebut , kerana hati Anis tidak berfungsi untuk menghasilkan sel-sel darah. Pukul 12.00 malam doctor memberitahu keadaan nya kritikal tapi agak stabil , dengan bacaan platelette hanya tinggal 29.Walaubagaimanapun menurut doctor mungkin keadaan Anis akan berubah jika badannya dapat menerima sel darah kuning yang dibekalkan , dan mungkin dapat dipindahkan ke wad biasa.
Selasa (19 November 2002 - Hari ke 6)
Pukul 6.00 pagi , saya melihat Anis tidur ambil menghisap putting. Memang sepanjang masa di hospital Anis tidak boleh berenggang dengan putingnya.Suami pulang kerumah keranamenyangkakan Anis semakin baik. Tetapi alangkan terkejutnya saya apabila doctor memberitahu yang Anis terpaksa dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) kerana mengalami maslah pernafasan dan juga Platelette yang semakin menurun iaitu 16 , disamping hati yang mula kurang berfungsi dan semakin membengkak sehingga 9cm. Tahap ini amat kritika >kerana ia akan menyebabkan pendarahan pada otak. Bantuan pernafasan yang diberikan tidak berkesan , kerana bila Anis terjaga dari tidur dia akan cuba mencabut semua wayar dan tiub dibadannya, jadi doctor mahu memasukkannya ke dalam ICU dan memberikan ubat tidur supaya dia tidak menganggu segala macam alat yang dipasang ke dalam badannya. Saya menelefon suami , yang ketika itu baru sampai dirumah , dan dia bergegas semula ke Hospital. Pukul 8.30 am. Anis di pindah kan ke Unit Rawatan Rapi (PICU) HKL. Saya hanya menghantarnya ke muka pintu , kerana doctor tidak membenarkan ibubpa berada didalam semasa doctor membuat rawatan. Saya terdengan tangisan Anis. Yang rupanya kali terakhir dapat didengar). Saya menanti diluar ICU dengan keadaan yang amat tertekan sekali. Kerana saya dapat tahu ,pada pukul 7.00 am. Sebelum Anis dipindah kan ke ICU , seorang kanak-kanak berumur 9 tahun meninggal dunia kerana masalah yang sama macam Anis , dan kebetulan Anis ditempatkan di katil yang sama dengannya. Namun sokongan ahli keluarga dan juga jururawat serta doctor telah menguatkan semangat saya untuk melalui saat-saat getir ini. Hanya doa yang dapat saya lakukan untuk menolong Anis. Hampir 3.5 jam menunggu ,doctor masih belum selesai menjalankan kerja-kerjanya. Kaum keluarga ,sahabat handai ramai mengerumuni ICU untuk melihat perkembanagn Anis. Pukul1.00 tengahari doctor keluar dari unit ICU dan menemui saya dan suami ,untuk memberitahu pekembangan Anis. Doktor memberitahu yang Anis telah"ditidurkan" dengan ubat tidur , dan pernafasan Anis diambil alih sepenuhnya oleh mesin dan komputer. Kami dibenarkan melawat Anis. Hampir pengsan sayamelihat keadan Anis. Dengan hanya memakai "diapers" , tiub dan wayar berselirat ditubuhnya dan saluran pernafasan dimasukkan ke dalam mulutnya.Satu tiub lagi dipasangkan dihidungnya untuk mengeluarkan darah dari dalam badannya. Doktor memberitahu kami yang Anis mengalami masalah saluran darahyang bocor, iaitu oleh kerana terlalu banyak air yang dimasukkan ke dalam badannya dan Anis tidak boleh kencing menyebabkan , saluran darah yang ada tidak dapat menampung air yang ada di dalam badan Anis sehingga berlakukebocoran , dan air itu telah memenuhi keseluruhan ruang perut, hati ,paru-paru . Ditambah lagi dengan keadaan buah pinggang Anis yang sudah tidak berfungsi menyebabkan dia tidak boleh kencing sehingga menyebabkan badan Anis mengembang seperti belon.Walaubagaimana pun sya lihat Anis seperti tidur. Mukanya bersih seolah-olah dia tak sakit. Kesian Anis , dalam usianya dia terpaksa berhadapan dengan kesakitan.
Rabu (20 November 2002 - Hari Ke7 demam)
Saya telah berkampung di HKL sejak hari pertama Anis dimasukkan kesini.Pukul 8.30 pagi doctor menenui saya , dan memberitahu keadaan Anis. Anis dalam keadaan amat tenat. Kerana kandungan sir dalam badannya terlalu banyak. Anis tidak boleh kencing secara normal kerana buah pinggang Anis telah rosak. Disamping itu hati Anis semakin membengkak , dan paru-parunyadipenuhi air dan darah. Doktor juga menerangkan yang salur darah Anis telah bocor menyebabkan air telah meresap ke deluruh organ di dalam badannya. Ya allah..tabahkan lah hati saya. Oleh kerana kedua-dua buah pinggang Anis telah rosak maka proses perkumuhan tidak dapat dilakukan secara semulajadi.Doktor mungkin akan menebuk perut Anis untuk mengeluarkan kandungan air dibadanya untuk mengelakkan keracunan. Apalagi yang saya boleh lakukan melainkan menyerahkan pada kebijaksanaan doctor dan berdoa kepada Allah.Pukul 10.30 pagi Dr Selva , pakar Urologi (Buah Pinggang) memanggil sayadan suami. Doktor meminta keizinan dari kami untuk melakukan sedikit pembedahan dengan menebuk perut Anis. Doktor berkata tiada cara lain lagi.Melainkan cecair perkumuhan dalam badan Anis perlu dikeluarkan , sebelum , rawatan yang lain boleh dilakukan. Apa lagi yang boleh saya dan suami lakukan , melainkan menandatangani surat kebenaran. Proses mengeluarkan air dari badan ini sama seperti proses "Homodialysis" bagi pesakit buah pinggang. Cuma bezanya dia dipanggil PD , dan dia hanya untuk mengeluarkan air kencing dan bukannya mencuci darah. Prosesnya adalah dengan memasukkan berliter-liter air ke badan Anis , membiarkannya selama 5 minit danmengeluarkannya semula. Semasa proses mengeluarkan air ini , dia akan menyedut sama air kencing dari badan Anis.Kemudaian air akan diasingkan ,iaitu air yang dimasukkan tadi akan di tadah didalam baldi , dan air kencing Anis yang disedut keluar akan di sukat untuk mengetahui , berapa banyak yang berjaya disedut keluar. Badan Anis jua kelihatan semakin membengkak. Tentu anda semua dapat bayangkan , andainya terlalu banyak air yang dimasukkan ke dalam badan , tetapi tidak ada yang keluar tentu badan anak membengkak seperti belon. Itulah yang terjadi kepada Anis. Sementara itu darah merah dankuning(platelette)telah berpaket-paket dimasukkan ke badan badan Anis ,namun semuanya tiada tindak balas. Bacaan Platelette juga semakin turun naik. Tidak ada sebarang improvement pada diri Anis , malahan semakin teruk lagi.
Khamis (21 November 2002 - Hari ke 8)
Keadaan Anis tidak berubah , dan amat kritikal. Doktor hanya meneruskan rawatan yang sama. Oleh kerana denggi tiada vaksin , rawatan hanya berdasarkan permehatian sahaja. Pada ketika ini nyawa Anis memang bergantung sepenuhnya pada mesin. Jika bacaan mesin menunjukkann Anis kekurangan darah merah, doctor akan masukkan darah merah, kalau kelurangan platelette,doctor akan masukkan , kalau kurang air , tambah lagi, kalau kurang oksigen,tambah lagi bekalan oksigen. Begitulah keadaan Anis. Sehingga anak saya yang dahulunya putih gebu , kini telah membengkak , dan sedikit kehitaman.Sehingga pada suatu ketika berlaku pendarahan dari mulut , dan hidung Anis darah bercampur lendir dan berbuih-buih. Saya teramat sebak. Sampai padasatu tahap badan Anis tidak dapat menampung darah yang dibekalkan padanya, pada masa ini berlaku pendarahan dari hidungnya. Doktor memberitahu , ini kerana bekalan darah telah overload sehingga ia membuak keluar. Tetapi bekalan darah tak dapat dihentikan , kerana hati Anis telah rosak dan tidak dapat berfungsi untuk menghasilkan sel-sel darah, Jadi Anis bergantungsepenuhnya pada bekalan darah.Pemantauan ke atas Anis lebih rapi lagi dengansetiap 2 jam dibuat ujian darah dan bermacam-macam ujian lagi.Badan Anis juga mula kuning kerana hatinya tidak berfungsi lagi.Petang ini lebih kurang pukul 6.00 sedang saya duduk di hadapan ICU , saya telah menyaksikan 2 kematian . Mayat 2 orang sedang ditolak dihadapan mata saya. Dan saya tahu salah seorang dari mereka meninggal dunia kerana serangan denggi. Hati saya mula berdebar , adakah saat untuk Anis akan tiba jua... ini kerana sepanjang saya berkampung di HKL sehingga hari ini , saya telah menyaksikan 3 kematian kanak-kanak kerana denggi. Saya hanya berdoa semoga akan selamat dan sembuh seperti sediakala, walaupun memang saya tahu saya akan pasti melalui saat seperti itu jua.
Jumaat (22 November 2002 - Hari ke 9)
Keadaan Anis bertambah tenat. Pukul 2.00 petang doctor memanggil saya dan suami untukmenerangkan keadaan Anis. Consultant Dr Hung , Paeditrician Dr PG Lim , Dr Zamani , Dr Siti Aishah dan Dr Ismail telah menerangkan yang keadaan Anis semakin tenat dan peluang untuknya sembuh adalah teramat nipis.Ya Allah inilah dugaan yang paling hebat saya terima. Ini adalah kerana semua organ didalam badanya telah rosak dan tidap dapat berfungsi. Kedua-dua buah pinggangnya rosak , hatinya bengkak , paru-parunya berair dan berdarah sertadijangkiti kuman , tekanan darahnya rendah , pendarahan dalaman berlaku di di sana sini dan boleh dilihat secara luaran memalui hidung dan mulut , badannya semakin mengembang , kekuningan dan agak sedikit kehitaman.Saya bertanya kepad doctor , oleh kerana keadaanynya yang sedemikian ,adakah doctor akan menruskan rawatan (pada saya penyiksaan) kepadanya ,doctor berkata mengikut peraturan doctor tidak boleh menghentikan rawatan ke atas pesakit sehingga pesakit itu pergi dengan sedirinya. Keadaan saya amat tertekan sehingga saya langsung tidak menjamah sebarang makanan melainkan minum air selama berhari-hari , namun peliknya saya berasa kuat walaupun tidak mengambil sebarang makanan.
Sabtu (23 November 2002 -- Hari ke 10)
Sepatutnya hari ni Anis telah melepasi tahap kritkal demamnya. Tapi apakan daya oleh kerana berlaku terlalu banyak komplikasi dalam badannya , keadaan sebaliknya yang berlaku. Pada tahap ini masalah denggi tidak ada lagi, yang tinggal hanyalah komplikasi-komplikasi terhadap organ dalamannya. Pada hari ini doctor menemui saya lagi dan memberitahu yang Anis semakin tenat...dan peluangnya amat nipis. Sekarang ini tekanan darahnya terlalu rendah sehingga jantungnya terpaksa dibantu dengan 5 jenis ubat untuk menguatkannya. Sistem badan Anis juga terlalu lemah kerana darahnya kekurangan oksigen. Oksigen tidak boleh dibekalkan terlalu banyak kerana paru-paru Anis tidak dapat berfungsi dengan baik dan jika dibekalkan juga oksigen maka akan berlaku kemungkinan paru-paru Anis akan pecah. Untuk mengelakkan ini berlaku doctor membuat pemantauan yang rapi dengan membekalkan darah sedikit demi sedikit dan mengawal pendarahan dari berlaku.Semasa sample darah diambil , warna darah dari badan Anis berwarna kehitaman akibat kekurangan oksigen.Keadaan memang amat kritikal sekali.. Melihatkan keadaan Anis memang saya teramat sedih , dan hampir hilang akal. Tetapi setelah saya berfikir kembali , jika ini hanya merupakan suatu penyiksaan terhadap Anis , saye redha...saya merelakan dia pergi..tapi doctor kata jangan mudah nmeyerah kalah , selagi ada jalan akan dicuba untukmenyelamatkan Anis. Malam selepas solat maghrib , jururawat meminta saya tidak pergi kemana-mana kerana mungkin masa Anis hampir tiba. Saya cuba kuatkan hati dengan membara surah yasin dan ayat-ayat alquran di telinga Anis disamping memberikan kata-kata semangat pada Anis. Walaupin Anis tidak sedar, tetapi naluri keibuan saya tahu yang Anis mendengar apa yang sayakatakan padanya.Saya habiskan banyak masa dengan Anis sepanjang hari ini sehingga tengah malam....saya tidak dibenarkan berada di dala ICU , kerana ketika itu Unit ICU sibut dengan berita pemisahan kembar Siam Azami dan Azama. Oleh kerana itu keadan di ICU agak sibuk dan saya mengambil keputusan menunggu diluar sahaja.
Ahad (24 November 2002 - Hari ke 11)
Selepas subuh saya balik kerumah sebentar untuk menukar pakaian.Kemudian saya terus bergegas semula ke HKL. Sejak pagi ini, keadaan Anis teramat tenat dengan hidupnya bergantung sepenuhnya pada ubat yang menguatkan jantungnya. Saya meminta keizinan pada doctor untuk memberi peluang anak saya yang lain iaitu Aliff Zikry, 5 dan Amira Zulaikha , 3 untuk melihat adik mereka buat kali yang terakhir. Ini kerana sejak seminggu yang lalu. Iky dan Ika tak dapat nak lihat adiknya , kerana kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke dalam ICU. Sebak melihatkan kedua anak saya melihat keadaan adik mereka,kerana saya selalu berkata yang adiknya dihospital untuk baik , tetapi sebaliknya yang berlaku. Oleh kerana saya tahu hari ini mungkin hari terakhir Anis , saya tak mahu berganjak dari tepi katil Anis sambil mebacakan surah Yasin dan bercakap-cakap dengannya. Kulit Anis semakin kehitaman....pukul 2.00 petang saya semakin tidak sanggup melihat keadaanAnis , dan memohon jururawat menhentikan ubat-ubatan keatas Anis. Jururawat tidak berani membuat keputusan , kerana doctor tak ada. Tidak lama doctordatang dan saya merayu supaya dihentikan saja ubat ke dalam badanya kerana melihatkan keadaanya yang semakin membiru dan kehitaman. Andainya sudah ditakdirkan sampai disini saja Anis dipinjamkan kepada saya , saya redha dan relakan permegian Anis. Saya mahu Anis pergi dengan tenang.Doktor memanggil suami saya untuk mendapatkan pengesahan kebenaran...dan akhirnya satu demi satu ubat untuk penyambung hayat di badan Anis dihentikan. Doktor tidak membuangnya secara serentak. Kerana tidak mahu saya terkejut dengan pemergian Anis. Jadi doktor menghentikannya satu persatu melain ubat tidur.Dia bertanya kepada saya , samada saya mahu melihat dia pegi dalam sedar atau tidak. Walaupun sebenarnya saya ingin melihat Anis membuka mata buat kali terakhir , tapi apabila doctor mengatakan jika ubat tidurnya dihentikan dia akan tersedar tetapi akan menanggung kesakitan yang amat sangat dan tidak boleh melihat dan memberi respond apa yang diberikan , saya mengambil keputusan untuk tidak menghentikan ubat tidur padanya. Walaupun kesemua ubat telah ditanggalkan , tetapi dia tetap akan mengambil masa yang lama untuk Anis mengakhiri hayatnya , menurut doctor mungkin Anis akan nazak sekitar 2-3 jam lagi. Terus terang saya katakan saya tak sanggup lagi melihat Anis begitu.Kalau boleh saya mahu dia cepat menghabiskan hayatnya. Bukannya saya mendoakan dia pergi , tapi melihatkan pada keadaan nya , jikalau anda semua berada ditempat saya, pasti anda jua..akan melakukan apa yang saya lakukan .Mujur tidak lama selepas itu muncul Dr Abd. Halim...melihatkan pada keadaan Anis, dia lantas memanggil saya dan suami dekat dikepala Anis , dan meminta jururawat mengangkat Anis ke pangkuan saya untuk Anis menhabiskan hayatnya.Dan dengan perlahan-lahan Doktor mencabut satu persatu penyambung hayat Anis.... Saya peluk badan Anis, saya bisikkan ayat-ayat suci kepadanya. Saya katakan padanya yang...mama dan ayah redha dengan pemergian Anis....pergilah sayang...mama dan ayah relakan Anis pergi...pergilah dengan tenang Anis..jangan takut...Anis pergi dulu..nanti Anis tunggu mama , ayah Iky dan Ika diakhirat.Ketika monitor yang menunjukkan nyawa Anis hampir sampai keakhirnya , ayah saya iaitu datuk Anis baru tiba dari kg. Dan sebaik saja datuknya mengucupnya Anis Sabrina pun pegi dengan tenang menghadap ilahi...Saya masih tidak percaya yang Anis telah pergi...dan apabila saya melihat monitor ....barulah saya pasti yang anak saya ANIS SABRINA telah kembali kepadanya dengan keadaan yang menyayat hati...INNALILLAHIWAINNALILLAH HIR RAJIUNNNNNN.
Buat yang meyaksikan Anis Meghembuskan nafasnya , pasti tidak dapat menahan sebak...Selamat Anis....tenanglah Anis disana. Anis pergi dengan disaksikan ahli keluarga saya dan suami , datuknya, cik gee, cik som, cik lah ,cik rin, cik mah...mak lang , mak ngah, pak ngah, cik wan , radzwan , cih shah, jururawat dan doctor yang ada disekeliling Anis.Anis pergi menghadap ilahi tepat pukul 6.30 petang dalam hujan renyai-renyai. Selamat Tinggal Anak Mama ANIS SABRINA. Mama sentiasa sayang dan mengingati Anis sehingga keakhir hayat mama...dan semoga kita dipertemukan disana.ANIS SABRINA tetap kekal dalam ingatan mama , ayah , Iky, Ika dan semua saudara mara . Mungkin ketika itu Anis telah mendapat ketenangan dan tidak merasakan kesakitan seperti sebelumnya. Ini dapat saya lihat dari keadaan wajah Anis yang cukup tenang, cantik dan teramat comel ,berbeza sewaktu sedang tenat. Mungkin ini juga kerana saya telah merelakan dia pergi, kerana sebelum ini saya seperti tidak mahu kehilangannya, namun apabila difikirkan buat apa saya menyiksanya...dan saya bedoa semoga dipercepatkan masa untuk Anis bertemu penciptanya. Selamat tinggal anak mama....Mungkin selama ini Anis menunggu keizinan dan kerelaan dari saya ibunya untuk meninggalkan dunia ini. Pergilah Anis..........
Jenazah Anis dibawa pulang kerumah lebih kurang pukul 9.30 malam. Malam itu merupakan malam terakhir Anis tidur dirumah diatas katil Anis. Mungkin kuasa Allah , walaupin sewaktu nazaknya badannya hampir semua kehitamannya, sebaik sampai ke rumah dan dibaringkan dikatilnya...lama kelamaan kulit nya kembali seperi biasa....malah saya lihat Anis seperti tidur dengan nyenyaknya. Saya sentiasa disisi Anis sepanjang malam. Semua yang datang melihay jenazahnya Anismengatakan Anis cantik , tidur dan terlalu comel. Anak saya Iky dan Ika sukar untuk menerima kenyataan yang adiknya telah pergi. Sepanjang malam Iky disisi adiknya dan terlena disisi jenazah adiknya. Dan dia tak henti-henti merenung adiknya...sehingga tak bagi saya munutup wajah jenazahnya.Bertambah sedih bila dia bertanya ..berapa lama Anis nak mati...bila dia nak hidup balik...dan kenapa mama tak bawa adik ke Klinik untuk bagi adik hidup.Isnin (25 November 2002)Pukul 9.00 pagi jenazah Anis dimandikan , Saya , suami , ditemani ustazah telah memandikan Anis buat kali yang terakhir. Terasa badannya amat lembut ,seolah-olah sedang tidur , dan berbau wangi. Kesian Anis , ada bahagia anggota badannya yang membengkak dan lebam-lebam. Sewaktu sedang dimandikan, badannya darah masih mengalir melalui hidung dan mulut. Ini kerana pembeku darah dalam badan Anis ridak ada. Jadi darah masih tetap mengalir. Sewaktu saya membersihkan mulut Anis , dan membuka mulut Anis , Ya Allah..darah cair kehitaman memenuhi mulut Anis..di saat ini saya melihat gigi Anis 2 batang yang baru mula tumbuh...Saya tabahkan hati untuk tidak mengalirkan air mata, kerana ustazah telah berpesan kepada saya , jangan menangis hingga mengalirkan air mata di atas jenazah..Ini adalah kali teakhir saya dapat memandikan Anis , selalunya memang diwaktu begini Anis akan bangun tidur dan menandikannya. Tapi hari ini adalah kali terakhir Anis akan mandi di rumah saya.
Saya juga telah mengkafankan jenazah anak saya bersama suami dengan tunjuk ajar ustazah.....Pukul 11.00 pagi setela disembahyangkan ,Jenazah Anis selamat di semadikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Kosas , Ampang. Suami saya merupakan orang yang terakhir memegang Anis ...kerana dia yang telah membaringkan Anis di liang lahad. Semadilah ANIS SABRINA dengan tenang. Mama , Ayah , Iky dan Ika akan selalu datang melawat Anis.Mungkin disaat ini Anis sedang bahagia bertemu yang menciptanya. Sedekahlah AL-FATIHAH.......untuk Anis Sabrina.Begitulah kesudahanya serangan "Dengue Shock Syndrome" ke atas anak saya.Semuanya berlalu dengan terlalu pantas dan seperti bermimpi. Selama 11 hari Anis memalu saat-saat derita untuk menemui ilahi. 3 hari dirumah, 1 hari di wad KK2 , 1 hari di HDPW dan 6 Hari di ICU..dan untuk seterusnya Anis akan tinggal di suatu tempat yang amat indah sekali.... Amin......Hilangalah seorang permata hati saya yang menjadi korban kerana seekor NYAMUK AEDES.
Untuk mengelakkan lebih ramai lagi kanak-kanak seperti Anis menjadi mangsa , saya dan suami telah memberi kebenaran kepada doctor untuk mengambil sedikit tisu hati , air tulang belakang dan darah Anis untuk dibuat ujikaji. Ini kerana "Dengue Shock Syndrome " yang menyerang Anis,adalah sejenis viris yang baru..tidak seperti virus denggi sebelum ini yang hanya menyerang sel darah seseornag. Tetapi "Dengue Shock Syndrome" yang dialami oleh Anis teleh menyerang keseluriuhan organ dalaman badan Anis dan menyebabkan pendarahan yang banyak. Menurut doctor mereka sedang membuat kajian mengenai virus ini. Oleh kerana itu doctor ingin mendaptkan sample dari tubuh Anis untuk mengkaji , virus apakah yang sebenarnya telah mengorbankan Anis. Ini kerana sebelum ini ada seorang pesakit ayng berjaya dirawat dengan kaedah yang sama digunakan ke atas Anis. Dan anak itu selamat hidup sehingga kini setelah terlantari 14 hari di ICU. Doktor ingin mendapatkan sedikit tisu organ badannya untuk dibuat kajian ..apakah yang sebenarnya yang dapat menyelamatkan pesakit ini. Tetapi malangnya kedua ibubapanya enggan memberikan kerjasama dengan tidak memberikan kebenaran doctor berbuat demikian. Maka doctor tidak dapat mengesan apakah sebenarnya antibodi yang telah menyelamatkan nyawa anaknya. Bagi saya kalaulah dengan mengambil sedikit sample dari tubuh Anis , doctor boleh manjalankan kajian dan seterusnya dapat mencari vaksin untuk merawat penyakit ini , saya merasa bangga sekurang kurang seorang anak saya terkorban tetapi ramai lagi kanak-kanak lain yang dapatdiselamatkan.Waullahualam..
Peringatan buat Semua Ibubapa. Jika anak anda demam melebihi sehari bawalah terus ke hospital.....Begitulah bahayanya penyakit denggi. Hanya kerana Seekor Nyamuk Aedes , anak saya terkorban. Nyamuk Aedes menyerang pada waktu pagi dan hampir senja. Berhati-hatilah. Aedes juga tidak membiak ditempat yang kotor, tetapi ditempat yang bersih. Walaupun pengalaman ini pahit dan sukar untuk diterima..namun saya terpaksa meneruskan kehidupan ini kerana yang pergi tetap pergi..tapi saya masih ada 2 orang anak lagi yang perlu diberikan perhatian. Semoga pengalaman saya ini boleh dijadikan panduan pada anda semua.Saya juga berterima kasih terutama kepada kakitangan Unit Rawatan Rapi(PICU) , Institut Pediatrik , Hospital Kuala Lumpur yang telah bertungkus lumus menyelamatkan nyawa anak saya , Wad KK2 dan PHDW . Mereka telahberusaha bersungguh-sungguh , namun Allah lebih menyayangi ANIS SABRINA. Dia telah dipinjamkan kepada saya selama 8 bulan sahaja. Saya puas kerana dapat menhabiskan masa dihujung-hujung hayatnya. Selamat Jalan anak mama...ANIS SABRINA........(yang bermakna "teman setia dan sabar)...Note: AL-Fatihah

9 comments:

  1. TQ. Nurul Al-Ain. dah 8 tahun Anis meninggalkan kami semua.

    ReplyDelete
  2. Takziah Mama Miraki... saya menangis membaca kisah ini. Anis menunggu anda di syurga.

    ReplyDelete
  3. al fatihah untuk adik anis sabrina. semoga rohnya tenang di sana. saya membaca post ini semasa anak saya yg berusia 10 bln disyakki denggi.Syukur alhamdulillah bkn denggi cuma viral fever.

    ReplyDelete
  4. Assalam kak.. Saya baru baca berkenaan anis.. Allah sungguh saya tidak kuat untuk membaca tulisan akak. Benar2 menyentuh hati. Soga akak sekeluarga tabah dan teris kuat..Semoga roh anis tenang di sana. Amin.

    Salam perkenalan dari saya.

    ReplyDelete
  5. Hi Mama Miraki, sedih saya membaca cerita tentang kisah Anis. Saya Lionel Tay, pengarah dari Visviva Media Sdn Bhd, kami tengah mencari cerita kisah benar tentang mangsa demam Aedes, untuk menghasilkan sebuah video campaign menhapuskan nyamuk Aedes. Campaign ini adalah anjuran Majlis Bandaraya Shah Alam, dan video ini akan disiarkan kepada orang awam di Shah Alam.

    Sila hubungi saya di lionel@visvivamedia.com, atau panggil saya di talian 012 2277598. Saya amat harap puan dapat membantu kami dalam usaha ini. Sekian terima kasih.

    Lionel

    ReplyDelete
  6. Al Fatihah. I have read the story with non stop tears. Little beautiful angel named Anis Sabrina is happily living in heaven now..Such a beautiful strong courageous and gifted baby girl born many years ago..who is very happy in heaven now..May the Mother and the family be strong..Kita jua pasti kembali kepada Nya..

    ReplyDelete