Sunday, December 21, 2014

Bersantai-santai di Singgah Santai Resort, Hulu Langat


Sesuatu yang tidak dirancang....acara bidan terjun...itu yang selalu terjadi. Kadang2 lama kita plan tapi sampai masa ada pulak halangan. Last minit plan yang selalu menjadi. Hah itulah kisahnya aktiviti ala-ala Family Day lah kononnya dwngan family belah hubby. Mama bermula cuti panjang 10 hari. Entah camana boleh tersembang ajak manndi manda sejukkan badan...so akhirnya inilah hasilnya....Jom layan foto-fot sekitar percutian singkat dan bidan terjun kami,,,,


Bonding time...6 dari 7 family inlaw berkumpul hari ni...satu family tak dapat join sebab ada hal yang tak dapat dielakkan.....happening giler...



Macam biasa,,,Mama selaku AJK Bidan terjuan menguruskan tempahan tempat dll...hehehe ni semua gara2 sahabat Mama Cik Ta la ni,,last week dia ada upload gamabr dia ke Resort ni dalam FB,,,mama berkenan lak tengok gamabr2 tu dan mama start mengoggle lah pasal resort ni....co after several calling2...confirm bili...confirm sapa nak join akhitnya pada 20 December 2014 maka berkumpullah kami di sini. Kali ni kami semua berkumpul di SINGGAH SANTAI RESORT...Lokasi di mana...alah dah namanya bidan terjun kan...so cari yang dekat2 ajelah...Resort ni terletak di Bt 14 Hulu Langat....tak yah gi jauh2 ..yang penting dapat berkumpul ramai2.


Mama datang awal untuk urusan Check in.. Masuk dalam kawasan resort ni..Ok nampak cantik dan masih agak baru beroperasi...kemas, bersih dan selesa.

Macamana nak pegi...alah tak kan korang tak tau kan Hulu Langat kat mana...Mama duduk di Ampang ni kira0kira 20 minit je perjalanan...Ikut je signboard dia..pasti jumpa..paling2 sesat pun masuk hutan je...hahahahah
Masuk ikur Jalan Felcra Semungkis tu..dalam 2 km..jumpalah resort ni...sebelum tu macam2 resort ada...Lembah Azween lah..Lama Nur Kasih lah...dan macam2 tempat untuk kem dan team building...so kami ni kira2 nak gi Team Building gak lah ni...hahahaha

Kami ambik bilik ni..VIP Suite katanya....hehehhe...ok lah dia ada macam2 bilik. Hanya ini yang tinggal pun sebab booking last minit. Tapi view cantik mengadap swimmping pool dan kereta park depan tangga.,.
Masuk bilik...wahhhh..View cantik..mengadap ppool dan kehijaun hutan hutan tropika..... terasa nyaman dan udara segar.....amir nampak pool tu tak sabar2 nak mandi....masa ni yang lain  tak sampai lagi..

Dalam bilik...Bilik kemas dan bersih..ada satu katil Queen dan satu single. Fully aircond dan TV serta siaran TV satelit NJOI. So malam ni boleh tengok bola Piala AFF Suzuki. Ada macam2 penginapan...ada Dorm, Home stay, Bilik Deluxe. Yelah biasa orang kat sini baut Team Building...so kemudahan bilik memang yang basic aje. Tapi Mama rasa puas hati dan selesa lah..sesuailah dengan kadar bayaran.

Selfie satu kali..ehhh kali ni bukan selfie...ni orang ambikkan gambar. Susah bebeno kan nak ambik gambo ngan Mr Hubby.,,,hahhaha....

Amir yang sangat teruja...tunggu kawan2 tak sampai lagi...

Mama bawa bekalan makanan sikitlah..sebab kami last minit..so tak de lah booing pakej makan sekali..tapi Ok lah..akt sini makanan tak de masalah..kedai2 makan banyak area sini....bekalan makanan pun banyak....so makan dulu...Pondok2 wakaf banyak disediakan keliling chalet, So boleh makan sambil ambik angin..nak makan kat sini boleh..pondok depat kolam pun boleh..yg wakaf ni betul2 depan bilik kami lah.

Suasana depan bilik penginapan kami.

Saing dengan kami ada satu Keluarga buat Hari Keluarga...so memang penuhlah chalet malam ni....nanti kalau ada masa..kami pun nak plan yang proper punya Family Day lah....

Makcik Tuan tanah ni mesti nak selfie berlatarkan suasana yang cantik tu kan....

auhhhhhhh,,,nyamanya Hubby n Iki..masa ni kolam x de orang lagi..kami yang punya....air sangat sejuk. Ini adalah air bukit yang ditakungkan dalam swimming pool...so x de bau klorin...tapi menurut adik kat kaunter tu..ni air frresh bukit tapi dia tak melalui proses pembersihan. Ada 2 jenias kolam kat sini..yang satu lagi tu memang air fresh dari bukit...kirany akami ni mandi air mireral lah..hahhaa

Cantik kan pemandangan kat sini..View dari bilik beranda bilik penginapan....

suka sangat.,,,,tenang dan samai je....

Duduk kar BEranda sambil melihat gelagat orang mandi manda...hehehhee...skodeng sekejap lah...lepas tu kita mandi orang lain lak skodeng...

aishhh..tak tahan ni....nak turn gak lah...lepas Soalt Zuhur...jom........disebabkan air bukit...so anak2 pun tak nak sangatlah pakai swimming attire yang complete....ok lah....

tu diaaa.a........Mama Miraki dan terjun masuk kolam...nasib baik air tak melimpah keluar..

View dari kolam..bilik penginapan kami yang kat depan tu ler...dari depan nampak cam 2 tingkat..tapi akwasan ni kan berbukit...so kami naik dr belah belakang ler....Bilik memang sangat strategik..nak monitor anak2 mandi pun senang...

Splash ....menyegarkan.....
Amir n Aqil...dua orang budak kenit ni memang sampai kecut2 berendam,,,

Mama ^ Qiha,,,Gimnas dia ni,,,,jangan ko ajak Mama buat aksi Gimrama dalam kolamni sudah lah yea..

satu kolam cetek untuk anak2...satu kolam dewasa..ada pembahagi tengah2 tu..

Cakkkk....... Ida dengan pemampung Itiknya...tu untuk adik Ariana ke Ida pakai tu....
Mama n Partner in Crime a.k.a Biras ak.a BFF.....jalan2 dipetang hari....kasi Exercise sikitlah naik turun bukit...ambik angin petang...

Hai Ida...nak jogging ke nak gi shopping ni...

Selapas habis sessi berendam petang ni...Jomkita jalan-jalan ambik angin keliling resort ni.  Ada aktivit jungl tracking dll kalau nak buat. tapi alah kami kan nak santai2 je...x yah lah buat benda2 tu kali ni....Jom kita layan suasana kelilign tempat ni...

Ni kolam kedua yang kaka cerita tadi....Kolam ni tak berapa dalam...air memang sejuk..air dari anak sungai dan air dari bukit di takungkan ke sini kan....

budak2 tak nak lak mandi kat sini..doran suka berkubang kat sana lagi best katanya...

Makcik ni yang rasa nak terjun sekali algi dalamkolam ni...

MAsa ni anak2 mama semua keletihan berendam...semua zzzzz dalam bilik..so mama round dgn Kak Nab dan anak2 dia je......si comel Ariana lepak dalam stroller je...

ku di hadapan...kau dibelakang....

Best tu mandi bawak payung cendawan tu......


Ada jambatan comel....menuju ke Cafae yang sedang dalam ubah suai..so next time datang harap2 cafe ni dah siap....hehehe

mata dah mula layu dan mengantuk.....

tengok udang galah dalam akuarium...

Dewan makan..kalau kita booking untuk pakej semua..ni dewan makannya...Nest time datang kami akan plan awal2 dan booking utk BBQ sekali...

Dah senja...semua balik ke sarang....


Senja...tutup pintu ye....Solat Maghrib dulu...lepas ni nak layan bola Final AFF Suzuki.....

Malam yang cerah dan terang benderang..memang meriah...jeritan dari bilik2 semua golllll...gollll...gollll...goll...terutama bila Harimay Malaya dah lead 3-0....huhuhu...siapa da yang kata nak terjun kolam mandi malam2 ni kalau Malaysia memang...siapakan orang itu...kuang...kuang...kuang...

Detik2 mencemas di saat trakhir........akhirnya......nak buat macamana pemain dah usaha sebaik mungkin...tak de rezeki..Syabas Harimau Malaya...

Selamat Mama tak yah terjun......

Mereka2 yang kecewa dengan kekalahan Malaysia...lepas habis match...si jejaka2 ni semua dok terjun dalam pool...hahahha sejukkan badan yang panas tadi tu.....

Malam tu kami semua tidur lena...yelah badan letih..tisur selesa...suhu sejuk ditmabah deag aircon yang sejuk...memang bergulung dalam selimutlah tidur...


Seusai Subuh...dikejautkan dengan kedatangan Ambulan ni ke resort ni. Ehhh kenapa pulak yea..suspen lak rasanya...Rupanya salah seorang ahli yang buat family day siang tadi tu katanya sakit perut tak tau appendix ke apa ke....So semoga dia sepat sembuh. Walaupun tak kenal tapi kami bertegur sapa gak lah....


Selamat Pagi semua.......21 December 2014

bangun2 pagi nampak suasana ni...

So seusai Subuh...misi mencari breakfast.......Kami dah plan pagi ni nak bersarapan di Kesukaan kami ni kat Bt 18 tu,,apa ke nama dia  selalu makan situ tapi tak ingat nama kedai. Lokasi.... kat Taman Desa Sentosa....

Nasi Kerabu yang sangat mables......Huby siap order 2 dish sekali makan..nasi kerabu dan laksam....

Laksam yang mables gak...memang sangat2 umph.....


Sebahagian je yang ikut breakfast..yang lain sambung zzzzz....kami tapau je....stok makanan pun banyak lagi...

ehhh...ada penyokong Thailand lah....hahha bukanlah ni group chalet depan punya family Day...dorang mintak mama tolong ambikkan foto keluarga mereka....

Pagi ni Kak Sham baru sampai..dia x sempat nak dtg semalam..so pepagi ni baru sampai...hahhaha Kak sampai bawak sebeban makanan..dengan nasi lemaknya..kuih muih....hahhaha

Acara terjun santai bermula.....

hehehhee..

Penyokong Harimau Malaysa terlepas ke sini.....penat bersorak distadium malam tadi tu,,tu pasal pagi ni baru bole join kami disini....

Ariana Comel....

Suka ria berjimba-jimba..


aksi comel mereka berdua,,,hahhahaa

Ibu dan Anak..Ika yang masih keletihan baru balik dari Kem semalam....sambung penat kat sini pulak..

peace...

Mama n ipar duai.....

ehhh dekat nak sama lak muka ngan biras mama..hehehhee...

Ika...

dah kecut2 dah.,,,,,,

comel je Yati n Mat ni.......
Syukur Alhamdulillah......

keluarga besar kami lagi meguasai kolam ni....

sapa yang terapung tu...

cak...cak....cak....

biras mama, Roha ..diapun cuma dapat datang pagi ni aje....hah tu dia.....bawak belakan dengan nasi lemaknya..nasi goreng.....kuih muih....maklumlah mandi manda ni sekejap2 lapar je perut kan....

Happy together...

amboi...amboi...tak puas2 lagi ye...mama rasa ni rekod paling lama mama berendam. NI smeua pasal air dia sangat sejuk lah best..kalau pool biasa bau klorin...

2 Gimnas ni...dengan aksi2 nya...bayagkan kalau Mama yang buat macamni..mau patah bahu orang tu....
huhuhuhu....

yeahhhh,,,,,,,,berjaya,,,,,

ni apa kena lak ni
Pertamdim renang 50m.....Gaya bebas...macam2 aksi dorang buat...lumba renang ler..terjun berirama lah......menyelam paling lama lah....hehehhee....semua lupa daratan sekejap

penat berendam..duduk dulu...

Zalfa,,,,,

Bila bersama2 ni sekejap aje dah deakt pukul 12 tghari. Check out time. Tapi memandangkan masing cam tak de tanda2 nak  balik aje....semua belum puas berkubang...So kami semua pun request late check out sampai pukul 2. hehehhe so kena tambah rm30 setiap bilik....sukalah doarang ni semua...

Percikan air yang hampri mengenai HP ku...hehhee..kalau tak menangis tak berlagu Hp masuk air...

Acara terjun bebas...

Group mak-mak....
dah keletihan...

Susah betul nak ambik foto bujang mama ni.....ambik dari jauh dan Zoom ajelah...

Si bujang kecik ni pun x kisahkan makan ke..minum ke......tak mau keluar dr pool

Mak dia jae yang rajin bergambo...hahaa

Dah pukul 2....ok check out time...smeua sara sangat happy dan enjoy together....semua kata nanti nak datang lagi.....so sebalum balik...kasi posing buat kenang-kenangan, Last ke sini beramai dengan family in law, masa ke Agrotex resort rasanya,,masa tu FIl n MIL ada lagi.....

Terima kasih semua......semoga berjumpa lagi....

Bye,.,Bye.,,Singgah Santai...ada masa kami singgah dan bersantai-santai lagi disini...

Kennagan yang pasti mengusik jiwa....semoga lain kali dapat penuh semua family dapat join sekali...

ABADIKAN KENANGAN FAMILY HJ HARON DI SINGGAH SANTAI RESORT

Habis dah secebis kisah percutian singkat dan budan terjun mama....bagi yang nak datang sin..hehehhe mama buat promosi free lak yea...hehehhe ni pakej2 dia....



OTW balik rumah semua zzzzzzz dalam kereta...aduhai...sampai rumah baru terasa lengunya bdan dan kaki...terus terlena...makan pun tak payah...hahahaha,,,mama plak selesai mendobi....zzzz gak.....ESOK...ada rancngan lain lak....Family Trip togerhe2 dengan keluarga belah Mama lak...kat mana....TUNGGUUUUUU....entry akan datang yea,.,,,tu pun kalau rajin lah...hhahahhha





6 comments:

  1. as salam
    menariknya tmpt ni
    bape rm ye sebilik tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada macam2 jenis bilik..bole call dalam pamplet tu

      Delete
  2. dekat jer la...menarik sgt tengok ada kolam besar macam tue..bebudak mesti suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat best tempat ni..bole try...

      Delete