Saturday, February 2, 2013

Sejenak Di Ladang Mama Janet....@ Muo

Minggu lepas sempena dengan cuti umum Thaipusam, Mama balik kg. Macam biasa kalau balik kg mesti together2. tak ada maknnya mama nak balik satu family aje ke rumah tinggal  ni...hahaha. Tapi Kali ni cuma kami 3 family aje yang balik. Family , Mama, mummy Gee dan Som aje yang balik. kira 3/9 ajelag yang balik. yang lain masing2 ada hal lah pulak kan...

Kami balik kg Malam sabtu dan Ahad tengahri dah balik semula ke KL. balik sekejap aje..untuk melepaskan kerinduan pada kampung halaman....

 Bye..bye kampung Mama....cerita pasal balik kg tu nanti2 mama tulis yea.....bertolak tinggalkan kampung pukul 1 tghati..tengah panas terik tu kan....

Dari kampung tu kami tak terus balik ke KL. Kami ada plan nak singgah ke rumah Mama Janet. Sebab dia pun kebetulan tka dapat balik kg sana...so kita gi melawat dia ajelah....ondway nak balik KL je pun kan....laluan...tapi Som tak join sekali ler...sebab dah melawan arah la  pulak kan...dia nak terus balik ke JB aje..
balik awal sebab kami nak singgah ke "Ladang Limau" milik Mama Janet ni......hahaha .....dari hari tu nak menyinggah ke Ladang Limau dan "Kanggaru" dia tu...tapi setiap kali balik kg...asyik tak sempat aje..hahahaa

 tengok....mama kutip limau kasturi kat ladang dia....
 Mama n Mummy Gee bersama "kanggaru" belaan Mama Janet...

 Kakak Mama a.k.a Mama Janet....

 acara wajib kami kalau gi rumah adik beradik..hehehehe ehhh mana gi hubby2 kami ni...laaaa dah berdengkur rupanya...sampai2 aje tadi kami terus buat lawatan ke ladang...dah selesai lawaan ke ladang...baru lawatan ke meja makan......

 Bersama "tokey ladang"....Mama Janet dan Hubby

selain dari daun dia untuk masak Tomyam, Paprik..buah dia ni nak buat apa yea.....

 menyiksa betul budak berdua ni kan...

 nak petik daun ke buah dia ni kena pakai gunting ye...Mama Janet ada sediakan banyak gunting....hahaha jangan main tarik aje tau..

 mana temapt nak posing situ le Mummy Gee ni nak posing gak..

 Along pun tak mau kalah...dengan Kasut Pua Chuu Kang dia ni....


 petik pucuk ubi tu banyak2 bik.....cam nak bagi kambing makan je...

 Puteri mayang Mengurai..

 Apa lagi kita nak angkut ni Mummy Gee,.,,,Limau sudah...mangga sudah...pucuk ubi sudah...itu serai mau ka....
 rajin tau BIL mama ni berkebun time masa terluang dia..balik kerja aje..ke sini lah tepat dia...


 cam tak de kerja lain aje kan...celah2 pokok kelapa pun jadi...

Pukul 5 kami meninggalkan rumah Mama Janet. Seriouslah Mama memang suka sangat gi rumah dia ni...rumah sanagt luas dan selesa dan kawasan keliling sangat luas dan damai aje...tapi kalau sensorang sunyi kot.....

6 comments:

  1. Best jer orang ada ladang pokok camtuh. Jimat tak yah beli.
    Buah Limau purut tu boleh juga dibuat mandi macam lulur boleh wangi badan.

    ReplyDelete
  2. ajenda utama ko blk PS nak jumpa abg kopi kan.stok kopi dh abis

    ReplyDelete
  3. ai...dah lame folow but baru dpt komen kat sini...

    best tngok dpt belek2 buah limau tu..dulu sbelah ldg arwah nenek D ada ladang limau purut, besar sgt tokey cina yg punya.. mase kecik2 dolu pernah gak curi2 ambik sbb pokok2 tu masuk smpadan kebun nenek..hehe

    anyway, jemput mai belog D ye?

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum,

    Puan, sy Azry dari Uitm hendak wat research untuk Limau Nipis,
    boleh kah sekira nya saya ingin bertanyakan maklumat lanjut dari Puan berkaitan perkara tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W/salam, Azry. Pokok limau nipis ni bukan kepunyaan saya....ini pokok dirumah kakak dan abg ipar saya di Muar. kalau nak tanya boleh ke FB dia "meefaa omar"

      Delete