Sunday, April 3, 2011

RETAK SERIBU...HANCUR BERDERAI....

Bulan March kan bulan paling malas mama buat n3. Ntah angin kemalasan dah melanda....selalu buat jadi draft jer...lepas tu terus berkubur...hehehe

Hah ni nak citer ni....hah minggu lepas kan...tengah2 mama busy2 kat opis gitu kan..bibik call..dengan suara cemas dia kata...." Puan.....Dapur Meletop...."...ohh mak kau....terkejut sekejap mama......meletop pulak ker gas kat rumah ni...aduhhh ko ni bik..buat mama hampir tercampak jer...pen yang tengah mama pegang tu....lepas tu mama kata...ce..citer...ce..citer...( pinjam ayat kak limah jab yea...)....dia kata tengah dia berkemas kat atas rumah..dia terdengar cam bunyi pinggan jatih berderai....lepas tu bunyi..."tap...tap...tap....tap...tap...tap...tap......"...rupanya bendalah ni yang pecah......dapur jensi "Tempered Glass" mama jenama Elektrolux yang mama dah guna selama 3 tahun retak seribu dah.........alahai camana ni......boleh tukar ke repair ker...camana nak masak ni....camana nak buang...dah ler hubby tak de....

Ginilah rupanya dapur mama yang retak seribu....aduh......beginilah hancurnya hatiku melihat dapurku retak seribu....dia pecah macam cermin kereta....halus2kaca dia....satu kerja pulak camana nak buang2 kaca2 ni. Oleh kerana time tu hubby tak balik lagi...so mama biarkan jer dulu.....tak usik2....dan hari tu mama gantung periuk ler...kasi bibik rest...hehehhe

dah glass dia tu pecah..mama pun tak tau nak buat apa...cabut ajelah kepala gas tu....dan hari tu beli makanan bungkus jer lah...hehehehe....dan sebagai alternatif...mama suruh bibik keluarkanlah dapur "laptop" mama tu untuk standbye...

Hubby kata dah tak leh guna dah...baung habis ler....tapi tak boleh angkat serentak jer..mula2 try buang sikit2...tapibila daaaa nak siapkan...

ok..try nak angkat sekali.....tengok tu dapur yang cantik rupanya tapi kurang tahan lasaknya...hehehhe ke mama yang lasak bebeno pakainya...

Bibik dengan tekunnya mengumpil kaca2 tu...mula2 tu dia takut gak ler...ingatkan mama nak marah dia ke apa ker.....alah kira dah cukup haul kot dapur mama tu. Lagi pun dapur jenis kaca tempered glass ni memang agak kurang sesuai kot dengan cara masak masyarakat kita ni yang suka masak lama2 atas dapur...buat rendang ker...masak ketupat ker...dll...kalau setakat nak goreng sosej ker..sayur campur ke ok ler tu kan...hehehehhe...ini siap ko nak buat kerepek pisang tanduk setandan nak pakai dapur tu...mau dia tak pecah kan...

hah jaga2...tajam tau kaca2 tu....hah sapa tak kenal kaca dan permata...meh sini kita kenal...yea...

umpil bik..kaca tu umpil.....bilah lah nak habis bunag kaca tu agaknya..

hah...berjaya diangkat......dah lompong kabinet mama tu..nampak isi2 dalam dia dah...hah tu lah....inilah rupanya kabinet mama yang terlompong...yang selama ni tertutup dengan dapur kaca tu kan....huh satu kerja pulak nak cari yang ngam2 kat lubang tu kan.....

Oleh sebab susah sangat nak cari dapur yang ngam2 maut masuk dalam lubang tu...huh...mama kat akt hubby...cari ajelah apa-apa dapur yang boleh pakai...janji tahan lasak...so inilah hasilnya ..susah bebeno nak cari dapur tempered glass yang bersesuaian...so buat sementara waktu ni....inilah yang hubby beli...nantilah bila2....ada masa..gi survey tempat2 lain yang sesuai....kalau tak camana pulak mama nak masak kan.....

oleh sebab susah sangat nak cari dapur yang suit dengan lubang yang sedia ada tu...akhirnya hubby beli je yang jenis "Non-Luminous Flame" ni untuk sementara waktu...yelah .....tengok semua size tak sama...samada kecik sangat atau besar sangat. Brand yang mama beli ni dah tak de stok yang camni pulak.....hah kau tapi yang ini lagi tahan lasak....boleh masak kambing 3-4 ekor rasanya....masak dodol un boleh kot....dan api dia pun cantik...tak nampak pun api keluar menyala....nampak kaler biru cam kaca jer..

dapur Stainless Steel...senang tak berkarat....dan boleh masak sesuka hati...hehehheeh...tapi kurang comellah kalau nak bandingkan dengan yang Tempered Glass tu...tak per...janji puas hatiku nak memasak berapa lama pun yea...

tengok api dia....cantik kan...tak de lah keluar api menyala....mula2..kaler biru...bila panas sikit jadi kelr purple dan merah pulak....ehh nampak cantik ler pulak....tapi sangat2 panas...so far ok lah...puas hati gak ler.....( abaikan kuali kat sebelah tu yea...)

So kat rumah uols pakai dapur apa...kalau pakai dapur tempered glass tu hati2 yea...bila2 masa jer dia boleh pecah dan retak seribu...ornag akta petuanya jangan besihkan dapur tu time tengah panas2......dan jangan letak benda berat atas tu....ntah rasanya mama baut gak petua2 tu semua...tapi dah tak ada rezeki kan...ok lah tu....so uols...hati2lah yea....

Mama pulak tak decide lagi..samaada nak beli lagi dapur tempered glass ni atau nak pakaijer dapaur stainless steel ni.... dapur baru ni ok..tapi kurang cun lah sikit kan...hahahaha

10 comments:

  1. tu dia..
    mama miraki..seriau pulak ayu bila dapur mama pecah..

    mujurlah ada altenatif lain....

    PS; karang dah beli yang baru habaq no,,,

    ReplyDelete
  2. kadang2 barang yang mahal tak semestinya tahan lama, cam aku beli aja dapur yang harga rm 70,tahan sampai 10th, bayangkan aku kawin dah masuk 26 th , baru 3 dapur aku tukar, yang last ni harga rm55 aja...aku masak hari2 tau jangan kata dapur wat perhiasan aja....

    ReplyDelete
  3. Ayu - tu lah dia....boleh pecah pulak dapur tu....rasanya dapur yg baru belini pun ok jer

    Kak kay - hehehe...ok apa...tiap21 tahun boleh tukar dapur kan

    ReplyDelete
  4. Hi Mama Miraki.....nampaknya kita mengalami nasib yang sama dengan brand yang sama. Saya baru pakai lebih kurang 8 bulan. Minggu lepas keika saya d opis, hubby call kata dapur pecah. nasib baik ahli keluarga tiada di dapur. serpihan kaca ada yang terpelanting. Saya call electrolux minta gantian kepada stainless steel tapi mereka cuma benarkan ditukar ke jenis yang sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru kena..hancur rasa hati spt mana dapur tempered glass tu yng retak seribu..rasa rasa yng paten cam tu jenis stainless steel ada tak...

      Delete
  5. dapur ni jenama pe nak beli la...bpe harga

    ReplyDelete
  6. sy nak tau jnma pe pastu dia muat yer dlm lubang kabinet kita...

    ReplyDelete
  7. dapur ni jenama pe nak beli la...bpe harga

    ReplyDelete
  8. Saya punya baru retak tadi masa tengah masak. Alhamdulillah tak ada apa-apa. Ni tengah cari pengganti

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. ?..klo pki jenama xma .ok x..sbb kawan sujes brand ni,,,, kacanya tahan ker x yer....cer komen sikit sesiapa yg prnah pki jenama ni...

    ReplyDelete