Lepas cabut gigi kan...tak boleh makan keras2 kan...so nak minum petang...nak makan apa yea..kuih yang lembut2 ni...hah...jom kita buat pau nak....
ada cerita tau kuih pau ni...ramai orang kan...mungkin termsuk uols lah kan kalau makan kuih pau yang beli akt kedai2 tu kan...yang putih gebu tu....kita selalu kopek lapisan atas pau tu kan...kenapa yea? ohh rupanya mengikut cerita orang dulu2...pembuat pau ni akan meniup pau atan menyembur pau ni sebelum dikukus. so itu pasal diaorang ni akan kopek kulit atas pau tu.....termasuk ler mama...tapi kalau pau buat sendiri..bedal jer...
ok lah...jom kita buat pau....alah uols tentu dah terror kan buat kuih muih ni..tapi saja jer mama nak tepek gambar kat sini...ada sedikit rajin nak update blog kan...
bancuh adunan pau....sempoi aje nak buat pau ni..sukatan pun manyak sonang woooo...tak yah timbang2 ker..pakai cawan ker...hehehe...mama guna sepaket (1kg) tepung gandum cap sauh ( hah siap ada cap lagi...tak yah guna tepung pau pun) + sepakat yis mauripan + air...lepas tu uli le sampai jadi doh. sebelum doh tu kembang cepat ler buatkan bentuk pau...kali ni mama guna inti kelapa dan juga kaya..
letak inti dalam doh dan bulat2 kan ler jadi bentuk pau...lepas tu letak atas duan pisang...
biarkan pau tu naik gebu...dan nampak licin permukaan dia..sementara tu panaskan ler pengukus...bagi air tu menggelegak...
hah kukus ler pau...jangan isi penuh2 nanti melekat...sekejap jer tau kukus pau ni...jangan lama2. mama kukus 5 minit jer...lepas tu angkat...kalau kukus lama2...nanti air dari penutup pengukus tu akan mentitik atas pau tu..dan jadi cacat ler pulak pau tu kan....so time ni angkat memang confirm pau tu akan gebu dan gebus....hehehhe macam yang buat yea.....ni lah dia "Pau Enab"....bukan "Pau Ahmad" tu yea...
So dengan sepaket tepung gandum tu kan..banyak ler pulak dapat pau ni...kami kat rumah ni makan berapa biji jer...nak bagi jiran sebelah..dia balik kg pulak..emmm apa nak baut yea dgn pau2 ni....nak simpan..sapa pulak nak makan......tu lah mama ni kan..tamak...anak 3 orang jer..buat pau sampai 1 kg...tu lah masalahnya kalau mama buat kuih ni...tukang makannya kurang sikit....tak apa....nanti kita pikir mana nak bawak pau ni yea....
hah.....lepas maghrib..mama gi rumah penilik cawan comel ni lah....bawak sekali kuih pau tu...tak kisah ler dia nak makan ker...nak buang ker...janji mama tak nampak kan...ehmmmm.....ehhhhh korang kenal ke sapa pemilik cawan comel n....cuba tengok betul2 gambar kat cawan tu....gambar mana tu.....
hah kalau tak kenal gak....ni lagi trade mark dia....barangan antik...ada tiffin antik...dan juga pinggan Bunga Kangkung Mak Limah tu....hhahahahhaha tau kan..rumah sapa mama pegi....ermmmmmm....jangan marah erhhhhh
Pau Enab gebu2 cam tuannya!
ReplyDeleteaku memang suka pau, yang beli kat kedai2 tu cam paunahmad tak sedap, buat sendiri lagi sedap. nanti aku nak cuba buat ye nab....
ReplyDelete