Saturday, June 12, 2010

KEMBANG TEKAK

Suka serunding ayam tak. Ni bukan versi serunding kelapa tu yea...ni serunding ayam yang cam selalu jual dalam paket yang kering tu. Mama suka makan serunding ni...tak kiralah aya, atau daging. Tapi kan sejak "peristiwa" itu, mama jadi tak lalau pulak nak makan yg beli siap tu...haha korang nak tau kenapa....ok ker mama nak cerita ni...tak kena saman ke nanti...

Ok lah mama citer sikit. alkisahnya SIL mama bagi tau kan...satu hari tu dia ke sebuah negeri...dah terlanjur sampai sana...dia pun nak belilah serunding daging ni kat pasar dia yang besar tu. sedang asyik memilih nak yg mana dan berapa banyak nak beli kan....TIBA>>>TIBA>...cit...cit...cit....muncullah "CIK SITI"....dari timbunan serunding yang di letak dalam guni dan periuk besar tu....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......member terus terkujat.......hehehhehe so depan mata dia kan.....dia nampak CIK TI tu melompat keluar dari dalam serunding tu....huhuhuhu memang loya sekejap lah.....serunding tikus ke apa ni erk....

so bila dia cerita kat mama, mama pun rasa cam kembang tekak gak nak makan yang siap tu...walaupun tak semua ada macam tu kan.....mungkin hari tu aje kot CIK T tu overtime...hahahahah...kepad akorang yang minat ngan serunding tu jangan marah kat mama plak yea.........ni pendapat mama aje...yg jadi kurang lalu nak beli.....

So sebab teringin nak makan...so buatlah sendiri.....bukan susah pun senang jer...jom tengok camana nak buat...


2 ekor ayam..di potong empat ( senang dan siat nanti)..rebus dulu. mam rebus letak halia sikti untuk elakkan bau hanyir. sambil2 tu sangai ketumbar dan jintan...

bila sayam dah empuk.....angkat dan mulakan aktiviti menyiat ayam tu yea....

dah siap pun mama siat2 daging9 sambil menyiat daging ayam ni kan...bolehlahbayangkan sapa2 orang yang korang geram tu...hah niibarat menyiat muka dorang ni lah...hehheheh).....sambil2 sediakanlah bahan2 untuk menumis yea...

tumiskan bahan2 asas dia lah..cili kering, bawang merah dan putih, halia, serai, ketumbar & jintan....lepas tu masukkan santan....

lepas tu masukkan ayam yang dah siap disiat2 tu....kacau2, letak bahan perasa semua ...biarkan masak sampai kering. sentiasa kacau ye puan2..kalau tak nanti hangittttt......

selepas hampir 2 jam atas dapur...hah dah mula kering...dah daging ayam tu dah jadi berkirai2...kira jadilah tu.....lepas tu ikut suka..kalau nak keringkan.....biarkan lagi...atas dapur..kalau nak basah2 sikit...hah tutup api.

tadaaaaa....dah siap...serunding ayam versi MMiraki......sedap sehingga menjilat gigi...actually ni 1st time mama buat ni........rupanya senang jer kan....dan petang tu minum petang dgnnasi himpit makan dgn serunding ni...sedappppp youuuuuuu

2 comments:

  1. senang aja buatnya kan , tapi nak kena mood rajin baru leh buat

    ReplyDelete
  2. ooooo tok Ti duduk dalam tu??? Yulkkkkkkkk!!!!! patut ler MM ni kan... bila beli sebungkus tu mmg selalu tak abis makan... alih2 simpan je dlm peti ais gitu je pastu terus terlupa nk makan...ada hikmah rupanya. Heee tak nk beli lg la pasni....mmg dah agak dah.

    ReplyDelete