Dari semalam excited nak buat talam labu ni. terpengaruh betul dgn kuih Talam labu kat rumah Mat Gebu dan Mummy Gee kan...so hari ni mama pun nak buat gak lah. Walaupun tau kuih ni tak ada peminat sangat kat rumah ni....tapi saja aje nak try...jadik ke tidak erk....ok jom tengok camana rupa kuih talam labu labi mama ni yea....
bila labu dan empuk..keluarkan dan leceklah labu tu...pakai sudu aje...dan lemabut dah labu tu....
untuk lapisan bawah , satukan gula, santan, tepung beras, sedikit tepung gandum, sedikit garam dan pewarna kuning ( mama tak bubuh pun sebab kat rumah tak ada pewarna kuning..yg ada kaler hijau.....nanti kalau buat kuih talam epal boleh guna kot)
lepas tu tapis adunan tadi, pas tu masukkan labu yang telah di lecek ala2 ala "ayam penyet" tadi tu....
tuang dalam loyang , tutup dgn aluminium foil dan kukus dalam 15 minit.
untuk lapisan atas, tepung jagung, santan, tepung beras dan sedikit garam..kacau rata, lepas tu tapis...
buka pengukus..dan tuangkan bancuhan untuk lapisan atas perlahan-lahan yea....
lepas tu tutup balik dgn aluminium foil dan masuk semula dalam pengukus dan kukus lagi 20 minit....sambil2 tu bolehlahnaklayan FB ker...update blog ker...tapi mama sambil2 tu masak tomyam pulak...hahahhaha..yelah masak untuk dinner...dah siang tadi gantung periuk dan kuali kan..
lepas 20 minit...inilah hasilnya. lembut ..gebu dan lemak berkrim....
Ok dah siap Talam Labu mama. Tapi sapa nak makan erk....ni tengah risau ni. Untuk makluman anak2 mama tak makan kuih lembek2 ni. tapi sebab mama teringin nak try buat...so buat ajelah....ok lah nanti hubby balik nak paksa dia makan lah...Korang nak ker...kalau nak meh lah datang rumah.....laaaa ada banyak lagi ni...
Mamaaa!!! (menjerit jap supaya dengar sbb kecemasan..hehehe)...nak tanya 1 soalan stupid ni? Pengukus mama tu saiz besar tak? Bukan apa..esok MM ingat nk beli pengukus besar kat pasaraya terkemuka tu...tp kan.. quality dia biasa2 je...pengukus ala kg (tak cantik mcm Mama punya tu) tapi harga..mcm tak masuk akal... tgh pikir2 ni... yg Mama punya ni nmpk mcm vouge je..heavy duty kan?
ReplyDeleteberckp tentang kueh lembik2 teringat nostaljia wat kueh kole kcng tak jadi kt rmh kakak.konon nk tunjuk kepandaian kat combi yg kelim karipap pun tak tau........
ReplyDeleteMM
ReplyDeletePengukus mama ni boleh tahan gak ler besarnya. muat untuk loyang yang saiz standard tu ( berapa ek 9" ke 10" tu). Dia cam periuk tapi sebenarnya pengukus..penutup dia kaca..transperant...senang nak tengok. Tapi pengukus ni 2 tingkat ajelah..tak macam pengukus biasa tu ada 2 tingkat kan. kat JJ ada rasanya...mama dulu beli kat Pasaraya Bintang..hehhehe
MEK KLATE
ReplyDeletenanti kau tolong buatkan kuih "Lapis kacang" tu...takpun suruh in order...sedap aaaaa...suka tau...
ooo besar eh rupanya...tu la dlm gmbr nmpk kecik..MM heran tau sbb...tengok pd kek2 kukus mama semua besar2..tu yg terpikir camne boleh muat plak.. mahal kan pengukus secantik tu..... MM ingat beli yg ala2 kg je la kt JJ, 3 tingkat RM150...
ReplyDeleteJom!!! Kita teruskn wat keja2 mengukus lg.. biar awet muda mkn benda berkukus. Eh Mama, MM dah wat entry psl nk convert gram kpd cwn dlm N3 MM yg lepas2... baca la klu terconfius2.
MM
ReplyDeleteharga pengukus ni tak ingat ler...tapi tu lah sebab pengukus ni 1 tingkat aje...so tak leh kukus banyak2 ler...cam kukus biasa tu.
nak wat ikan stim pulak ni...
Salam MM...
ReplyDeleteboleh tau mane nk dptkan pengukus nih? how much ya? sbb mcm senang je dan simple.
el.
bp rm pgukus tu mama?
ReplyDelete