Ahad
apa lagi xtvt time weekend ni.....praktis skill lah masuk dapur kan...time cuti dan kalau x ada program nak ke mana-mana, mama akan masak ler ..best apa masak ni...cuma breakfast hari ni x masak...hihiihih
jom tengok untuk lunch hari ni mama masak apa....
Sup ayam + sayuran ( untuk anak-anak & mama ler...)
walau ada macam2 jeni perisa sup segera kan..mama masih guna cara tradisional...tumbuk halia, bawang putih, bawang merah ...bubuh rempah ratus semua tumis sampai naik bau yea....
pas tu baru masukkan ayam + kentang...gaul2 & tambah air...biar mendidih..masukkan sayur2 dan tak lupa sambal kicap Johor ler....
pas tu baru masukkan ayam + kentang...gaul2 & tambah air...biar mendidih..masukkan sayur2 dan tak lupa sambal kicap Johor ler....
pas tu mama buat ikan pari bakar pulak...mama kalau bakar ikan ni suk aperap dulu ikan ni dgn sambal cili kering tu....baru ler rempah dia meresap ke dalam isi ikan tu kan...ni lagi satu cara lama ni..guna daun pisang lagi...cuma x ad adalah bakar arang yea...
ikan pari yang dah bersalut sambal tumis....lepas tu balit dgn daun pisang...dan bakar aje atas kuali...siap..buat ler air asam...kalau malas kicap cili aje lah
Lepas tu kan..tadi masa kat pasar tani, mama terjumpa sayur ni hah....sellau kat kg dulu2 ada sayur cam ni...daun kuchai....bukan daun kuchai yang selalu buat goreng mee tu yea...ini daun kuchai yang ada bawang putih kat abwah tu yea...orang panggil apa yea sayur ni...mama panggil sayur kuchai....hah ni menu mama ni....hihihiihih..masak dia pun style kg mama ler...masak lemak pedas...
inilah rupa daun kuchai......hihihihi orang PS je terror makan benda ni kot....basuh bersih pas tu potong..potonng..potong...(tolong promote iklan P1 wimax) dan siapkan bahan2 dia ler...cili api, bawnag merah, bawang putih ( tu smeua mama hiris nipis2 jer), tahu & tempe potong nipis dan goreng dulu, udang pun mama goreng separuh masak dulu...
panaskan minyak..tumis bahan2 yang dihiris tadi....smapai naik bau dan kekuningan, pas tu masukkan bawang putih yang kat sayur tu pulka..kacau2 lagi ler
lepas tu masukkan tahu & tempe yang dah digoreng tadi..diikuti dgn udang...
bila udang dah agak masak kan..masuk ler yang daun2 kuchai yang hijau tu..tutup sekejap untuk dia lembut
lepas tu masukkan santan...kena santan pekat ni..kalau santan cair kurang kaw ler pulak....tunggu sampai mendidih.....hah kan dah siap dah....sedap tu..makan ngannasi panas2
hah dah mkaan tengahahri.....tea time ler pulak...apa mama masak yea....
Ngko punya blog ni penuh dgn resepi... tapi okle jugak... dah lama tak makan kucaie...eh ngko tak campur petai ke... lagi kaw... udang x de tak pe... coz aku x leh makan... keh 8X.
ReplyDeletepetai terlupa nak beli lah....yin dari nfo yang aku dapat..orang ada gout x leh makan sayur kuchai ni....biji ranti jer boleh makan tau...
ReplyDeletekacang kuda tu beli yg instant dalam tin jer la..., bukak tin lalukan air panas..makan sambil tengok tv...nyum22222
ReplyDeleteaku x pernah jumpa ler kacang kuda dalam tin..kat ne erk nak beli....tapiaku kan rajin....hihihi 6 jam tu aku rendam sebelum aku rebus...lembut dan sedap......
ReplyDeleteKacang kuda pun aku x leh makan... tapi aku mmg x minat... kalau kacang parang ngan pictacio dulu mmg feburit aku...
ReplyDeleteDh x leh makan ya jangan mkn benda lain banyak lagi yang boleh d makan. Yin kau silap kacang parang kureng sedap,tp kacang KORO lagi sedap d msk lemak dengan keladi serawak gitu
ReplyDelete