Merayau-rayau kat blog orang ni....tengok resepi2 dan kuih2 tradisonal..terjumpa kuih lebat ubi, kalau kat kg mama orang panggil kuih lemet....hihihihihi antik nama tu kan..... Alahai sedapnya. Ni semua mummy Gee punya pasallah..dia mula buka cerita pasal makanan2 tradisional tu..dah mama pun terpedaya...nak2 pulak tengah hujan2 ni...perut pun berkeroncong.......
Dulu masa mama kecik2 mummy Gee yang rajin buat kuih ni..tapi selalu ru arwah abah yang akan parutkan ubi kayu tu dulu....bila erk nak buat kuih ni....kalau beli kat sini rasa dia keras dan tak berapa kaw...kat sini kalau talam ubi tu banyak ler....lepat ni...jarang nak jumpa pulak
sedapnya...lepat ubi..ni lembik2 & panas@ lagi...makan pakai sudu....
hah tau pun selalu akak yg buat kuih tu masa kat kg. Ngkorang tinggal ngappp jer. Jari-jemari akak gak yang sampai berdarah2 masa parut kelapa guna parut tradisional tu (sebelum ada mesin kelapa la)...emmm nasib baik ngkorang tak jadi drakula yer sebab ada kut setitik dua darah tu masuk kat adunan lepat...hihihih...padan muka ngkoran, sapa suruh tak nak tolong. Nasib baik ada abah tolong ambikkan daun pisang, klu tak smeua akak buat soran2....(mengungkit ni....hihihi)
ReplyDeleteeleh...nasib baik kitaorang nak makan tau...kalau tak makan camane....kan dah sesia pengorbanan ngko tu...hihihihi..masuk kan kuihni sebagai kuaih yangbakal dibuat weekend ni gee...hihihihi
ReplyDeleteeleh baru pandai buat lemet dah ungkit penat tp x dpt pahla tau abis yg pagi2 tu bila mak abah dh g noreh sapa yg tukang parut kelapa buat urap "TEWOL"
ReplyDelete