Hari ni Sabtu bersamaan 18 ramadhan...mama tak jadi gi ofis hari ni.....so bertuakr plan ler...nak buat kuih. Awal2 pagi SIL mama sms, ajak gi kg dia kat Bentung tuntuk gi dusun durian dan buah dukung, rambutan dll. So plan last week nak gi sekali lah..dgn kak Nab, MIL yg lainya..tapi sebabkan ingatkan nak gi opis...so mama cansellah..disamping penat lah pulak....
lepas sahur, terus mengemas bahan2 nak baut kuih, tapi sebelum tu ke pasar dulu.....hah balik dari pasar barulah start xtvt bermain dgn tepung, telur, butter, gula dll.....
sebelum tu mama singgah ke Pusara Anis dulu, dah bersih kawan perkuburan ni sepanjang Ramadhan, esok genap 8 tahun Anis pergi. 19 Ramadhan Anis menghadap ilahi...
Balik rumah terus bancung adunan...macam biasa kuih pertama yg mama buat setiap kali hari raya, mesti kuih ni dulu....kira ni pembuka mood lah...hahahaaha
biskut mazola..biskut tradisi yang yg mesti mama buat...kesukaan seisi rumah..walau kuih lama tapi tetap diminati...dan bila bakar kuih ni seisi tumah bau kacang...sedappppp...
biskut mazola, sedang merasmikan oven baru mama tu...hahhaha ok lah gak oven ni..sekali bakar boleh bakar dalam 100 biji...
ohhhhh pembantu2 @ pekerja bawah umur mama ramai hari ni...boleh dikerah tenaga....
dah siap nak masuk oven...tapi acuan kuih semperit ni agak nipis sikitlah....kalau ada yg tebal sikit lagi cun..memula macam dah give up aje nak guna acuan ni....yelah tekan sikit dan pecah...basan tu...tapi kena ada tahap kesabaran yg tinggi....akhirnya jadi gak...
kuih SEMPERIT...hahhahahah kuih2 tradisional aje kan mama buat....dah itu yang hubby n anak2 suka makan....
hasil mama "terperap" kat dapur semalam....banyak gak dapat...ada tak masuk balang lagilah tu...cukup lah..letak akt rumah, bawak balik kg, bagi MIL dan bagi bibik bawak balik Indon sikit...
tengah2 bakar biskut, Ika mintak buatkan kek coklat. dah 2-3 hari dia mintak mama buatkan tapi tak sempat sebab selalu balik lambat dan weekend pun kadang2 kena gi opis....so sambil2 tu buat kek coklat kukus dan letak toping sikit...
Siap buat semua dah deakt pukul 4.30 ptg.....huhuuh penat.....nak masak pulak lepas ni...nak masak apa...alah masak senang2 aje....
menu buka puasa semalam, asam pedas tulis ikan tenggiri, ayam goreng dan ikan tenggiri goreng, masak lemak putih sawi+kobis+tahu dan sambal belacan kaw. buah tembikai dan goreng karipap DONNA.....Alamdulillah....kenyang.....
Lepas buka puasa,mata macam kena gam.....nak amndi pun boleh terlelap...hubby n anak2 gi surau...mama terlena..lepas tu terbangun bila Ika kejut ajak solat isyak dan terawih...baut terawih kat rumah jer...huuhuhuhuh ngantuk betul ler malam ni....lepas tu sambung terus zzzzzzzzzzz...amir demampun on off lah malam ni..kejap ok..kejap panas....
Esok mama nask masuk ke dapur lagi....nak buat kuih 2-3 jenis lagi..yelah tinggal minggu ni aje free...next week , 4hb, sabtu dah nak hantar bibik balik...tak boleh nak buat kuih dah...
Biskut mazola tu wak blk kpg sikit ya........cam sedap je.nk rasa.
ReplyDeleteAnonymous - biskut mazola tu bukan "macam sedap" tapi "MEMANG SEDAP"..hahahhaha teringat biskut mazola ni satu2nya biskut raya yang arwah EMAN paling suka...
ReplyDeleteEMAN tu Aiman ke? Hehhe... Aiman tak kisah!!
ReplyDeletepakai cornel oven 42 liter ye? saya pun baru beli..tapi bila time nak membakar biskut tu, pakai 2 bakign tray yg diberikan kan, kene tukar kedudukan bakign tray tak masa tgh bakar kukis tu..meaning tray atas letak bawah dna bawah letak atas? api on atas bawah dan juga fan kan..terima kasih...
ReplyDeleteSalam...saya baru beli oven cornell ni...sis...whatsapp saya 0136933743
ReplyDeletesaya nak tanya tentang step baking tu...saya konfius...macam contoh cara2 baking bawah ni...kenapa step 1 dah nak kena panaskan oven...maksudnya cmne tu...tak bahaya ke panaskan oven tanpa letak ape2 baking...sis tolong saya ye...
Cara- cara :
1. Panaskan oven 180 degree celcius.
2. Ayak Bahan A.
3. Pukul semua Bahan B dengan mixer sehingga kembang dan sebati.
4. Masukkan Bahan A ke dalam adunan Bahan B dan gaul sehingga sebati. Kalau guna mixer just guna low speed. gaul pon senang je :)
5. Topping - pukul semua bahan sehingga sebati. MAKE SURE cupcakes dah sejuk baru hiaskan topping tu. kalau tak nanti topping cair dah tak nampak bentuk!
bagi ketuhar yang ada kipas perlu on tak kipas untuk membakar biskut?
ReplyDelete