Monday, July 26, 2010

Experimen Lagi.......Kek Gula Hangus


Weekend hari tu mama buat experimen lagi....experimen dengan tepung, telur, gula, pengukus dan seumpamanya. Tabung uji aje tak ada...so tak adalah unyi "pop" dihasilkan ( ingat hasil ujikaji Kimia zaman sekolah dulukan..dengan sapa ek nam cikgu tu...Cikgu NorPisah kalau tak silap).........

Mama buat experimen apa erk....hehehhe...ni hah teringin sangat nak buat sendiri...walau berlamak orang jual kan...resepi cari kat mana...cari kat sinilah mana lagi Mat Gebu lah. TQ ye Mat....nanti mama geledah lagi dapur Mat lagi yea...

Actually mama suka sangat makan Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Lebah ni....selalu tu Kak Long rajin bawak balik kg....kalau kami semua balik kg...tapi teringin pulak nak cuba buat sendiri....agak2 jadik tak erk experimen mama ni....jom tengpk pic yea...


carikan gula pasir...jangan terkejut yea...gula pasir yang putih dan mulus ni bila dipanaskan dan dicairkan akan bertukar warna.....macam orang gak ler...kalau putih gebu tapi kalau tengah hot ke dihotkan ker..akan bertukat cam udang kena bakar kan.....

bila gula dah mula cair....masukkan butter dan air panas ....kacau dan gunakan api perlahan...kalau api kuat nanti dia hangit dan mengeras pulak....

Gula pasir yang dah dicairkan....jadi warna keperangan...biarkan sejuk...jangan terus masuk dalam adunan...nanti jadi beku seketul lah pulak.....

pukul telur sampai kembang, masukkan susu pekat manis dan esen vanila...hehheheh untuk buat kek ni terpaksalah mama selongkat kabinet nak keluarkan mixer yea.....tapi setakat keluarkan mixer dia jer...mangkuk dia malas....hehehhehe pakai aje magkuk vision ni....

bila dah kembang telur tu, masukan tepung sedikit demi sedikit....

Last sekali masukkan gula pasir yang dah dicairkan tu....lepas tu biarkan dalam 2-3 jam.....lepas tu barulah masukkan dalam pengukus...

lagi kek versi kukus......tak yah guna oven...hehehhe...so agak-agak nanti biskut raya boleh tak buat cara kukus erk....ok kukus kek ni lebih kurang 45 minit ye

Lepas 45 minit dalam sauna....inilah hasilnya......nampak ada tak kesan "rim tayar" ker...hehhehe sebab mama gunakan acaun aluminium pakai buang tu......

Ini lah rupa hasil percubaan Mama......cantik tak.....rasa ok...rupa ok...cuma sarang dia jer macam tak berapa banyak...agak lebah tu baru belajar nak buat sarang kot....

So keseluruhan experimen hari ni 90 % menjadi yea...Mr Hubby kata OK sedap dan gebuzzzzzz.....tapi mama cam kurang puashati sikitlah sebab sarang dia tak berapa lebat dan licin, rongga dia tak besar2...sangat....nanti mama nak try lagi yea.....tapi kira oklah tukira jadiklah....rupanya senang jer erk buat dia......

5 comments:

  1. akak order 2 buku....saja untuk makan2....

    ReplyDelete
  2. bagi le resepinya betul2 aku nak cuba buat, buat apam dah jadi, nak try lak kek gula hangus

    ReplyDelete
  3. wahai anonymous - macamana mama nak agi korang rasa....korang tak nak memperkenalkan diri masing2 kan.....hahahhaha

    ReplyDelete
  4. wahau anonmos 2:42PM la ni mana ada org minttak resepi lagi ... segalanya di hujung jari je...hahaha

    ReplyDelete
  5. ye....semuanya ada dihujung jari....termasuklah hidup kita ni yang macam telur dihujung tanduk jugak...hahahaha

    ReplyDelete