Friday, January 25, 2013

Jangan Sesat yeaaa

Cuti hujung minggu yang panjang ni nak kemana uoll...hahaha Mama dan sebahagian kaum kerabat nak balik ke kampungku yang tercinta lah....Nak tau akt mana kampungku nan permai tu...hahahahah tengok Google Maps tu yea...hahahah kg korang ada dalam google mao ni..heeheheh
 
So kompem tak sesat balik kg ni kan.....hahahhahaha

Saturday, January 19, 2013

Mak..Abah...Biskut Gula..Pecal Dan Kenangan....

Pagi2 minggu ni tetiba rasa touching pulak lah kan....teringin kepada kedua orang tua yang telah tiada....Rasa rindu pada mereka....teringat zaman kecik2 dulu....indahnya kenangan itu...Abah dah lebih 9 tahun pergi mengadap Ilahi..Emak pulak 7 tahun.....tapi syukur...walau pun emak dan abah dah tiada...mama masih ada adik beradik ...walau tak selalu dapat bertemu....

Kenangan Mama diapit Arwah Emak dan Abah...Indahnya kenangan itu. Indah dan teringin nak kembali macam dulu...kembali SLIM macam dulu...wuaaaaaa........Sayu bila tengok muka arwah keduanya dalam gambar ni...Ya Allah semoga Emak dan Abah tenang dan damai di sana.....


Biskut Gula pun ada kenangan tersendiri kan. Mama percaya korang dulu masa zaman kanak2 mesti kenal dengan biskut gula ni kan...... dulu beli seposen aje kan.....dulu suka sangat kalau Abah balik dari kedai belikan biskut gula ni...yelah dulu kampung mana ada McD,,Kepci..Pizza....


PECAL...ni pun penuh kenangan..Makanan kesukaan Emak dan Abah. Semasa hayatnya kalau mereka datang ke rumah Mama...kita masak pecal ni pun dah cukup untuk mereka,,,tak perlu...Smoke Salmon...Ikan 3 Rasa...Spagethi Bolognese...Carbonara....so hari ni mama pun masak le pecal ni......sedap tapi tak sesedap air tangan emak le....

Sunday, January 6, 2013

Satay Willy Punya Penangan......

Semalam, 5/1/2013...hujung2 minggu santai tak de buat apa, SIL call ajak JJCM @ Jalan-jalan cari makan kat Kajang. Lokasi Satay Willy akt Taman Sri Ramal. Mama tak pernah pegi pun...tapi hubby kata ok lah..bawak budak2 jumpa cousin2 dia....ok bertolak lepas Asar....

Inilah dia tempat yang kami tuju. RAMAL FOOD JUNCTION. terletak ke tepign Highwau Kajang SILK ataupun di Taman Sri Ramal. Mama sampai pukul 6 petang...time tu Kak Nab n Family dah sampai..tengok tu dalam gambar Ida dah beratur panjang nak order tu.....hu mangggg aiiiiii...cam ni  punya panjang ke setakat nak makan satay. Rasanya kalau Mama sendiri baik ajelah gi tempat lain....lagipun Mama ni bukan oemiant tegar satay ni...paling banyak boleh makan pun 3-4 cucuk aje....tapi tak apalah sesekali melepak2 ngan diaorang ni...dah lama tak de acra melepak2 ni.....


Tersangat gigih le mereka2 yangberatur ni....Ini baru beratur untuk ambik order yea..bukan terus dapat cam order McD ke Kepci ke....beratur dulu ambik order...buat bayaran dan lepas tu tunggu lah entah berapa lama satay ni nak sampai. Kalau yang jenis tak sabar dan panas baran tu dinasihatkan tidak berkunjung ke sini yea..bukan apa...kalau kita marha dan nak blah aje dari situ kita dah bayar harga satay tu pulak...tapi kalau uoll banyak RM tak de hal kot...

Sementara nak tunggu Satay sampai, kami semua order Burger Bakar Abang Burn ni...kat sini pun beratur pajang giler ni...mak aiiiiii sedap sungguh ke makanan kat sini ni....Mama tak pernah try...so order lah 3 set..untuk Iki, Ika dan Amir..last2amir tak nak so kenalah Mama ngan Hubby habiskan burger dia....Besar giler burger dia kan....yelah padanlah dengan harga RM8.50 untuk burger yang ini. rasa dia...erm.....ok lah...biasa2 je..cuma dia tak gun adaging burger segera tu...dia buat sendiri..yang burger ayamni dia guna cam Zinger Burger KFC tu...tu sebab harga pun ala-ala cam tu.....hehehehhe

Menunggu dan terus menunggu...air dah bergelas2....beli buah berangan ler...maka burger ler...order char kuey teow lah...sudahnya kamid ah kenyang....dari pukul 7 dan sampai nak maghrib ni.......tak nampak lagi bayangnya....huhuhuh...memang service sangat lembab...

Dah azan Maghrib....so kamipun gi solat ler dulu...ada disediakan surau lelaki dan pompuan. Sebelum ke surau, Mama ke bilik air...masuk dalam satu tandas...iasalah orang mmg ramai kan...so dah ready nak buat urusan...try lah bukak paip air...ALAMAKKKKKKKKKKKKKKK,,,,,,air tak de le pulak...ishhhhhh...nasib baik belum buat sebarang urusan lagi...so Mama punkelaur dan beratur nak guna tandas yan gsatu lagi tu...huhuhuuh bosan tul dan rasa nak blah aje....

Ok dah selesai urusan kat tandas..pegilah ke surau...nak ambik wudhu...cari temapt air tak de....so tanya orang..dia kata kena ambik wudhu kat tandas...alahai...kena beratur balik...dah ler mama pakai kasut sarung...basah lencun lah kasut tu..tak de sedia selipar ke apa...Ok selesai tu semua Solat ler...ramai gak orang...tapi Q tak lama lah cam nak order satay tu..heheheh..keadaan cam biasalah......walau secantik mana pun temapt tu keadaan surau mestilah sederhana aje kan..Kabin adalah menggunakan kabin lama yg diubahsuai tu....ok lah dari tak de surau kan....


Lepas Maghrib baru ler muncul bayangan satey tu dalam pukul 7.50 am....Mama memang dah tak lelau dah sebab dah bantai makan char kuey teow.....so rasa gak lah 3 cucuk....


Ni budak2 ni punya kerjalah ni...melepas geram ke apa cucuk lidi sate kat pinggan polisterin ni.....


tu dia....sapa nak perbis tu...kami order 160 cucuk...yelah memula ingat kan untuk 12 orang makan kan....tapi lepas dah sumbat ngan benda lain dulu..tergolek2 lah satay tu tak habis makan....tu tak masuk yang order bungkus untuk MIL tu....huhuhuhuhuhu . Rasa satay ok leh....dan yang mama suka si lonting daun pisang dia tu menggantikan nasi impit dia...lembut dan sedap...

                                    
Geng2 kaki makan pun dah tak larat nak habiskan....so tapau ler....


  1. dah kenyang makan burger...tu sebab tak lalu nak makan satay


Ika pun cuma makan burger aje...satay dah tak boleh masuk.....

2 beradik........ok dah siap makan dan tapau jom balik...

Dah siap makan dan tapau ada satu lagi masalah ni...kan tadi kami ada order gak satay untuk bungkus kat MIL kan. apa lah punya bengong...patut dan kami order sekali tu kan sekali lah siap untuk makan dan bungkus...ini untuk yg bungkus kami kena tunggu lagi siap...kena tunngu no naik lagi...ishhhhhh memang kirna pro sikit kot..... kalau tau tadi tak de nak order asing unyk bungkus...sebab yg order untuk makan pun tak terusik banyak ni...

akirnya kami meninggalkan RAMAL JUNCTION FOODCOURT ni pukul 9.15 malam...nak kelaur pun masalah jugakkk...kenderaan banyak dan bersimpang siur...dengan yang parking kat tepi jalan...blik keta oranag...lalu berlawan arah...huh memang havoc ler....MPKJ kena buat sesuatu ni...hahahhaa naikkan sedikit kemudahan di sini...sebab sini antara tumpuan orang ramai .....

Komen Mama...Food Ok lah..selain satay...ada macam2 gerai jual makanan yang sedap...Burger Bakar...Mee Udang...Nasi Kukus...Sup Power...Kuey teow..Rasanya kalau nak datang makan makanan laij cepat dapat kot. Tapi mungkin Satay Willy ni tarikan utama akt Food Court ni..jadi Killer Menu...tu pasal ramai yg datang.. Mama tengok yang beratur panjang pun tempat satay dan Burger bakar je kot dan juga temapt order air. Mama order air tambah sampai ke sudah tak dapat2...nasib baik belum bayar....

Tapi kalau Mama rasanya tidak kot kalau nak datang lagi beratur panjang cam ni...hehehheh


Thursday, January 3, 2013

Sessi Persekolahan 2013 Bermula

Sessi Persekolahan 2013 bermula pada 2 January 2013. Tahun ni Mama teruja sebab sikecik bongsu Mama nak masuk Tadika. anak sulong mama, Iki tahun ni Form 3 dan bakal menduduki PMR. Ika pulak masuk Form 2.

Nak cerita pasal Amir ler...petama kalui nak gi sekolah. Dulu abang n kakak dia 4 thaun Mama dan hantar ke Tadika..tapi amir ni 5 tahun baru mama hantar. Tapi kami semua ajar dia sendiri kat rumah. Dah Syukur Alhamdulillah..walaupun tak ke Tadika lagi amir dah pandai membaca, kira sikit dan baca Iqra. harap2 lepas gi Tadika ni amir akan lebih explore benda2 baru yang kami tak pandai ajar kat rumah...

Amir masuk ke tadika sessi petang. Sessi pagi dah penuh. Tapi ok gak ler..kalau pagi kan liat pulak nak kejutkan dia bangun pagi dan kelam kabut pulak kan.

 Masuk sekolah pukul 11.30. Tapi pukul 9.30 dia dah tak sabar suruh pakaikan baju sekolah gak....lepas tu..hehehhehe dia layan internet dulu...layan kartun kat Youtube.....siap tanya...Mama boleh bawak laptop tak..hahhaha

 Ok...ready nak pegi....Mama & Ayah cuti ler...Hari ni birthday pun kebetulan birthday Ayah. Teruja nak hantar anak ke tadika..maklumlah dah lama tak hantar anak2 ke Tadika. Iki pun dah Form 3, Ika pulak dah Form2....so kira cam teruja tu macam anak sulong lak nak gi Tadika...hahahhaa

 sampai sekolah...ke sini dulu yang dituju....tak de nya nak nangis2 ke apa cam kita dulu2 kan...

 parents pun tak amai yang menunggu. Lepas masuk ke kelas masing2 dan dah dapat tag nama...tinggalkan anak2 je....

 tengok Amir dalam kelas....cepat sesuaikan diri...

Ok...Mama nak balik Amir..mula2 dia cam cuak gak ler...lepas tu Ok aje....ok..belajar  rajin2 ye sayang...semoga jafi anak yang soleh dan pandai...

Time ambik amir pukul 2.30 tu dia beria2 kata nak balik naik Van. nak naik dgn kawan2. mama kata esok lah..menangis dia nak naik van...huhuhuuhuh...sabar ye Amir...esoklah naik van...hari ni mama ambik dulu...

Lepas ambik Amir...pegi ambik Iki dan Ika pulak..huh penat giler...sampai rumah pukul 3.40 ptg.....

Itu pengalaman hari pertama amir di sekolah. Esok nak ajar Amir naik Van sekolah. Mama masih becuti..so bagi dia naik van dan mama follow dari belakang ler..nak intai pandai tak dia bawak diri sensdiri...

Penutup Cuti Sekolah

Dah tahun baru 2013, tapi n3 pasal 2012 pun tak habis lagi yea...alah ok aje kan...Ok lah nak cerita kisah penutup jalan2 cuti sekolah lah kan....

27/12 hati tu kakak mama dari JB, Kalsom datang ke KL. saja je nak habiskan cuti hujung tahun...so disebabkan hari bekerja dan kebetulan mama cuti..so mama pun join dia sekali ler....berjanji jumpa di ICity kul 2 petang...tapi mama smapai kul 3 ptg..hahhaha....

Mengenangkan budak2 yang seronok kalau berjumpa tu yang mama join tu...padahal abru 2 minggu lepas gi ICity gak tu dgn anak sedara mama, Azlan. Som ni pun datang cam angin je....datagn sehari je pun...

So sampai ke ICity...tujuan utama..nak bawak 2anak mandi kat Water World dia...so layam yea....

Ayah dok lepak aje...tak adanya nak cecah ke air...sekadar bawak anak bergembira ajelah....Ok lah tu nak gak kan bawak...hahaha...Hubby & abg Nal ( hubby Som)..sedang bergebang2 bawah payung....

Mommy2....sibuk nak menguruskan baju2 mandi anak2 dulu yea....

Uda Dan Dara....Amir & Aliya....api Amir ni penakut ngan Air...tak macam Aliya..semua jenis permainan dia belasah...Amir setakat main di gigi air ajelah...

Pemandangan di Kolam Shock Wave

Inilah....barisan kita.....Iki dan cousin2...

aksi syok sendiri,,,berlatarbelakangkan kolam buatan...

sukanya........

Aliya ajak main gelongsor ni pun Amir takut...apalah Amir ni...suruh mam tunggu pulak...

budak berdua ni suka betullah tu....

Sesekali anak2 dapat bertemu...suka sangat...dari kiri....Afeez, Iki, Ijat, Ika & Lisa....
Tarikan utama dan permainan yang sungguh mencabar di I City Wwater World ni. Tornado Ride...ada berani kaaa...Mama...huh....upah berapa banyak pun tak berani nak naik pun...setakat jadi pemerhati anak2 main je lah...

lepas kelaur dari lalun terowong...terus ke corong ni...huuh...seriau...

Amir tak habis2 dengan kerja dia susun tube...

cepat aliya...kita part time suusn tube ni...


dalam tube tu..Ika, Iki, Lisa dan Ijat...gerun kan...

fuhhhhhhhhh tinggi tu.....

video

Ok dah habis sessi mandi mandi...kita bseriap pulak nak ke destinasi seterusnya......hahhahaha tengah musim salji sekarang ni kan...ok jom kita ke Korea pulak......hahhahahahaa......Mama alas nak masuk ke Snowalk ni..sebab dah pernah masuk dah...tapi si Som ni beria2 nak masuk gak..ajak temankan...ok layan ajelah...hahhahaa

Ok...we all dah sampai ni...nak meluncur ais........jom....


Ika dan Lisa....satu hari nanti belajar pandai2 gi obersea. yea...boleh main salji...hahhaa

Muka poyo...hhahaha

cak.......

sejuknyaaaaaaaaaaaaa

tengok muka pun namak boring aje kan...tapi tak apalah demi anak2..diturutkan jua lah kan....

di Kutub Utara...hahahhaha


Kau dan Aku...


comel kan gamabr ni..i likeeeeeeee

Amir & Aliya......sama comel...sama encem kan...

dah lepas ni nak gi mana pulak ni....

biasalah kalau gi ICity...tengok lampu2 yang berwarna warni ni...sambil2 layan anak2 naik permainan2 kat dalam tu...tapi tak banyak snap foto...bateri dah kong...

Makan time....di MUARA IKAN BAKAR TG HARAPAN< PORT KLANG.......Open Table by YB ler...hehhehehe

huh...mata masing dah tuju ke pinggan aje kan....macam biasa...menu ikan stim...3 rasa, sweet sour, udang , sotong, tomyam....dll...sampai tak termakan dahhhh......

hehehhe hampir habis licin gak tu....

Pukul 12 tgh malam..berakhir sessi lawatan...so Mam apun hantar ler Som sekeluarga ke rumah kakak Mama, Kak Mah di Tmn Pendamar Indah, Port Klang. Sebab Som dah berjanji nak tidur di surmah Kak Mah malam ni....dia tak tidur dirumah Mama pun..huhuuhuhuhuh.....apa-apa pun...memang enjoy ler....